Saraksts brīvdienām: 20 filmas, pēc kuru noskatīšanās gribas DZĪVOT

 

Klauvējot pie debesu vārtiem

 

Angliski “Knockin’ On Heaven’s Door”, krieviski “Достучаться до небес” .

Saproti, debesīs par to vien runā kā par jūru.

Stāsts par diviem uz nāvi slimiem biedriem, kuri, kā liecina filmas anotācija, dodas piedzīvojumā, iespējams, var likties ne visai dzīvi rosinošs sižets. Taču filma uzņemta, nospēlēta un pasniegta tik lieliski, ka pēc tās noskatīšanās sāc novērtēt katru dzīves mirkli. Un vēl gribas pie jūras.

Dvēselē es dejoju

 

Angliski “Inside I’m Dancing”, krieviski “А в душе я танцую”.

Skaties, dzīve rit. Iesim pastaigā?

Šīs filmas galvenie varoņi ir cilvēki ratiņkrēslos. Taču optismisma viņiem ir vairāk nekā daudziem veseliem cilvēkiem. Fiziski saistīti cerebrālās paralīzes dēļ, puiši nevai un cenšas dzīvot pilnvērtīgi: priecājas, dalās jokos, aizstāv vājākos, dejo.

Forests Gamps

 

Dzīve ir kā šokolādes konfekšu kaste: nekad nezini, kāds pildījums tev gadīsies.

Šī režisora Roberta Zemeka filma ir 1994. gada vispasaules fenomens, kuru pat šobrīd, pēc 20 gadiem, gribas skatīties atkal un atkal. Pat kad to zini no galvas, zini, ko teiks filmas varoņi, ar katru reizi filmā atklāj ko sev jaunu. Acīmredzot, tas arī ir īsts kino – vienkāršs, skaidrs un ģeniāls.

Lasi arī: Ko tas par tevi vēsta dzimšanas dienas skaitlis

Neaizskaramie

 

Angliski “Intouchables”, krieviski “Неприкасаемые (1+1)”.

Nav svarīgi, kas tu esi ārēji, svarīgi, kas ir tevī.

Šīs filmas režisoriem un aktieriem izdevies radīt dzīvotgribu apliecinošu, asprātīgu, priecīgu un apburošu filmu. Jā, un arī ar proporcijām tajā viņi nav pārcentušies – te sajaukta drāma un komēdija par diviem atšķirīgiem draugiem, kā melns pret baltu. Un izdevies ir teju ideāli!

Voltera Mitija slepenā dzīve

 

Angliski “The Secret Life of Walter Mitty”, krieviski “Невероятная жизнь Уолтера Митти”.

Pārstājiet sapņot. Sāciet dzīvot!

Šī filma ir par ofisa neveiksminieka piedzīvojumiem. Viņš it kā kliedz no ekrāna “Neesiet tādi kā visi!”, “Nebaidieties!”, “Mainiet pasauli!”. Pusaudža cienīgu aizrautību demonstrē 48-gadīgais Holivudas komiķis jau ar stāžu – Bens Stīlers, kuram, pēc idejas, jau būtu jābūt nogurušam. Taču ne jau viņš tāds būs!

Gaišo atmiņu mūžīgais starojums

Angliski “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, krieviski “Вечное сияние чистого разума”.
No atmiņas var izdzēst mīlestību. Taču izmest to no sirds – ne.

Režisors – brīnumdaris Mišels Gondrijs ļoti skaidri un tikai viņam raksturīgā veidā paradījis, ka dzīvi nevar tā vienkārši, kā klaviatūrā nodzēst ar “delete” podziņu. Viņam to īstenot palīdzējis lielisks aktieru sastāvs, īpaši Džims Kerijs.

Lasi arī: Ko tas par tevi vēsta dzimšanas dienas skaitlis

Mazā mis Laime

 

Angliski “Little Miss Sunshine”, krieviski “Маленькая мисс Счастье”.
Pasaulē ir divu veidu cilvēki: uzvarētāji un uzvaramie. Un atšķirība ir tajā, ka uzvarētāji nepadodas.

Jāsaka, labākā filma par to, ka nav svarīgs rezultāts, bet gan pats process. Tādēļ, ja jūs, tāpat kā filmas varone, pēkšņi izdomājat kļūt par “Mazo mis Laimi”, un visa raibā ģimenīte: tēvs neveiksminieks, impulsīvā māte, onkuļi geji, brāļi, – devuši klusēšanas zvērestu; kā arī meitenes narkomānes – nāk jums palīgā, tad atliek tikai baudīt procesu.

Padod tālāk

 

Angliski “Pay forward”, krieviski “Заплати другому”.

Vai viena ideja var mainīt pasauli?

Puisēns Trevors ir izdomājis īpašu teoriju par pasaules mainīšanu, kuras jēga ir ļoti vienkārša: es palīdzēšu tev, bet tu palīdzēsi trim citiem. Nav grūti iedomāties, ka teorija sadursies ar skarbo pasauli un mēs gandrīz zaudēsim ticību cilvēcībai. Taču – ja zvaigznes iededz, acīmredzot, tam ir kāda jēga.

Brokastis pie Tifānijas

 

Angliski “Breakfast at Tiffany’s”, krieviski “Завтрак у Тиффани”.

Nekad precīzi nevari zināt, kur tas notiks, bet, kad notiks – nekļūdīsies.

Odrijas Hepbernas apburtspēja un sievietes magnētisms ir galvenā šīs tālajā 1961. gadā uzņemtās firmas vērtība, kas joprojām aizrauj elpu. Dialogi, skaisti Ņujorkas skati, mazs dzīvoklītis, bezvārda kaķis un, protams, “Moon River” sniedz noskaņu, kurā gribas dzīvot un mīlēt.

Savvaļā

 

Angliski “Into the wild”, krieviski “В диких условиях”.

No mīlestības, naudas, ticības, slavas un taisnīguma es priekšroku dodu patiesībai.

Neiedomājami skaisti skati, neapvaldīta brīvība un pilnīga atteikšanās. Filma, kura dod iespēju, kaut vismaz uz laiku, aiziet prom no tukšām problēmām un nevajadzīgiem sabiedrības likumiem, sajust vienotību ar dabu un vienkārši atmest visu lieko. Tas viss – pateicoties režisora Šona Penna darbam un brīnišķīgajai aktierspēlei.

Augusts Rašs

 

Angliski “August Rush”, krieviski “Август Раш”.

Es dzirdu mūziku vēja brāzmās, gaisā, gaismas staros – tā ir visur. Viss, ko vien vajag – vienkārši atvērties. Viss, ko vajag – vienkārši dzirdēt.

Šis ir ļoti skaists, idealizēts stāsts ar pasakas elementiem, kas aizrauj tā, ka to var noskatīties vienā elpas vilcienā. Lai tā patiesi iepatiktos un iekristu dvēselē, vajag izslēgt savu iekšējo kritiķi, aizvērt acis uz zināmu sižeta nerealitāti un iemācīties dzirdēt. Tāpēc ka galveno lomu šajā filmā spēlē mūzika.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu pārējās filmas

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment