Kāpēc tev sāp vēders: 12 iespējami iemesli

stomach-pain-2

Ar tevi ir kas tāds notici – tu izdzer šokolādes kokteili un pēc tam pusdienu nevaru tikt vaļā no vēdera sāpēm? Vai arī ir tāda sajūta, ka tu esi apēdis boulinga bumbu? 

Sāpes vēderā var būt visdažādākās, ka arī ļoti nepatīkamas.

 

Žults akmeņi

Cieta materiāla gabaliņi, kas veidojas žultspūslī. Biežāk sastopami sievietēm nekā vīriešiem, un ir saistīti ar nepareizu un lielu daudzumu tauku un holesterīna uzņemšanu.

Tu jūti diskomfortu vēdera augšējā labajā daļā. Šīs sāpes tevi var pamodināt pat naktī, iespējama slikta dūša vai vemšana. 

Ja šīs sāpes rada mazu nepatīkamu diskomfortu tad, nav obligāti jāiet pie ārsta, bet ja sāpes parādās un atkal pazūd, un notiek vemšana, tad noteikti vērsies pie ārsta.

Aizcietējumi

Iespējamie iemesli – sēdošs dzīvesveids vai mainīts ierastais dzīvesveids, no ceļojumiem, kā arī dažu ārstniecības preparātu izmantošana.

Tu gribi iet uz tualeti pa lielam, bet nekas nenāk ārā, vai arī iznāk daži cieti gabaliņi, kā arī sāpes vēdera lejasdaļā, uzpūties vēders. 

Lieto uzturā graudu, pākšaugus, augļu un dārzeņus ar mizu uzņemšanu. Bet ja sāpes kļūs neizturamas, parādās asins vai veidojas spazmas vērsies pie ārsta. 

Čūla

Šis iekaisums atrodas uz barības vada, kuņģa vai zarnu epitēlijā. Viens no iemesliem varētu būt tāds, ka pārāk bieži lieto dažādas zāles, piemēram, kā ibuprofēnu vai aspirīnu.

Ja tev ir dedzinošas sāpes dziļi vēderā, tev pasliktinās vēdera sajūtas pēc tā, kā tu paēd, zūd svars ne no kā, tāpēc ja vari tiec galā ar šo problēmu pats, atsakies no visa tā, kas tev izraisa kuņģa dedzināšanu – kafija, alkohols, ja pāris dienu laikā nejūti izmaiņas dodies pie ārsta. 

Apendicīts

Pēkšņas pulsējošas sāpes un jutīgums labajā pusē vēdera lejasdaļā, kas kļūst arvien stiprākas. Sāpes var pastiprināties klepojot, ejot. Iespējama slikta dūša, vemšana, drudzis un pietūkums. Ja jūti, ka tev nāk sāpes no apendicīta, uzreiz sauc ātro palīdzību, vai arī dodies uz slimnīcu.

Kuņģa vēzis

Šis ir ļoti rets iemesls sāpēm vēderā. Parasti inficējas cilvēki, kas vecāki par 65 gadiem. Sāpes vēderā vai pietūkums, slikta dūša, ēstgribas zudums vai strauja sāta sajūta. Ja simptomi nepazūd 2 nedēļu laikā, lai tev uztaisa endoskopiju. Ārstēšana būs atkarīga no vēža veida un stadijas.

Avots: www.mhealth.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment