Saraksts brīvdienām: 20 filmas, pēc kuru noskatīšanās gribas DZĪVOT

Vienmēr saki “jā”

Angliski “Yes man”, krieviski “Всегда говори “Да””.
Kad jūs kaut kam sakiet “jā”, jūs pieķeraties iespējai.

Viduvējs menedžeris, ko tēlo aktieris Džims Kerijs, atrodas dziļā depresijā. Un, lai kaut cik ar to tiktu galā, viņš pieņem lēmumu vienmēr teikt “jā” un piekrist jebkuram piedāvājumam. Tā vienā mirklī viņa dzīve pārvēršas trakā avantūrā, kādā būtu vērts kaut reizi atrasties mums katram.

Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu

 

Angliski “The Curious Case of Benjamin Button”, krieviski “Загадочная история Бенджамина Баттона”.

Nekad nezini, kas tevi sagaida.

Šī filma ļoti līdzinās romānam, kas izstrādāts līdz sīkumam. Šī smalkā darba rezultāts ir kā uz delnas – līdzās neatkārtojamai aktierspēlei, filma apbur ar atmosfēru, ar notiekošā dabiskumu, kaut gan stāsts ir fantastika. Filma var patikt vai nepatikt, bet pēc tās ir grūti palikt iepriekšējam.

Karaļa runa

 

Angliski “The King’s Speech”, krieviski “Король говорит!”.

Filma ieguva četrus “Oskarus”. Tā ne tikai vienkārši māca oratora mākslu – jo balss taču ir tikai ārējā cilvēka izpausme. Karaļa Georga VI stāsts ur par to, ka vajag sev ticēt un ka katrs ir cienīgs būt sadzirdēts.

Lielā zivs

 

Angliski “Big Fish”, krieviski “Крупная рыба”.

Par pašu lielāko zivi upē kļūst tā, kura neuzķeras uz ēsmas.

Režisors Tims Bērtons uzņēmis filmu – pasaku, filmu – fantāziju, bet ne tādēļ, lai mēs, to noskatījušies, justos aizkustināti un to aizmirstu. Edvarda Blūma izdomātais stāsts  ir mājiens tam, ka ikviens redz savu realitāti savā veidā. Kāds, paskatoties uz naksnīgajām debesīm, ieraudzīs vienkārši debesis, bet cits manīs neizdibināmi lielāku zvaigžņu un Visuma pasauli. Un, visticamāk, šis otrais ir – lielā zivs.

Termināls

 

Angliski “The Terminal”, krieviski “Терминал”.

Reizēm likumus labāk ignorēt un veltīt laiku dzīviem cilvēkiem.

Režisoram Stīvenam Spīlbergam un aktierim Tomam Henkam izdevies radīt filmu, kuru ir grūti ierakstīt kādā noteiktā žanrā. Tajā ir kaut kas no komēdijas, kaut kas no melodrāmas un pamācoša stāsta. Filma ir par prasmi sekot savam sapnim. Filma par birokrātiskās mašīnas nejēdzību. Un filma par draudzību, kurā ir vieta pat vienmēr steidzīgajiem lidostas termināla cilvēkiem.

Rudais suns

 

Angliski “Red dog”, krieviski “Рыжий пес”.

Reizēm cilvēks izvēlas suni, bet citreiz viņš izvēlas cilvēku.

Mūsdienu kino ir maz pa īstam labsirdīgu un brīnišķīgu filmu, kāda ir “Rudais suns”. Šis stāsts ir par reālu suni, kas dzīvojis austrāliešu pilsētā Dampjērā, kurā viņam ir uzstādīts piemineklis.  Nenogurdināmais suns daudziem ienācējiem palīdzēja iegūt draugus, laimi, cerību un prieku. Par to arī filma.

“Optimista stāsts (oriģinālais nosaukums “Cerības stariņu krājums”)

 

Angliski “Silver Linings Playbook”, krieviski “Мой парень псих” (oriģinālā “Сборник лучиков надежды”).

Zīmes ir visur, galvenais – prast tās ieraudzīt.

“Cerības stariņu krājums” ir filmas oriģinālais nosaukums, un tas arī vislabāk apraksta iepaidu no šīs kinolentes. Tas ir ļoti interesants, sirdi uzrunājošs, atmiņā paliekošs stāsts par cilvēkiem, kuri piedzīvo grūtu dzīves periodu. Taču filma dod cerību un pārliecību – visu var mainīt.

Pirms nolikt karoti

 

Angliski “The Bucket List”, krieviski “Пока не сыграл в ящик”.

Varēja būt labāk, bet varēja taču būt arī daudz sliktāk.

Apburošs kino ar lielisku aktieru sastāvu – Džeku Nikolsonu un Morganu Frīmanu, kuri ir vienkārši “sadziedājušies” un tādēļ filmu darījuši vēl iespaidīgāku. Šajā lentē nav neviena tukša dialoga vai kadra, visas minūtes gudri un emocionāli piepildītas. Un galveno varoņu sarunas vedina uz to, ka dzīvot vajag nevis rīt vai aiznākamo nedēļu, bet tagad.

Lasi arī: Ko tas par tevi vēsta dzimšanas dienas skaitlis

Mierīgais kareivis

Angliski “Peaceful Warrior”, krieviski “Мирный воин”.

Pasaulē vienmēr kaut kas notiek, nav parastu brīžu.

Filma par puisi, kurš lielas cerības liek uz vingrošanu. Tās pamatā ir patiess stāsts, taču vairāk atgādina līdzību. Filozofiski, bet ne moralizējoši dialogi, skaisti video reizi par visām reizēm iznīcina mūsu iekšējo, neapmierināto īdētāju un liek novērtēt mirkli “šeit un tagad”.

 

Izmantots materiāls no adme.ru

 

Iesaki šo rakstu citiem!