Mūžībā devusies kundze, no kuras atteicās Krievija; Par viņu rūpējās Latvija un samaksāja tūkstošiem eiro

 

Mūžībā devusies Ļubovas kundze, tā arī netikdama mājup uz Beļarskas ciemu netālu no Kazaņas, jo Krievijas vēstniecība nepalīdzēja rast nekādu risinājumu savai pilsonei, kurai bija pazudusi pase.

Sirmā kundze ilgstoši uzturējās Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNS), kuram viņas uzturēšana izmaksāja tūkstošiem eiro. Tomēr Krievijas varasiestādes nebija pretimnākošas savai pilsonei. Pazudusī pase bija galvenais iemesls, kāpēc Krievijas vēstniecība atteicās Ļobovas kundzei izsniegt vīzu, raksta Laikrakst Latvijas avīze un portāls la.lv.

Īsi pirms Ļubovas nāves viņas problēmas risināšanā iesaistījās Tiesībsarga birojs, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), Rīgas pašvaldība un Labklājības ministrija.

Tiesībsarga biroja komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa pastāstīja, ka tiesībsargs Juris Jansons pēc RPNS vadības lūguma bija noorganizējis sanāksmi ar visu pieminēto institūciju pārstāvju piedalīšanos, lai beidzot izlemtu, kur pārvietot Ļubovu, kurai vairs nav jāatrodas slimnīcā un par kuras uzturēšanos šajā iestādē no slimnīcas naudas maka jau samaksāti vairāk nekā 25 tūkstoši eiro.

Ja ņem vērā, ka viens pacients šajā slimnīcā ārstējas aptuveni mēnesi, tad divos gados Ļubovas vietā varētu uzņemt 20 – 24 pacientus.
RPNS preses sekretāre Silva Bendrāte informēja, ka PMLP nokārtoja pacientei bezpavalstnieka statusu, kas ļāva viņai saņemt pasi. Līdz ar to viņai tika dotas tiesības saņemt Latvijā sociālo palīdzību. Ļubova no RPNS esot aizvesta uz Rīgas 1. slimnīcas sociālās aprūpes nodaļu, kur aizgājusi mūžībā.

“Latvijas Avīze” vairākās publikācijās vēstīja par Krievijas pilsoni Ļubovu, kura 90. gadu sākumā ieradās pie draudzenes, pazaudēja atmiņu un ar neatliekamās medicīniskās palīdzības transportu tika nogādāta RPNC.

Viņa bija nosūtījusi vēstuli Krievijas vēstniecībai Latvijā, kurā lūgusi palīdzēt nokļūt mājās. Taču vēstniecība atbildējusi, ka kompetentas iestādes Krievijas Federācijā veikušas pārbaudes un neesot atrastas nekādas liecības Ļubovas piederībai, lai ļautu viņai noteikt Krievijas pilsonību.

 

Līdz brīdim, kad Ļubova saņēma vēstuli no Krievijas vēstniecības, virmoja cerība, ka viņa tomēr tiks uz mājās,
jo RPNC lūgumam palīdzēt rast risinājumu bija atsaucies Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Viņš 2017. gada aprīlī devās darba vizītē uz Kazaņu, kas atrodas netālu no Ļubovas dzimtā ciema. Slimnīcas vadība pirms vizītes pat aizsūtīja vēstuli Ušakovam ar informāciju, kas nepieciešama, lai Krievijā varētu atrast Ļubovas dzīvesvietas pieraksta kartīti, kas palīdzētu sarunās par sievietes pārvešanu uz Beļarskas ciemu. Taču tālākā virzība tā arī nav sekojusi.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    bet viņi taču savējos solījās aizsargāt, tātad tie ir tikai vārdi, kuriem darbi neseko. Vecs slims cilvēks nav vajadzīgs Krievijai, tikai politiskie darboņi, no kuru ziņojumiem vismaz kāds labums.

Leave a Comment