20 lietas, ko atcerēsies padomju laikos dzimušie: nostaļģiskas sajūtas garantētas!

capture

Mūsdienas, 21. gadsimts, krasi atšķiras no tā, kāda bija dzīve padomju laikos. Viss ir mainījies pat, iespējams, uz labāku pusi, tomēr daudzi piekritīs, ka padomju laiki bija skaists laiks.

Katram šis laiks asociējas ar ko citu – cik cilvēku, tik viedokļu. Piedāvājam ieskatīties galerijā, kurā apkopoti nu jau seni priekšmeti, kurus mūsdienu jaunatne nesapratīs un neatcerēsies, bet pārējiem liks atcerēties bērnību un jaunības gadus.

Lielākā daļa šo lietu vairs netiek ne ražotas, ne lietotas, tās ir aizstātas ar modernākiem izgudrojumiem, tomēr tam laikam tās bija kaut kas fantastisks.

Šis galds

1

Gandrīz katrā mājā bija šāds atveramais galds, kas, vismaz manās mājās, bija diezgan ļodzīgs – ne reizi vien padarīju māti dusmīgu, kad tam ugrūdos, un tēja vai kas cits izšļakstījās uz galda.

Lasi arī: Ikoniskākās 21. gadsimta bildes, kas tev noteikti ir jāredz

Šķir lapu tālāk, lai skatītos attēlos un gremdētos patīkamās atmiņās!

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Man asociējas ar to , ka pa lielam , jeb vairākums bija vienlīdzīgāki ! Nebiji dzērājs un pildīji savu darbu biji labs ! Šodien ar to nepietiek ! Šodien vari pildīt savu darbu , bet priekšniecībai nepatiksi un vari būt brīvs vai atradīs iemeslu kā no tevis atbrīvoties ! Vēl bija nodrošinātas darba iespējas , kuras šodien nav ! Ir reklamētas mūsdienu lepnās medicīnas iekārtas , bet vairumam tās nav pa kabatai ! Nav bezmaksas medicīna un kāds ir labums no tām modernajām iekārtām , ja man tas nav pa kabatai ! Zāles bija lētas , bet šodien dārgas un visi nevar tās atļauties ! Tāpēc nevajag smieties par nostaļģiju , ja neesat spējuši īsti saimniekot valstī un valstij !

  • <cite class="fn">filips-72</cite>

    ..vēl aizvakar nopirku ūdens vārīšanai domāto spirāli ! Tagad gan par 5,o Eiro ! kādreiz pirms trim gadiem par 1,10 Ls varēju nopirkt ! Skaitīkļi bija laba lieta ,vēl šobrīd iebraukušie ārzemnieki par tādiem ir gatava maksāt krietnu naudas žūksni !
    ..Rakstā ir nepareizi norādīt teikums par diaprojektoru ,proti:…Kad gribēji bildes parādīt citiem, bet no attīstītās filmiņas nebija uztaisītas fotogrāfijas, talkā nāca šis aparāts. …Bija foto filmiņas ,gan 24×36 mm, gan 6×9 cm,kad tās bija atīstītas rezultātā attēli bija negatīvi ,t.i. proti, dabā fotogrāfē gaišu palagu , vai gaišu cilvēka seju ,uz filmiņas viss minētais būs skatāms melns.To kopējot uz speciāla foto papīra ,viss tumšais pārvērtās gaišā ! gan palags,gan seja .
    Diaprojektoriem bija speciālas diapozitīvas filmiņas ,kurās nekas nemainījās ,balts bija dabā, balts palika uz filmiņas un balts bija redzams uz ekrāna .
    Saliekamo velosipēdu vēl tagad varu pārdot !
    Kafijas bundžas vēl tagad mētājās garažā pilnas ar sīkumiem !
    Kaut kur vēl ir nobēdzināti , foto aparāti FED-2, ,,Zorkij”…,,SMENA” un,,ĻJUBITJELSKI”
    Jā ! Skumīgi ir atcerēties tā laika medicīnu :Rengena aparāti,spriču vārīšanas vanniņas, klizmu pūšļi, un ļoti plašais sanītāru ,medmāsu un dakteru pulks,kuri pamatā vārda tiešā nozīmē rūpējās par slimniekiem! Nevis kā tas ir patreiz , vari gulēt cik ilgi vien vari ,pie tevis neviens sanitārs nepienāks ! Dakteri ,ātri -garām skrienot ! Un kur tad vēl VISS BEZ MAKSAS ! Arī par ārstēšanos sanatorījā vajadzēja maksāt tikai 1/3 daļu no visas ceļa zīmes vērtības ! Kurš te var ko iebilst?

    • <cite class="fn">Anonīms</cite>

      Nekas nebija par brīvu, nekad. Par visu ir jāmaksā, pat ja ir kaut kas it kā bezmaksas, par to ir jāmaksā- nodokļu veidā. Pats būtu pret obligāto med apdrošināšanu, vai ne? Krievu laikos neviens to neprasīja, vienkārši tas jau bija atrēķināts no algas.

      • <cite class="fn">Eva</cite>

        Tu tikai te pamuldi, nodokļi bija 9% ienākuma nodokli un kuri bija arodbiedrībā tie vēl maksāja 1 rubli. Medicīna bija par brīvu!!! Arī izglītība.

  • <cite class="fn">virsens</cite>

    Es par šiem laikiem varu teikt tikai to labāko,bija darbs ,bija kur dzīvot un vēl ja labi strādāji normāli saņēmi.Kāds labums tagad no tām ārzemju šmotkām un saķīmiķotās pārtikas,bērnus kuru vecāki nevar saģērbt pietiekoši kruti skolās izsmej,par medicīnu vispār nav ko runāt- ja nav naudas ko piķot jau sākot ar sanitāri tad tevi dakterēs pavirši.visus labumus no tiem laikiem neuzskaitīšu,gari jāraksta būtu

  • <cite class="fn">Jaunietis</cite>

    Daudzas no tām lietām nemaz nav nekur pagātnē pazudušas – aizbrauc tik pie vecvecākiem ciemos uz laukiem un visādus PSRS brīnumus var redzēt 😀

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    tikai šo laiku neveiksminieki ar nostaļģiju atceras vecos padomju laikus,es vienīgais ko no tiem laikiem atceros ar labu vārdu-biju jauns,skaists un vesels !!!

  • <cite class="fn">romix</cite>

    tikai šodienas neveiksminieki tos laikus atceras ar patīkamām atmiņām.vienīgais par ko man ir patīkamas atmiņas-biju jauns,skaists un vesels!!!

  • <cite class="fn">Kas tev par daļu..</cite>

    vienkārši tad bija visi jaunāki, un tapēc atceras ar nostalğiju…bet patiesībā nekā laba tajos laikos nebija…neko nopirkt nevarēja, viss bija deficīts…ja veikalā strādāja kāds pa īstams tad pa blatu varēja dabūt…kolhozos zaga visu ko tik varēja…par dzeršanu no darba nevarēja atrast..tad tur caur desmit instancēm jaiet…visi tur slinkoja, strādāja kā bruņurupuči jo zināja ka atlaist tā vienkārši nevar…veikalā kad atveda saldējumu tad rinda bija desmitiem metru gara vel tālu no veikala ārā…cilvēki visi bija pataisīti vienādi pelēki…tagad vismaz kuram galva strādā tas arī var sasniegt vairāk..kas neko neprot un strādāt negrib..attiecīgi arī dzīvo nabadzīgi….un kāda medicīna tur pa velti..es ārstēties uz Maskavu tiku tik caur pazīšanos un 20000 rubļiem..kurus man nosponsorēja vietējais kolhozs….labs tajā laikā bija tikai jaunība…

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Diapozitīvu aparāts nav priekš tam,lai rādītu no attīstītās filmiņas neuztaisītās fotogrāfijas. Tam ir vajadzīga pozitīvā filmiņa,no kuras bildes neviens netaisa,bet gan skatās kadrus caur projektoru. Ja skatīsies šādi attīstīto filmiņu neuztaisītās bildes,redzēsiet tikai negatīvus kadrus. Lūk.

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Ūdens automāti. Garšīgā limonāde, gāzētais ūdenis…… u.c.
    Tagad, mana meita nesaprot, kā tā var, visi lietoja no vienu glāzi ? !
    BBB

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Tirs ūdens,kvass,piens pudeles…utt.nav salidzinams ar šodienas “labumiem”.Saindēta pārtika,bet nesaindētā ir pasakaini dārga.Krievu laikos bez bailēm varēja bērniem dot pienu dzert no pudelēm,taču tagad ir labāk pienu vispar nedot,jo nezinam kas tur pievienots,lai tik ātri nesaskābtu.Nevajag nicināt un nopulgot,par ko šodienas jaunatne vispār neko nezin,tikai klausās ES murgus un vadlinijas.vAI krievu laikos sviestam bija 60 procetu-ne,sviests bija tiešām tīra manta bez palmu tauku piedevas,kā tagad…šokolšade bija tiešām šokolāde, marmalāde arī garšoja pēc marmalāde,tās pašas kondetorejās ceptās tortes cepām no īstiem produktiem un nevajadzēja tādas kontroles kā tagad,lai prece būtu derīga ēšanai.Tagad iestādes iepērk lētāko produkciju(bernudarzi,sklolas,slimnicas utt.)to ,kas veikalos vairs nav ejoss,uzlīmē svaigu datumu un atved kā svaigu.Riebjas,kad runā tās muļķības par krievu laikiem u7n zākājas cik slikti bija.Bija labi,kaut arī veikali nebija parpilni.Bet tagad veikalu plaukti pilni ar ārzemju lētajiem saindētajiem labumiem,kuri indē mūs un nevienam tas nerūp,jo noteicošais ir nauda.Sūds,kas maksā tie mums atsūtits un esam spiesti pirkt,jo labu mums neļauj iegādāties ES standarti un vadlīnijas.Arī naudas nav par ko pirkt,jo lielākā daļa saņem minimālo algu 277 euriki uz rokas mēnesī ,bet varturi,kuriem jau tā viss par brivu ,jo ar nodokļu naudu ,taču mes to samaksājam,saņem prātam neaptveramas algas un prēmijas par tautas paverdzināšanu,kā rezultātā paceļas vidējā alga tīri pieņemama,kura atbilst ES .Vienkārši pretīgi lasīt to murgu cik bija slikti.Pa šiem 25 gadiem mūsu valdiba ir iznicinājusi to ko pat kara laikā neizdarīja ienaidnieks.Kara laikā tik daudz tauta necieta no bada un nebija bez jumta uz galvas ,kā tagad,kad esam iestājušies ES.uN KO gan var gribet,jo jaunie jau nezin kas bija labs toreiz,un salidzināt ar šodienu nespēj.Būtu klusējuši unieklausijušies savos vecākos un vecvecākos,tie var salidzināt jo izbaudija gan labo gan slikto visos laikos.

  • <cite class="fn">Nezinuu :D</cite>

    Kāpēc uzreiz atcerēsies agrāko laiku cilvēki? Es pati vēl neesmu pilngadīga, bet vecvecmammas mājās ir daudzas no šīm lietām, vēl atceros kā viņa man stāstīja par šīm lietām un mācīja ar viņam darboties. Tā kā es domāju, ka daudzi no jauniešiem zin, kas ir šie un varbūt pat atcerās. 😉

  • <cite class="fn">anne</cite>

    …..arī man viss tas ir bijis , atmiņas vislabākās , kā jau te raksta , tā bija jaunība , neko citu nezinājām …. varu pastāstīt par skaitāmiem kauliņiem , tā kā es biju grāmatvede visus gadus strādāju ar tiem skaitīkļiem , tā mēs saucam to ierīci , vēl bija unikāla skaitļojamā mašīna ….. vēlāk tos skaitāmos kauliņus bērni nobrauca , noliekot uz grīdas otrādi bija super braucamais !!! Arī tagad man ir skaitāmie kauliņi tikai mazāki , kad vajag pielietoju , nekad nevienas kļūdas , ar kalkulatoru gadās…..

  • <cite class="fn">AV</cite>

    Man no šiem laikiem palicis atmiņa:
    cukurgailīši. Toreiz tas likās kas kruts un supergaršīgs!
    Cukura talonu viltošana. Mēs bijām daudzbērnu ģimene un ar izšķirtajiem vienmēr bija par maz(jo paši ari savus ievārijumus ,kompotus taisījām). Atceros,kā māsas taisīja viltojumus(es biju parak maza,lai no tādām lietām ko sajēgtu). Laikam jau pieķertas netika! 😀
    Rindā pec desām mani ”aizņēmās” kāda sveša sieviete, lai viņa varētu dabūt vairāk desas! 😀
    Kaimiņienes Žeņa un Anniņa mums nesa pārdošanai vairs nederigus konditorejas izstrādājumus un maizi(viņas strādaja ceptuvē).
    Tīkliņveidu iepirkumu soma(un ari viss pērējais sarakstā pieminētais). Pionieros gan man nebija jāiet, jo tad arī tie piespiedu laiki sāka mainīties.

  • <cite class="fn">ania</cite>

    ārpus PSRS aizbraukt pat ekskursijā nevarēja…

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Skaitāmie kauliņi bija laba lieta, es jaunai tehnikai neuzticējos ilgus gadus, bet galvā pārbaudīju iznākumu vispirms, tad tikai rakstīju uz darba papīriem. Veļas mašīna gan sievitēm rokas lauza, lai ar tām veļu 2x izskalotu 5 cilvēku ģimenei. Protams, darba vietas bija visiem, un apmierināti visi bija. Pārtika bija dabiska, un tik daudzi ar vēzi un c.slimībām neslimoja. Skaistuma, ērtības gan nekādas nebija, pa dubļiem visur bridām…..un kā mucā bijām iesprostoti, ka nevarējām izbraukt un sazināties ar Eiropas un Aizokeāna valstīm, kur mūsu tautieši dzīvoja.

  • <cite class="fn">Maiga</cite>

    Jā, tie bija laiki kā mucā. Ka viss veselīgs un lēts bija – tas OK, bet nebija iespēja jauniešiem izbtaukt uz citu valsti, lai mācītos tālāk savā iemīļotā svešvalodā, un par to darbu pēc tam saņemt pienācīgi un nopelnīt normāku Pensiju, bezmaksas medicīnisko aprūpi, kura cilvēkam gados būtu nepieciešama. Jaunībā šajā valstī tais PSRS laikos tā bija, bet veselīgi laukos izaugusi, biju vesela, ka neizmantoju to bezmaksas medicīnu. Tagad gan par zobu ārstēšanu jāmaksā šeit kā piem. Vācijā, bet stundas alga 3.5x mazāka kā Vācijā. Skaidrs, ka gados cilvēkam vēl jābrauc uz citu valsti peļņā, lai nopelnītu sev veselības uzturēšanai. Ak, šo nesakārtoto valsti 30 gados, kuros jau brīva no krievu režīma, varēja būt jau Irijas, anglijas vai kādas citas eiropas valsts līmenī. Kā tas bija toreiz pirms otrā Pasaules kara. Kas vainīgs – to zina visi latviešu bāleliņi.

Leave a Comment