Vasaras darbs skolēniem: saraksts ar vakancēm, info par algu, stundām, atvieglojumiem!

darbs-vasara-skoleniem

Jau vairākus gadus pēc kārtas Nodarbinātības valsts aģentūra sadarbībā ar uzņēmējiem, pašvaldības un valsts iestādēm piedāvā iespēju skolēniem vecumā no 15 līdz 21 gadam strādāt vasarā.

Šogad skolēnu reģistrācija būs pakāpeniska, atkarībā no reģiona. Tie, kuri dzīvo Rīgas reģionā (Rīga, Jūrmala, Limbaži, Sigulda, Tukums), varēs iesniegt pieteikumu no 12. maija plkst. 15:00. Pieteikums jāiesniedz elektroniskā formātā – portālā www.nva.gov.lv, sadaļā “Elektroniskie pakalpojumi”. Reģistrācijai nepieciešams personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte). Reģistrācijas laikā jānorāda novads vai pilsēta, kurā persona vēlas strādāt, piemēram, Rīga vai Stopiņu novads. Šajā saitē pieejama tabula, kurā norādītas pilsētas un novadi, kuros skolēni var strādāt vasarā. Arī Rīgas dome piedalās programmā, piedāvājot skolēniem darbu savās struktūrvienībās.

 

Ko piedāvā Rīgas dome?

Rīgas sociālās aprūpes centrs “Gaiļezers” aicina darbā pavadoņus (30 vietas), Rīgas Zooloģiskajam dārazm nepieciešami 33 lauksaimniecības palīgstrādnieki un viens mākslīgo būvju palīgstrādnieks, Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija gaida 44 palīgstrādniekus un trīs dārzkopības palīgstrādniekus. Rīgas domes Īpašuma departamentā vasarai ir pieejamas 90 projektu asistentu vakances un 15 arhivāru vakances. Vēl 30 skolēniem pašvaldība piedāvā uzkopšanas darbu meistara vakances. Austrumu izpilddirekcijā ir pieejamas palīgstrādnieka vakances, savukārt uzņēmumam “Rīgas siltums” nepieciešami 5 lietvedības sekretāri un trīs palīgstrādnieki. Tāpat darbā aicina Rīgas Sociālais dienests – kopumā pieejamas 35 vakances. Pārgaugavas izpilddirekcijā ir 30 palīgstrādnieku vakances, vēl sešas vakances gatava piedāvāt ir Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisija. Jāatzīmē, ka daudzas vakances ir pieejamas, iepriekš vienojoties ar darba devēju.

Saraksts ar vasaras vakancēm skolēniem Rīgas reģionā pieejams šeit.

Nodarbinātības valsts aģentūra atzīmē, ka pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, tāpēc reģistrācija vēl nenozīmē, ka bērns iegūs darba vietu. Tie skolēni, kurus darba devējs uzskata par vispiemērotākajiem kandidātiem uz darbu, tiks aicināti uz atlasi, uz kuru līdzi jāņem dokumenti un CV. Par tikšanās laiku tiks paziņots atsevišķi. Ja skolēns jau iepriekš ir vienojies ar darba devēju, tad darba devējam ir jāsazinās ar NVA, kas viņam izsniegs rīkojumu par pieņemšanu darbā.

Cik iespējams nopelnīt?

Skolēns, kas noslēdzis līgumu ar darba devēju, saņems:

atalgojumu, kura apjoms nav zemāks par valsts noteikto minimālo – 380 eiro
atbalstu no vadītāja, kurš varētu atbalstīt skolēnu grupu, kas ir ne lielāka par 10 skolēniem
nelaimes gadījumu apdrošināšanu
apmaksātu obligāto veselības pārbaudi (ja to paredz normatīvie akti), bet par summu, kas ir ne lielāka kā 28,46 eiro.
Jāatzīmē, ka, ja skolēns ir jaunāks par 18 gadiem, saņemot norādījumus par darbu Nodarbinātības valsts aģentūrā, ir jāuzrāda ārsta vai medmāsas izziņa, kas pēc tam jānodod darba devējam.

Cik stundu gara ir skolēna darba diena?

Skolēns vecumā no 15 līdz 18 gadiem var strādāt ne vairāk kā septiņas stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā, skolēns vecumā no 18 līdz 20 gadiem (ieskaitot) – ne vairāk kā 8 stundas dienā un ne vairāk kā 40 stundas nedēļā.

Nodarbinātības valsts aģentūra atgādina par nodokļu atvieglojumiem

VID atgādina, ka vienam no vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja tas strādā vasaras brīvlaikā (no 1. jūnija līdz 31. augustam).

Ņemot vērā, ka daudzi skolēni vasaras mēnešos (no 1. jūnija līdz 31. augustam) strādā algotu darbu, VID informē par nosacījumiem, kas jāievēro gan vecākiem, kuru bērni vasarā strādā, gan pusaudžiem, kas devušies darba gaitās.

Attiecībā uz bērnu (izglītojamo līdz 19 gadu vecumam), kurš strādās tikai vasaras brīvlaikā (no 1. jūnija līdz 31. augustam), vecākam nav algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo un atrašanās vecāka apgādībā netiek pārtraukta automātiski.

Vecākam saglabājas atvieglojums par apgādībā esošu personu 175 eiro mēnesī, un bērnam vasaras brīvlaika darba laikā tiek piemērots minimālais neapliekamais minimums 60 eiro mēnesī, izņemot gadījumu, ja bērns strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja.

Savukārt tiem vecākiem, kuru bērni (izglītojamie līdz 19.g.v.) paralēli mācībām strādā mācību gada laikā jāņem vērā, ka bērna atrašanās vecāka apgādībā tiek pārtraukta automātiski – tiklīdz skolēns uzsācis darba attiecības. Savukārt pēc tam, kad skolēns pārtraucis strādāt, vecākiem pašiem bērns jāatjauno apgādībā.

Avots: www.riga.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment