Rīdzinieks dalās ar savu bēdu un netaisnības stāstu: “Esmu novests līdz izmisumam, man atliek tikai pakārties!”

Pirms pāris dienām raidījumam “Bez Tabu” savu bēdu stāstu uzticējis rīdzinieks Jānis Murāns, par kuru portālā “Skaties.lv” ziņo žurnālists Artūrs Špaks. 

75 gadus vecais Jānis Murāns pirms dažiem gadiem šķīra laulību un pārdeva namu Teikā, tā vietā iegādājās dzīvojamo ēku Purvciemā.

Zeme zem ēkas pieder citam īpašniekam – Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzei, kuru Murāna kungs vairākkārt apmeklēja vēl pirms ēkas iegādes. Visu vizīšu iemesls pavisam vienkāršs – vienoties par zemes nomas maksu. Draudzes saimnieciskajā daļā pret atnācēju izturējās vēsi, norādot, ka šobrīd nav iemesla runāt par zemes nomas apmēru, jo Jānis namu vēl nav iegādājies.Vecticībnieki norādījuši, ka nebūs problēmu vienoties par abpusēji pieņemamu zemes nomas maksu, jo arī Jāņa kungs ir kristietis un savstarpējā komunikācija ritēs raiti.

Jāņa kungs četras reizes bijis Jeruzalemē un cilvēkiem tic, tādēļ noticējis arī vecticībnieku draudzei, ka zemes nomas maksa būs pieņemama pensionāram, kura vienīgie ienākumi ir 300 eiro liela pensija.

Tomēr Grebenščikova draudze nolēma iegūt maksimāli pieļaujamo summu un no vīrieša gadā vēlas iekasēt 3000 eiro, kas kopā ar PVN ir 3630 eiro.

Lasi vēl: Pētījums: cik strādājošo Latvijā saņem līdz 450 eiro “uz rokas”?

Tas nozīmē, ka par zemes nomu Jāņa kungam mēnesī jāmaksā 302 eiro, kas ir visa viņa pensija.

Likums ir vecticībnieku pusē, kuri par savas zemes nomu var pieprasīt 6% no kadastrālās vērtības. Ja 2000. gadu sākumā kadastrālā vērtība bija ap 4000 eiro, tad šobrīd tā pieaugusi līdz 50 000 eiro. Maksājot 6% gadā, draudze 17 gadu laikā būs 100% saņēmusi zemes kadastrālo vērtību.

Lai lasītu tālāk un uzzinātu, kā attīstīsies sarežģītā situācija, šķir nākamo lapu!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment