“Nolādētais Jūrmalas apvedceļš” – Elīna vēlas, lai izlasot viņas ģimenes traģisko stāstu, cilvēki aizdomājas

Foto no personiskā arhīva

Notikums pirms pusotra gada ir atstājis neizdzēšamus traģiskus ierakstus vairāku cilvēku dzīvē. Aizgāja bojā meitenīte un viņas vecmāmiņa. Bēdu sagrauzti tuvinieki. Arī traģēdijā iesaistītie nespēj bez emocijām atcerēties notikušo, raksta laikraksts Latvijas avīze un portāls la.lv.

Publicējam daļu no šī raksta (linku uz pilnu rakstu portālā la.lv atradīsiet šī materiāla beigās)!

Elīna uz Rīgas rajona tiesas sēdēm nāk, līdzi ņemot savas meitiņas Olgas un mammas Marinas fotogrāfijas. Liecinot par 2017. gada 13. jūnijā notikušo, jaunā sieviete dažreiz raud, bet ātri cenšas saņemties, šķiet, pat it kā paskatīties uz notikušo no malas, protams, cik nu viņas gadījumā tas ir iespējams.

 

Bet Elīnai mājās ir divus mēnešus vecs dēliņš, kura dēļ viņai jābūt stiprai. Sieviete ar savu vīru Oļegu vēlas, lai apsūdzētais 77 gadus vecais pensionārs Ivars saņemtu reālu septiņu gadu cietumsodu par izraisīto ceļa satiksmes negadījumu. Likums paredz pat vēl bargāku sodu, taču tiesu prakse rāda, ka, gadījumos kad nav lietots alkohols vai narkotikas un nav bijušas tīšas darbības, vainīgais tiek cauri ar nosacītu cietumsodu.

Elīna vēlas, lai sabiedrība uzzinātu viņas ģimenes traģisko stāstu, lai, to izlasot, cilvēki automobiļus vadītu apzinīgāk, lai pie stūres nesēstos slimi un varbūt gadu nastas dēļ droši braukt nespējīgi.

Ivars savu vainu atzina, ļoti nožēloja notikušo un lūdza tiesu neveikt pierādījumu pārbaudi. Sākotnēji tam it kā piekrita visi tiesas dalībnieki, bet pēc prokurora Džeralda Pooka apsūdzības nolasīšanas cietušie Elīna un Oļegs uzstāja uz pierādījumu pārbaudi, jo apsūdzībā nesaklausīja, ka traģiskās avārijas cēlonis ir Ivara apdzīšanas manevrs.

Arī pats apsūdzētais uzskata, ka viņš, autovadītājs ar pusgadsimta stāžu, nebūtu varējis veikt tik neprātīgu manevru. Ivars ir pārliecināts, ka pretējā kustības joslā iebraucis tāpēc, ka kļuvis slikti – to gan viņš neatceroties.

Izmeklēšanā nav pierādīts, vai notikusi apzināta vai neapzināta iebraukšana pretējā kustības joslā: pēc būtības tas arī ir vienīgais no notikuma, par ko tiesā ir strīds.

 

Traģiskā frontālā sadursme

2017. gada 13. jūnijs bija drūma un lietaina diena. Pusdienas laikā Jūrmalas pusē lietus piestājis. Asfalts mitrs. Rīdzinieks Ivars devās no savas lauku mājas pie Tukuma uz Rīgu: pēdējā laikā viņš nejuties labi, un dēli viņam bija sarunājuši izmeklēšanu slimnīcā. Ivaram bija problēmas ar vēnām un citas kaites. Bet, kā viņam šķitis, veselība viņam nav traucējusi droši sēsties pie stūres 2004. gadā ražotajam “Opel Vectra Caravan”.

Tajā pašā laikā virzienā no Rīgas uz Kauguriem pie 2000. gada “Mazda 323” stūres sēdēja rīdziniece Elīna, kura kopā ar ģimeni nodarbojas ar grāmatu tirdzniecību un tajā dienā veda grāmatas uz bērnudārzu. Aizmugurē labajā pusē piesprādzēta bērnu krēslā sēdēja meita, kurai pēc 11 dienām bija gaidāma septītā dzimšanas diena, un viņai blakus (arī piesprādzējusies) Elīnas mamma.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment