Šokējošs atklājums – elektroniskās cigaretes iznīcina 85% mutē esošo šūnu!

Daudzi uzskata, ka elektroniskās cigaretes ir labs veids, kā palēnām atmest smēķēšanu, arī pētījumos ir atklājies, ka tās ir mazāk kaitīgas veselībai par parastajām nikotīna cigaretēm.

Taču viens no pēdējiem pētījumiem pierādījis, ka arī elektroniskās cigaretes nav nemaz tik labas – tās paaugstina risku saslimt ar mutes dobuma vēzi.

Pētījumos pierādījās, ka daudzas elektroniskās cigaretes satur nano daļiņas un toksiskos elementus, kas spēj iznīcināt mutes dobumā esošās šūnas.

Pētnieki, sadarbībā ar ārstu Šen Hū, kas ir bioloģijas docents Kalifornijas Universitāte Losandželosā (angļu: University of California, Los Angeles; UCLA), nonāca pie šāda secinājuma pēc tam, kad viņi bija izanalizējuši mutes dobuma šūnas pēc elektronisko cigarešu lietošanas.

Lasi vēl: Viņa smēķēja 20 cigaretes dienā un lietoja alkoholu, esot stāvoklī; Lūk, kas notika, kad piedzima bērns

Pētnieku komanda bija savākuši mutes dobuma virsējo audu kārtas paraugus, īpaši koncentrējoties uz vietām aiz zobiem un pie smaganām.

Izmantojot speciālus aparātus, kas ģenerē elektronisko cigarešu dūmus, pētniekiem izdevās noskaidrot un izvērtēt to vielu daudzumu un ietekmi uz cilvēku veselību, kādas elektroniskajās cigaretēs sastopamas vislielākajā koncentrācijā.

Komanda veica divu e-cigarešu zīmolu pārbaudi uz cilvēka mutes dobuma veselību un tā ietekmi 24 stundu laikā, paralēli uzraugot un kontrolējot iegūtos rezultātus.

Elektronisko jeb e-cigarešu dūmi iznīcināja līdz pat 85% mutes dobumā esošo šūnu!

Tāpat kā nikotīns, arī mentols un e-cigarešu dūmi sastāv no metāla, kramzemes un oglekļa nano daļiņām. Šo daļiņu koncentrācija atkarīga no cigaretes zīmola un dūmu aromāta. Elektroniskās cigaretes iznīcina mutes dobumā esošos antioksidantus, kas pasargā tos no dažādiem bojājumiem.

Ņemot vērā elektronisko cigarešu popularitātes pieaugumu pasaulē, zinātnieki cer, ka viņu atklājumi spēs mainīt cilvēku domas par e-cigarešu noderīgumu viņu veselībai.

Saskaņā ar  ASV Slimību kontroles un novēršanas centra (CDC ) sniegtajiem datiem, laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam elektronisko cigarešu lietotāju skaits ir divkāršojies, turklāt tās ir ļoti izplatītas ari vidusskolēnu vidū. 2014. gadā vairāk nekā piektā daļa pieaugušo ikdienā lieto elektroniskās cigaretes.

Lai gan daudzas publikācijas ziņo, ka e-cigaretes ir daudz nekaitīgākas par parastajām, šīm iestādēm nebija sniegti dati par attiecīgajām sekām uz cilvēku veselību, kuras ir plaši zināmas šobrīd.

Šobrīd tiek veikti arī turpmākie pētījumi, lai uzzinātu visas e-cigarešu radītās negatīvās sekas uz cilvēka veselību.

Dalieties ar šo informāciju arī ar saviem tuviniekiem!

Avots: fithacker.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment