Automašīnas riepas nav pārtikas preces ar īsu derīguma temiņu! Viss, kas Tev jāzina par riepu vecumu!

j

Riepu ražotāju asociācija atgādina, ka nelietotas, atbilstoši uzglabātas un iepriekš neuzmontētas riepas, kas izgatavotas vairākus gadus atpakaļ ir tik pat labas kā dažas dienas vecas riepas. Tā nav pārtikas prece vai kosmētika ar īsu derīguma termiņu, kas zaudē savas īpašības īsā laika periodā.

Gumijas īpašibas mainās daudzu gadu laikā. Lai palēlinātu riepas novecošanu, ražotāji pievieno gumijas maisijumam vielas, kas palēlina ķīmiskās reakcijas ar skābekli un ozonu. Riepas novecošana uzglabāšanas laikā ir neredzama un niecīga salīdzinot ar to, kas parādās, kad riepa ir lietota.

Fizikāli- ķīmiskās izmaiņas parādās galvenokārt lietojot un tas ir saistīts ar gaisa spiediena izraisīto silšanu un nospriegojumu, deformācijām un triecieniem, kas nepastāv uzglabāšanas laikā.

Riepas, kas tiek glabātas servisos vai noliktavās ir pasargātas no īpašību zaudēšanas. Riepas nevajadzētu uzglabāt ārpus telpām, pat ja tās ir apsegtas. Tās būtu jāglabā sausā, vēsā un labi ventilētā telpā ar temperatūru no 0 līdz 25 grādiem pēc Celsija un pasargātas no tiešiem saules stariem, sliktiem laika apstākļiem un mitruma. Tāpat nedrīkst uzglabāt siltumu izstarojošu virsmu, šķīdinātāju, degvielas, ogļūndeņražu un smērvielu tuvumā, kas var ietekmēt gumijas īpašibas. Šī informācija ir pievienota ar Eiropas riepu un disku tehnikās organizācijas rekomendāciju 2008. gadā.

Michelin ir veicis testus sadarbībā ar ADAC jaunākām un vecākām riepām ( 1-4 gadus vecām). Riepu izturībā netika novērotas atšķirības starp jaunākām un vecākām riepām.

Balstoties uz temperatūras efektu uz ķīmiskajiem procesiem Michelin ir aprēķinājis, ka riepas, kas lietota 1 gadu  ar nobraukumu 19000 km ir nolietojuma pazīmes kā riepai, kas glabāta 17 gadus temperatūrā 21 grāds pēc Celsija. Vai citādāk rēķinot katras 3 nedēļas, kad riepa kalpo uz automašinas tā  noveco tikpat cik uzglabājot 1 gadu. Vēl vairāk – riepa ar gaisa spiedienu 35% no paredzētā 1 nedēļas laikā noveco vairāk, kā riepa, kas uzglabāta 1 gadu.

Lietotājam vajadzētu būt informētam, ka patiesie drošibas riski attiecas uz riepu apkopi un darbību pēc riepas uzstādīšanas uz automašīnas.

Raksts sadarbībā ar: logo

Avots: pzpo.org.pl

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment