Pētījumos atklāts, kā tavas smadzenes var palīdzēt atbrīvoties no sāpēm

Zinātnieki atklāja, ka cilvēkiem, kuri izjūt artrīta izraisītas sāpes, smadzenēs attīstās vairāk receptoru, kuri reaģē uz opiātu medikamentiem.

Jo vairāk receptoru, jo ķermenis ir nejūtīgāks pret sāpēm – tas notiek gan izmantojot mūsu ķermeņa dabiskos pretsāpju līdzekļus – endorfīnus, vai arī ar ārstu izrakstītu medikamentu, piemēram, ar morfija palīdzību.

Zinātnieki ir pārliecināti – ja viņiem izdotos uzzināt, kā ķermenis pavairo opiātu receptoru skaitu, viņi būtu spējīgi izgatavo kvalitatīvākus sāpju pretlīdzekļus.

Gandrīz puse Apvienotās Karalistes populācijas ir saskārusies ar ilgstošām sāpēm, kas ilgušas aptuveni 6 mēnešus vai ilgāku laika periodu, bet tikai ⅕ daļa iedzīvotāju vērsusies ar šo problēmu pie ģimenes ārsta.

Mančestras Universitātes zinātnieku komanda atklājusi, ka jo vairāk opiātu receptoru cilvēkam ir, jo labāk cilvēks spēj paciest sāpes. Lai pārbaudītu šo teoriju, zinātnieki ar lāzera palīdzību sildīja pētījuma dalībnieku ādu, uzzinot, cik lielu temperatūru viņi spēs paciest.

Pēcāk viņi pētījuma dalībnieku smadzenes skenēja ar PET skeneri, lai saskaitītu opiātu receptoru skaitu.

Viens no vadošajiem profesoriem, Entonijs Džouns, apgalvo, ka ne tikai pretsāpju līdzekļi, bet arī sportiskas aktivitātes ļauj cilvēkiem paaugstināt sāpju slieksni.

Opiātu receptori pirmo reizi tika atklāti 1973. gadā. Kopš tā laika pētnieki secinājuši, ka tiem ir dažādi veidi un dažāda nozīme cilvēka funkcionēšanā.

Avots: www.dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment