Prius stāsts – vēl patīkamāka braukšana jaunajā gadsimtā

toyota-2015-world-of-toyota-article-news-events-the-prius-story-article-image-01_tcm-3024-471692

Pagājušajā gadsimtā tradicionālais iekšdedzes dzinējs mūsu pasaulē radīja īstu revolūciju – no pirmajām jūdzēm, ko piesardzīgi veica aristokrāti, līdz mūsdienu pieejamajiem, uzticamajiem darba rumakiem.

Diemžēl automobiļu un fosilo degvielu izmantošana ir augusi, un līdz ar to – mūsu ietekme uz vidi. Tāpēc 1993. gadā Toyota izvirzīja jaunu mērķi – uzbūvēt zemu izmešu automobili tīrākai nākotnei.
Pēc četriem īsiem gadiem pionieris bija dzimis: Prius hibrīds.

Liek Tev justies enerģiskam

toyota-2015-world-of-toyota-article-news-events-the-prius-story-article-image-02_tcm-3024-471693
Autovadītājiem jaunā piedziņa dāvāja unikālu braukšanas baudu. Braucot nelielā ātrumā pilsētā, viņi varēja pārvietoties vēsā, elektriskā mierā un klusumā, bet, ātrumam pieaugot, pieslēdzās pārliecinošais benzīna dzinējs – un tas viss ar tradicionālā automobiļa vienkāršību un intuitivitāti.

Automobiļa jauda bija līdzvērtīga citiem tā laika benzīna automobiļiem, bet degvielas efektivitāte bieži bija divkārša, savukārt CO2 emisijas samazinātas uz pusi – daudzkārt pārspējot sākotnējos Prius mērķus.

toyota-2015-world-of-toyota-article-news-events-the-prius-story-article-image-04_tcm-3024-471695

Tehnoloģiju brīnums

toyota-2015-world-of-toyota-article-news-events-the-prius-story-article-image-07_tcm-3024-471698
Jaunais Prius ne vien prezentēja Toyota vides zinātības līderību pasaulē, tas nokļuva uz tehnoloģisko inovāciju pjedestāla un ir palicis tur vēl šo baltu dienu.

Un tā nebija vienīgā pasaules pirmizrāde: inteliģentā stāvvietā novietošanas palīgsistēma (IPA) – sistēma, kas palīdz vadītājam droši novietot automobili stāvvietā; automobiļa stabilitātes kontroles sistēma ar stūrēšanas atbalsta funkciju (S-VSC) – moderna drošības sistēma, kas apvieno elektriskā stūres pastiprinātāja kontrolēšanas un pretbuksēšanas sistēmas; kā arī elektriskā gaisa kondicionētāja sistēma, kas strādā arī pēc tam, kad tiek izslēgts dzinējs.

toyota-2015-world-of-toyota-article-news-events-the-prius-story-article-image-08_tcm-3024-471699

Raugoties nākotnē
Var droši apgalvot, ka salīdzinoši īso 18 gadu laikā, kurus Prius atrodas pārdošanā, tas ir paveicis gana daudz, lai vēstures lappusēs tiktu nosaukts par vienu no pēdējā gadsimta ietekmīgākajiem automobiļiem. Sākumā ne visi ticēja mūsu idejai, ka hibrīdi spēs mainīt mūsu nākotnes mobilitāti un planētas labklājību, bet šodien lielākā daļa cilvēces atzīst, ka Prius un hibrīda tehnoloģija tā pamatā veido ārkārtīgi svarīgu pakāpienu bez izmešu autobūves nākotnei.

Ar katru nākamo paaudzi Prius ir palīdzējis samazināt emisijas, paaugstināt degvielas efektivitāti, ieviesis modernas tehnoloģijas un, vissvarīgāko, radījušu aizraujošu platformu prieku, un baudu sniedzošai auto vadīšanai vēl ilgus gadus.

Rakstu iesaka – favorit

Avots: toyota.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment