Nesamaksāts veselības nodoklis… Ko darīšu, ja salauzīšu kāju?

Lasīju jūsu žurnālā rakstu par veselības apdrošināšanu, ka šogad jāmaksā 56 eiro un nākamajā gadā jau vairāk par simtu. Man radās jautājums. Ja man tagad nav naudas, ko samaksāt, kas notiks ar mani tad, ja, piemēram, paslīdēšu ziemā uz trotuāra, salauzīšu kaut ko un būs nepieciešama operācija? Vai tad, ja samaksāšu šo veselības nodokli pēc negadījuma, varēšu saņemt valsts apmaksātu palīdzību? Vai būs jāmaksā pilna summa par operāciju, ko, protams, nevaru atļauties. IVARS RĪGĀ

Raksts no portāla la.lv un viņu sadaļas veselam.lv

Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga skaidro, ka no nākamā gada iedzīvotāji, kuri nebūs apdrošināti, varēs saņemt medicīnas pakalpojumu pamatgrozu: neatliekamo medicīnisko palīdzību, ģimenes ārsta aprūpi, diagnostiskos izmeklējumus, kas veikti ar ģimenes ārsta nosūtījumu, onkoloģisko un infekcijas slimību ārstēšanu un citus pakalpojumus.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība slimnīcā tiks nodrošināta līdz dzīvības briesmu novēršanai.

“Pacienta veselības stāvokli un nepieciešamo pakalpojumu sniegšanu katrā individuālā gadījumā izvērtēs pacienta ārstējošais ārsts. Tomēr jāņem vērā, ka, piemēram, kājas lūzuma gadījumā plānveida rentgena veikšana un ķirurga konsultācija, kas var būt nepieciešama, piemēram, vienu mēnesi pēc kājas operācijas – lai uzraudzītu pacienta atveseļošanās procesu, ir ietverta pilnajā grozā,” skaidro Evija Štālberga.

Tikai pilnajā grozā ietilpst ārstniecība stacionārā – tajā skaitā veselības aprūpes pakalpojumi traumatoloģijā un ortopēdijā, piemēram, traumu seku, kaulu un locītavu slimību ārstēšana, ja par pakalpojuma nepieciešamību ir lēmis traumatologu-ortopēdu konsilijs, endoprotezēšanas operācija.

Saņemt pilnā groza medicīnas pakalpojumus varēs, kad maksātājs tiek iekļauts NVD veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datu bāzē. “Tas notiek piecu dienu laikā no brīža, kad NVD saņēmis informāciju, ka iedzīvotājs veicis veselības apdrošināšanas iemaksu,” informē speciāliste.

Turklāt jāsamaksā būs ne tikai par pašreizējo gadu, bet arī par visiem iepriekšējiem gadiem, ja tajos nebūs veiktas apdrošināšanas iemaksas. Piemēram, 2020. gadā iemaksa būs 464,40 eiro (saskaitot kopā 2018. gadā 51,60 eiro, 2019. gadā 154,80 eiro un 2020. gadā 258 eiro).

Savu apdrošināšanas statusu no nākamā gada janvāra ikviens varēs noskaidrot, autorizējoties E-veselības portālā: www.eveseliba.gov.lv. Ja nav pieejams internets, to, vai esi apdrošināts, var pārliecināties, vēršoties klātienē NVD Klientu apkalpošanas centrā Rīgā vai kādā no teritoriālajām nodaļām reģionos un uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Valsts apdrošina 21 sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupu, piemēram, pensionārus, bezdarbniekus, viņiem ir tiesības saņemt medicīnas pakalpojumu pilno grozu, neveicot brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas. Informācija par visām valsts apdrošinātajām iedzīvotāju grupām ir pieejama NVD mājaslapā: www.vmnvd.gov.lv, sadaļā Valsts veselības apdrošināšana.

UZZIŅA

Neskaidrību gadījumā par veselības apdrošināšanu var vērsties pie NVD speciālistiem, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234, vai klātienē Klientu apkalpošanas centrā Rīgā un teritoriālajās nodaļās reģionos (Jelgavā, Kuldīgā, Smiltenē, Daugavpilī).

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment