Kā pārstāt kautrēties? 9 vērtīgi padomi vīriešiem

Šajā rastā tu varēsi savienot izpratni par šo problēmu ar rīcības plānu, kas balstīts kognitīvajā biheiviorālajā terapijā. Tu vairāku gadu garumā esi attīstījis sevī nepareizu domāšanu par socializēšanos, tieši tādēļ negaidi, ka viss mainīsies vienas dienas laikā, tomēr jo cītīgāk un pārliecinošāk tu implementēsi šos padomus, jo ātrāk kļūsi kļūsi par sevi pārliecinātāks.

 

Veido pamatus:

Sāc ar pašu vienkāršāko – higiēnas ievērošanu un piemērotu apģērbu

Pašapziņa ir tā, kas veido kautrību, vienkāršākais veids kā ar to tikt galā ir personīgās higiēnas ievērošana un piemērota apģērba izvēle. Kautrīgi cilvēki jau tā ir pakļauti stresam, viņiem noteikti nevajadzētu uztraukties arī par uz sejas esošajiem izsitumiem vai traipu uz krekla. Tu būsi patiesi pārsteigts, par pašpārliecinātību, kādu gūsi labi izskatoties. Tu pavisam citādi komunicēsi ar cilvēkiem.

Apzinies, ka kautrēšanās ir normāla parādība

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki nespēj pārvarēt kautrību ir tas, ka viņi pieņem, ka tikai viņus piemeklē šāda veida problēmas un uzskata to par kaut ko nenormālu. Patiesībā ikviens cilvēks laiku pa laikam jūt kautrību. Daudzas publiskas personas arī ir kautrīgas, bet viņas ir iemācījušās kontrolēt savas bailes un arī tu to vari.

Sociāli neveikli mirkļi nerada nekādu apdraudējumu

Sociālajai trauksmei ir senas saknes, tālā pagātnē atrašanās barā bija nepieciešama izdzīvošanas garantēšanai. Sociālā trauksme tad bija veids kā garantēt to, ka cilvēks dara visu iespējamo, lai paliktu kopā ar baru. Lai arī mūsdienās vide ir daudz drošāka un mums nav ik uz soļa jāuztraucas par nāves briesmām, mūsu smadzenes turpina radīt trauksmainību un stresu, liekot mums baidīties no atraidījuma vai nepatikas.

Kā atbrīvoties no šī primitīvā instinkta, kas atsvešina tevi no mūsdienīguma?

Līdzīgi nodarbojoties ar sportu mūsu smadzenes sūta aizsardzības impulsus, kuri mums apgalvo, ka jau esam noguruši, lai gan ķermenim vēl ir gana lielas spēka rezerves. Tās šādi rīkojas, jo koncentrējas uz izdzīvošanu un vēlas, lai mums paliek gana daudz spēka rezervju neparedzētiem gadījumiem. Pētījumi pierādījuši, ka runājot ar sevi treniņu laikā, piemēram atkārtojot “es jūtos labi”, palīdz paveikt vairāk un nepakļauties smadzeņu impulsiem.

Katrreiz, kad sāc justies neomulīgi cilvēku sabiedrībā, pie sevis atkrāto: “Viss ir kārtībā. Manas smadzenes vienkārši domā, ka ir 10 000. gads p.m.ē un tādēļ nekontrolējami reaģē. Es neesmu briesmās. Es netieku apdraudēts.”

Pieņem to, ka nevari izpatikt visiem un ikvienam

Daļa baiļu un trauksmes rodas tādēļ, ka socializēšanās procesā mēs konstatējam, ka, iespējams, vienam vai vairākiem cilvēkiem nemaz nepatīkam. Ja kādam nepatīk mūsu aura, tas šķiet visnotaļ bēdīgi. “Kādēļ viņi nedomā, ka esmu foršs?!” tu sāc sevi šaustīt. Ņem vēra, ka pasaulē nav neviena cilvēka, kurš patiktu itin visiem un tas ir pilnīgi normāli! Ikviena cilvēka personība ir saderīga ar citu cilvēku personību, tev tikai jāatrod piemērotākais cilvēku bariņš, kura pasaules uzskati ir līdzīgi taviem. Pie sevis atkārto: “Viņi vienkārši nav mana tipa cilvēki.” Ja kāds tevi īsti nesaprot, neuztver to personiski.

Lasi vēl: Kā noteikt – cilvēks ir introverts vai arī vienkārši kautrīgs? 7 drošas pazīmes!

Pāršķir lapu, lai uzzinātu kā pārbaudīt savas spējas un analizētu rezultātus!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment