Fermeris, kam piederēja 50 000 vērts govju ganāmpulks, noziedo to dzīvnieku svētnīcai; Viņa iemesli ir spēcīgi

Pēc tēva nāves 2011. gadā Džejs Vailds mantoja ģimenei piederošo liellopu fermu Ešbernā, Apvienotajā Karalistē. Vīrietim govis pastāvīgi nācās sūtīt uz lopkautuvi, tomēr nesen Vailds izlēma, ka vairs to nespēj darīt, tieši tādēļ viņš visas 59 sev piederošās govis atdāvināja dzīvnieku svētnīcai, kur tās varēs mierīgi dzīvot līdz pat mūža beigām.

59 gadus vecais Vailds jau 25 gadus ir veģetārietis, tieši tādēļ pārdot dzīvniekus kaušanai viņam bija īpaši grūti, tomēr viņš apsolīja tēvam, ka pārņems ģimenes fermu. Liellopu audzēšana un laika pavadīšana ar tiem, zinot, ka dzīvnieki tiks nosūtīti uz kautuvi, bija ārkārtīgi nepanesama, tādēļ fermeris nesen izlēma, ka vairs šādi rīkoties nespēj.

Lasi vēl: Pārsteidzoši: Fermā noticis brīnums ar aitu, par ko pasaule ir šokā

“Es sapratu, ka govis viena otru atpazīst, ka viņām ir laba atmiņa. Viņas piedzīvo dažādas emocijas – tās var būt skumjas, prieks, garlaikotība vai satraukums. Tām ir arī sejas vaibsti. Tik vien kā palūkojoties uz govi var pateikt, ko tās domā. Es pat esmu redzējis govis raudam.” Džejs Vailds informē.

“Govis saprot apkārt notiekošo, tām ir sava personība un privātā dzīve. Tās nav tikai gaļas vienības. Pazīstot tās personīgi ir vēl grūtāk iedomāties par to, ka tās varētu ēst,” viņš papildina.

Pēc fermas pārņemšanas, Vailds ieviesa krasas pārmaiņas. No piensaimniecības viņš to pārvērta par organiskas liellopu gaļas audzētavu, jo vīrietis nespēja nošķirt govis no mazuļiem, lai atņemtu viņām pienu. Dzīvnieki šādā gadījumā piedzīvoja stresu un tiem bija nepieciešams ilgs laiks, lai pārdzīvotu nošķiršanu. Tomēr govju pārdošana kautuvei nelika viņam justies diži labāk, tādēļ tā tika pārtraukta.

Pēc sazināšanās ar Vegānu biedrību, Vailds uzzināja, ka viņš var audzēt pārtiku nenogalinot dzīvniekus, kad vaicāts, kas notiks ar viņa govīm, viņam lika sazināties ar Hilsaidas dzīvnieku svētnīcu, kas bija gatava uzņemt visas vīrietim piederošās govis. Izrādījās, ka šajā dzīvnieku svētnīcā lopiņi varēs nodzīvot visu atlikušo mūžu, turēti kā mājdzīvnieki.

Kad Džeja māsas vīrs uzzināja par šo ideju, viņš uzskatīja ganāmpulka atdošanu par neprātīgu, galu galā, pārdodot šos lopus varēja iegūt teju 50 tūkstošus eiro, tomēr tas neļautu viņam saglabāt tīru sirdsapziņu.

“Es zinu, ka fermeriem ir jāpiezemē sava attieksme un savi dzīvnieki jāuzskata vienīgi par peļņas avotu, tomēr, kad tu tos iepazīsti, saproti, ka tiem ir individuālas personības. Tie ir dzīvi, protams, ka ne tādā veidā kā cilvēki, tomēr arī govīm ir sava veida dzīves pieredze un pasaules uztvere. Droši vien ir šaušalīgi, ja tevi nosūta uz lopkautuvi. Man tā nešķita pareizākā rīcība,” Džejs Vailds skaidro.

Džejs saka, ka viņš nepieņēma šādu lēmumu ātrāk tādēļ, ka nezināja par citām iespējām, toties tagad vīrietis spēs darīt to, kas viņam patīk, nejūtoties vainīgs – viņš nolēmis fermā audzēt dārzeņus.

Lasi vēl: Pārsteidzoši: Fermā noticis brīnums ar aitu, par ko pasaule ir šokā

“Fermā ir daudz neizmantotu no ķieģeļiem celtu ēku, mēs ceram, ka varēsim tās pārvērst vegānu restorānā, vegāniskās virtuves apmācības telpās un naktsmītnē, kas paredzēta palīdzīgu darbaroku izmitināšanai. Mēs šeit piedāvāsim vegāniskas brīvdienas,” vīrietis papildina.

Fermā viņš paturēja 11 govis, tagad tās īpašumā tiek turētas kā mājdzīvnieki un to izkārnījumi tiks izmantoti kā dabīgs mēslojums dārzeņu audzēšanā. Pārējas govis jau ir ieradušās dzīvnieku svētnīcā, kur tās mierīgi varēs dzīvot kopā ar 300 citiem liellopiem, 2000 zirgiem, ēzeļiem un ponijiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment