Pagājuši jau 50 gadi kopš Jelgavas traģēdijas, bet sāpes nav pārgājušas arvien

Valda Āboliņa foto

Interesantu materiālu sagatavojis GAITIS GRŪTUPS no “Zemgales Ziņas” speciāli Latvijas Avīzei. Žurnālists publicējis plašu materiālu ar liecinieku atmiņām un izklāstu par 50 gadus atpakaļ Jelgavā notikušo traģēdiju un tās sekām. Publicējam daļu no šī materiāla

(links uz pilno rakstu portālā la.lv būs atrodams raksta beigās)

 

Pirms 50 gadiem, 1969. gada 12. janvāra svētdienas rītā Jelgavā daudzdzīvokļu mājā Raiņa ielā 9 izraisījās dabasgāzes sprādziens. Gāja bojā 41 cilvēks. Padomju laika cenzūras apstākļos par šādiem ārkārtas notikumiem, ja tie notika Padomju Savienībā, nevis ārzemēs, laikraksti neko nepublicēja. Arī mūsdienās atrast dokumentus un liecības par to nav vienkārši. Bet Jelgavā daži ļaudis vēl spilgti atceras notikušo.

“Sprādziena brīdī es biju virtuvē. Iepriekš jutu gāzes vai varbūt benzīna smaku. Šķiet, es vēl vīram pajautāju, vai dzīvoklī nav kaut kas izliets. Pēdējais, ko atceros, bija tas, ka virtuvē sāka celties grīda,” atceras Biruta Druviete, toreizējā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ķīmijas katedras mācību spēks.

Viņa kā sekmīga studente bija uzaicināta palikt strādāt augstskolā. Savukārt viņas vīrs Eduards bija mācību daļas vadītājs Jelgavas 1. vidusskolā. 1967. gadā jaunā ģimene Raiņa ielā 9 saņēma dzīvokli. Katastrofā bojā gāja ne tikai Birutas vīrs, bet arī vīra kolēģis, kas skolu Jaungada brīvdienu pēdējā dienā bija ienācis noskaidrot mainīto mācību stundu sarakstu.

“Es pazinu katru ģimeni”

Biruta Druviete ir viena no septiņiem cilvēkiem, kas katastrofas brīdī atradās mājās un no sagrautās ēkas drupām tika izcelti dzīvi. Domājot par katastrofas dziļākajiem cēloņiem, viņa spriež, ka tās bija okupācijas laika sekas.

“Tajā laikā taču strādāja pavirši. Arī latvieši pie tā pierada. Man laukos ir ulmaņlaikā mātesbrāļu celtās mājas, kur vēl tagad visas komunikācijas ir labā kārtībā. Taču, dzīvojot padomju laika daudzdzīvokļu mājā, mēs nezinām, kur kas plīsīs un tecēs, kur kāds materiāls ir izzagts un kaut kā aizķepināts,” saka Biruta Druviete.

Lasi arī: Šo sešu zodiaka zīmju pārstāvju dzīvēs gaidāmas vislielākās pārmaiņas 2019. gadā

Agrākais LLU mācību spēks un Raiņa ielas devītā nama iedzīvotājs Modris Reķis (viņš kopā ar trīsgadīgo dēlu katastrofas brīdī nebija mājās, taču ģimene zaudēja četrus tuviniekus) atceras, ka kaimiņu trīs cilvēku ģimenes mirstīgās atliekas drupās vispār neatrada. Sprādzienam sekojošais ugunsgrēks tās bija iznīcinājis pilnīgi.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment