Kā izskatījās PSRS laika medicīna. Vai tu atceries, kā tas bija?

psrs-medicina

PSRS savu pastāvēšanu beidza jau daudzus gadus atpakaļ, tomēr atmiņas no šī laika Latvijas vēsturē vecākajai paaudzei ir saglabājušās diezgan spilgtas.

Protams, pirmkārt, okupācija un totalitārais režīms, kas maksimāli centās ierobežot cilvēku brīvību, kā arī ideoloģijas uzspiešana. Daudzi atceras pārtikas talonus un garās rindas tukšajos veikalos, tomēr bija arī kāda pozitīva lieta, ko nevar noliegt– bezmaksas izglītība un gandrīz vienmēr garantēta darba vieta.  Tāpat arī bezmaksas medicīna – diezgan liels pluss, ņemot vērā, cik ļoti dārga un bieži vien nepieejama tā ir mūsdienās, lai gan, salīdzinot ar Amerikas Savienotajām valstīm, kur algas ir krietni lielākas, procedūru, operāciju un citu veselības pakalpojumu cenas ir astronomiskas, bieži vien iedzenot iedzīvotājus milzīgos parādus, Latvijas situācija nemaz nav no tām trakākajām.

Šajā rakstā piedāvājam ieskatīties un atsvaidzināt atmiņu, kāda bija PSRS laiku medicīna.

Šķir lapu tālāk, lai aplūkotu attēlus un to aprakstus:

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">haha</cite>

    man bērnībā grieza mandeles, kaut gan tās nemaz nevajadzēja griezt.
    pēc daudziem gadiem to uzzināju, ka padomijā bija veikts slepens eksperiments, saistībā ar bērniem griežot mandeles.

  • <cite class="fn">ruth</cite>

    Lai vai kāda, taču tā BIJA!!!!

  • <cite class="fn">oskars</cite>

    Vis bija vislabākajā kārtībā.Visi tika normāli pārbudīti,vakcinēti utt.Būtu šodien mūsu banānu repubikā medicīna tik augstā līmenī kā Padomju laikā.Šodien medicīna kautcik normāli pieejama tikai biezajiem.Parastam darba cilvēkam,ja viņš saslimst ar kautko nopietnāku par saaukstēšanos,gandrīz labāk tīties baltā paladziņā un doties uz kapu pusi,jo nopietnu ārstēšnos cilvēks ,kurš saņem 700 eiro un mazāk,vienkārši nevar atļauties.Cik vēl zemu var kristies mūsu medicīnas līmenis salīdzinājumā ar Padomju gadiem?

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Talonu sistēma bija tikai pēc kara un īsi pirms psrs sabrukuma,Nevaig stāstīt muļķības ka bija tukši veikali,muļķības! Bija deficītas preces,bet ne jau tā kā to tagad te visūr stāsta.Medicīnas pakalpojumi bija 100% par velti un nebija jāgaida nekādās rindās.Tagad nav viss medicīna bet tikai bizness!

  • <cite class="fn">Gita</cite>

    No sērijas, reiz bija…:( Kas zin, vai vēl būs medicīna.

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    bildes fufelis, nekā traka nav

  • <cite class="fn">Aina</cite>

    Ja,viss bija labi salidzinot ar musdienam.

  • <cite class="fn">INĀRA JOSTIŅA</cite>

    Skolā izskrēju saur durvju stiklu…Vajadzēja sašūt rētas uz plaukstas.Tās man šuva bez narkozes.Arī zobu rāva bez narkozes, jo par to bija jāmaksā un man nauda līdzi nebija paņemta.Arī abortus un dzemdības veica bez pretsāapju līdzekļiem. Antisanitārija slimnīcās bija totāla–it īpaši dzemdību namos.TIKA EKONOMĒTS UZ VISA.Algas zemākiem med . darbiniekiem bija smieklīgas, lai gan visiem bija vienādi zemas algas, tāpēc arī produktivitāte bija zema. Par kvalitāti nemaz nerunāsim…It īpaši celtniecībā…Zaga visi un visur…Cietumi bija pārpildīti un sabiedriskais transports tāpat….UTT…RIEBJAS ATCERĒTIES.

    • <cite class="fn">Anonīms</cite>

      Interesanbti,kur Juusdziivojaat,ja viss bija tik traki?Un vai tad tagad nezog,un cietumi nav pilni?

  • <cite class="fn">Mia</cite>

    Tagad neredzet tadu skatu ka masinja ir ar berniem.visu laiku kafijo.un kur nu vel parbaudes darba.sapnis ne isteniba

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Demokratija vnk hujnja

  • <cite class="fn">Anita</cite>

    Medicīna bija augstā līmenī un galvenais pieejama visiem cilvēkiem. Kam tagad medicīna pieejama, tikai biezajiem, kam nauda, ja nav naudas, mirsti nost! Tāda ir brīvās Latvijas medicīna. Ja saslimi tevi aizveda uz slimnīcu un no slimnīcas nelaida ārā, kāmēr izārstēja, slimnīcā gulēja kamēr veica visas izmeklēšanas. Kas ir tagad, saslimi, aizved uz slimnīcu, ja vēl aizved pēdējā laikā vecos cilvēkus nemaz negrib vest, tā arī saka- ko tad saucāt ātros, ko to veco mirēju vest! Apārstē, ja nauda ir un izgrūž laukā. Ja valag izmeklējumus tad dzenā no viena ārsta pie otra, no vienas slimnīcas uz otru, un visur jābleķo baigā nauda, kur vecam cilvēkam nauda un veselība izbraukāt visu, Rezultātā cilvvēki nekur nebrauc, ielaiž slimība, ka nevar izārstēt, Tad vēl tās rindas, jāgaida pusgau, kamēr gaida cilv’;eks jau nomirst! Tāda tagad medicīna, tikai biezajiem un pa naudu, prastais cilvēks mirst sētmalē!

  • <cite class="fn">m</cite>

    Kaut arī bez narkozes,bet bija pieejams katram,ko dod tā narkoze,ja zobārsts nav samaksājams,katra mazākā manipulācija ,maksā vairākus desmitus eiro,tā nu mokāmies,jo lētākais ir izraut,kaut arī tas nav maz 40 eiro,tikko biju.

  • <cite class="fn">Alisija</cite>

    Medicīna , tiešām, bija bezmaksas : zobārsts bez maksas un arī citi pakalpojumi, augstā atbildības līmenī bez maksas, kā jau bezmaksas medicīna…

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    medicīna nebija tādā limeni . bet pie daktera tu varēji tikt un tevi izārstēja,tagad par naudu rindā jāstāv un vēl nav nekādas garantijas ka tevi izārstēs , par valsts atmaksātajām ”arstēšanām nemaz nerunāsim ,vai vispār tādas pastāv

Leave a Comment