Latvijā drīzumā varētu liegt pirkt skaidrā naudā nekustamo īpašumu! Arī automašīnu pirkumiem noteiks limitu

Interesantu materiālu sagatavojis laikraksts Latvijas avīze – medijs izpētījis jautājumu par skaidras naudas darījumiem Latvijā. 

Izrādās, valdība plāno uzlikt jaunus ierobežojumus darījumiem ar skaidru naudu, lai apgrūtinātu iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Arī ikdienas pirkumi arvien biežāk tiek apmaksāti ar norēķinu kartēm, nevis skaidrā naudā, tādēļ jau izskanējušas prognozes, ka drīzā nākotnē banknotes un monētas vispār pazudīs no mūsu maciņiem, to vietā būs maksājumu kartes un viedtālrunis.

Šīs tendences pretinieki gan uzskata, ka tādējādi tiek veicināts nevis progress, bet gan bīstama atkarība.

Filmās nereti tiek rādīts, kā galvenais varonis noliek uz galda koferi, izņem paciņas ar naudu un norēķinās par vērienīgiem pirkumiem.

Taču arī realitātē Latvijā daudzi pirkumi, kuru summa mērāma tūkstošos eiro, tiek apmaksāti skaidrā naudā; šādā veidā joprojām tiek pirktas gan automašīnas, gan nekustamais īpašums. Valdība gan ir apņēmusies panākt, lai turpmāk šādas ainas būtu vērojamas tikai kino, jo darījumiem ar skaidru naudu tiek piemēroti arvien stingrāki ierobežojumi.

Tuvāko mēnešu laikā varētu stāties spēkā noteikumi, kas aizliegs maksāt skaidrā naudā par nekustamā īpašuma iegādi, bet automašīnām šādiem darījumiem plānots noteikt 1500 eiro limitu.

Visos citos gadījumos nāksies maksāt ar pārskaitījumu, tādējādi nauda izies caur banku un valsts iestādēm būs daudz vieglāk kontrolēt šo naudas plūsmu.

Finanšu ministrija norāda, ka galvenais ierobežojumu pastiprināšanas mērķis ir cīnīties pret ēnu ekonomiku, jo Latvijā tā joprojām ir liela problēma. Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā tiek lēsts uz 22% no iekšzemes kopprodukta; šis rādītājs ir augstāks nekā Igaunijā un Lietuvā.

“Ēnu ekonomikas pastāvēšanas pamatā ir skaidra nauda, kas gūta nedeklarētos darījumos. Skaidras naudas norēķini ir grūti izsekojami, tādējādi tas ir labvēlīgs nosacījums gan aplokšņu algu pastāvēšanai, gan uzņēmumu ienākumu neuzrādīšanai. Tādēļ valsts budžetam tiek nodarīti būtiski zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā,” skaidro Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

“Skaidras naudas ierobežošana darījumos nenoliedzami palīdzēs mazināt ēnu ekonomikas attīstību, kā arī apgrūtinās iespēju legalizēt noziedzīgā veidā iegūtos naudas līdzekļus.”

Šķir otru lapu, lai uzzinātu sīkākas detaļas gaidāmajām izmaiņām

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Ivars</cite>

    Ja man lauku sēta maksā 4k, tad tak pohuj skaidrā vai ar pārskaitijumu! Sākot no 50k.. limits būtu ļoti normāli!

Leave a Comment