Peļķes – patiess bieds tavai automašīnai! Par to, kā braukt lietainos laika apstākļos!

desmond-glasgow-2_3518805b

Novērots, ka daudz vairāk negadījumu notiek tieši tad, kad laika apstākļi mūs nebūt nelutina – lietus, sniegs, sals, šīs lietas būtiski ietekmē braukšanu, tāpēc nepieciešams zināt iemaņas kā pareizi pārvietoties ar automašīnu šajos laika apstākļos.

Šoreiz par braukšanu lietainos laika apstākļos:

Iemesls bažām braucot lietainā laikā:

Braukšana pie automašīnas stūres lietainos laika apstākļos samazina mūsu reakcijas spējas, jo:

1. Automašīnas riepu protektoram jāstrādā dubultā grūti, jo saķere ar ceļu mazinās;

2. Lietus un tumšie mākoņi, kas novērojami lietus laikā apgrūtina braukšanu, mazinās reakcijas spējas, jo lietus novērš mūsu uzmanību.

Izvairīšanās no braukšanas lietainos apstākļos nav risinājums, jo bieži dzīves situācijas mūs piespiež braukt pie automašīnas stūres neatkarīgi no laika apstākļiem.

Uzzini un ievēro šos vieglos padomos, kas tev palīdzēs vieglāk izbraukt lietainos laika apstākļus:

1. Papildus laiks! Atvēli sev vairāk laika ceļam nekā parasti. Slapji ceļi nav vieta, kur steigties, pārsniegt ātrumu un izrādīt agresīvas vadīšanas prasmes, tāpēc piebremzēsim un brauksim nedaudz lēnāk kā ierasts.

2. Pārliecinies par apgaismojumu! Kaut gan tuvās gaismas mūsu valstī ir jālieto neatkarīgi no diennakts laika, tomēr noteikti būtu nepieciešams pārbaudīt vai tas ir izdarīts – tās palīdzēs ne tikai tev, bet arī citiem autovadītājiem.

3. Svīst ciet logi! Lietainā laikā ļoti ātri mēdz aizsvīst automašīnas logi, īpaši priekšējais. Šādā situācijā izmantojam gaisa kondicionieri uz maksimālo jaudu.

Ko darīt un ko nē, lai tu būtu gatavs un veiksmīgi izbrauktu lietaino laiku:

1. Pārbaudiet savas automašīnas riepas: slapjā laikā tās prasa lielāku saķeri nekā parasti. Pārbaudiet vai protektors ir pietiekami liels un nav nodilis. Ja neproti to konstatēt, tad dodies uz tuvāko autoservisu.

2. Esi gatavs slidenām virsmām: Ja lietus vairs nelīst tas nenozīmē, ka ceļi nav slapji, bieži novērojams, ka pēc ilgām un pamatīgām lietus gāzēm uz ceļiem var sakrāties eļļa, kas noplūdusi no automašīnām, tāpēc arī ceļš var būt slidens.

3. Izvairies braukt cauri lielām peļķēm: Ja ceļā gadās kāda liela peļķe tad pēc iespējas to nepieciešams apbraukt, jo īpaši tad, ja nevarat pateikt cik dziņa tā ir. Ja ūdens nonāks jūsu automašīnas dzinējā jūs riskējat kaitēt automašīnas elektrosistēmai. Ja brauksiet cauri milzīgām, nepārredzamām peļķēm jūsu automašīna tur var arī palikt un tas viss jums var izmaksāt ļoti dārgi.

4. Kad izbrauc no peļķes nedaudz sabremzē: izmantot automašīnas bremzes pēc braukšanas pa seklu ūdeni ir laba ideja, tas palīdzēs atbrīvoties no ūdens, kas sakrājies un kādas no mašīnas daļām, kā arī jūsu bremzes būs samērā sausas tad, kad tiešām būs nepieciešams bremzēt.

5. Nebrauc pa tekošu ūdeni: ja ūdens tecēšanas spēks ir lielāks par jūsu automašīnas spēku (ko jūs neapzināties, līdz jau ir par vēlu) jūsu automašīna var kļūt nevaldāma, kad stūre un bremzes, gāzes pedāļi ir bezjēdzīgi. Pat ja jūsu automašīnai ir visu četru riteņu piedziņa nemēģiniet šķērsot tekošu ūdeni. Risks nav tā vērts!

6. Pagriezienu un bremžu signālus izmantojiet ātrāk: laicīga bremzēšana dod jums lielāku drošības sajūtu starp jūsu un priekšā esošo automašīnu, kā arī vadītājam, kas brauc aiz jums vairāk laika bremzēt. Laicīga pagrieziena signāla izmantošana dod signālu ikvienam autovadītājam, kas ir aiz jums, dodot tiem iespēju laikus sākt bremzēt.

7. Neizmanto kruīza kontroli: reakcijas laiks ir svarīgs braucot jebkuros laika apstākļos, bet īpaši svarīgi tas ir tad, kad novērojami nokrišņi, kad nepieciešams nepārtraukti kontrolēt braukšanu.

8. Apzinies, kad braukt ir bīstami: ja lietus ir ļoti stiprs, kad ceļu redzēt ir ļoti grūti un nesaredzat priekšā esošo automašīnu, tad nemēģināt kādam pierādīt, ka esat varonis. Apstājieties ceļa malā un gaidiet, kad lietus pierims.

Neļauj lietainām dienām izjaukt tavus dienas plānus. Esi drošs, asini savas lietainā laika braukšanas prasmes. Tāpat kā pārliecinies, ka lietussargs ir paņemts līdzi izejot no mājas, tāpat atcerieties šīs lietas pirms sēdieties pie stūres lietainā laikā!

 

Raksts tapis sadarbība ar: logo

Avots: bigotires.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment