Divu bērnu māte kļūst par “klusā slepkavas” upuri pēc tam, kad dārza darbu laikā saskrāpē roku

gettyimages-135623199

Lūsija cieta no sepses jeb asins saindēšanās, kas ik gadu izraisa 44 000 nāves gadījumu – pat vairāk nekā zarnu, krūts un prostatas vēzis kopā.

Tagad viņas ģimene vēlas pievērst uzmanību tam, cik bīstama ir asins saindēšanās, ko var izraisīt infekcija vai savainojums. Lūsijas māsa Karolīna uzsver, ka Apvienotajā Karalistē ik gadu tiek konstatēti 150 000 sepses gadījumi, no kuriem letāli ir aptuveni 44 000. Tāpēc viņa mudina cilvēkus uzmanīties un pievērst uzmanību simptomiem: “Cilvēki neapzinās, ka sepsei var būt dažādi cēloņi. Piemēram, tā var rasties infekcijas rezultātā, ko parasti saista ar tādām slimībām kā diabēts vai vēzis, vai arī to var izraisīt neliels savainojums, kā šajā gadījumā – brūce vai nobrāzums.”

Sepsi var izraisīt arī infekcija, kas radusies pēc kādas operācijas vai procedūras.

Lūsijas gadījums pierāda, cik svarīgi ir sākt ārstēšanu laikus.

Viņai bija pavisam neliela brūce uz rokas, kas, pēc ģimenes domām, tika iegūta dārza darbu laikā. Brūce nesadzija, un Lūsija tai nepievērsa uzmanību.

Pagājušā gada 27 martā, kas bija piektdiena, viņa vērsās pie ģimenes ārsta ar sūdzībām par pleca sāpēm. Ārsts uzskatīja, ka viņai ir saspiests nervs, tāpēc izrakstīja antidepresantus un ieteica vērsties pie hiropraktiķa, ko viņa arī izdarīja tajā pašā dienā. Pēc akupunktūras procedūras Lūsija tika palaista mājās, kaut arī jau tad bija sākusies vemšana un viņa cieta no stiprām sāpēm.

Pirmdienā Lūsijas pirksti un roka bija kļuvusi sarkana un pietūkusi, un viņa joprojām vēma un cieta briesmīgas sāpes. Atkārtoti vēršoties pie ārsta, viņai diagnosticēja iespējamu tromba veidošanos un teica, lai viņa dodas uz slimnīcu. Tur, veicot parastas asinsanalīzes, Lūsijai tika konstatēta asins saindēšanās un izrakstītas intravenozās antibiotikas. Tajā brīdī ģimene bija pārliecināta, ka Lūsija atlabs.

Nākamajā dienā Lūsija tika ievietota intensīvās aprūpes nodaļā, kā arī tika palielināta antibiotiku deva, bet vēl dienu vēlāk, trešdienā, viņai nācās izmantot elpošanas aparātu, un iekšējie orgāni pamazām pārstāja darboties, jo organisms sāka uzbrukt pats sev. Tās pašas dienas vakarā Lūsija cieta no kardiovaskulārās, nieru un elpošanas orgānu mazspējas un diemžēl nomira. Kā nāves iemesls tika minēts toksiskais šoks, ko izraisīja asins saindēšanās.

Lūsijas māsa uzskata, ka, ja asins analīzes būtu veiktas agrāk, tad viņa saņemtu vajadzīgās zāles jau piektdienā, kad pirmo reizi vērsās pie ārsta. Tad iznākums būtu pavisam citādāks, un abiem bērniem joprojām būtu mamma.

Ar asins saindēšanos var saskarties ikviens, un jebkurā vecumā, lai arī ļoti mazi bērni un veci cilvēki ir augstākā riska kategorijā. Lūsijas veselības stāvoklis 44 gadu vecumā bija ļoti labs, taču neviens nav pasargāts.

Sepses simptomus ir viegli sajaukt ar citu slimību simptomiem, tāpēc nedrīkst vilcināties un ir laikus jāvēršas pie ārsta, lai veiktu asins analīzes. Ja pamana simptomus un sepsi atklāj pietiekoši laicīgi, tad tā ir ārstējama.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment