Tiesa liek izmaksāt 60 000 eiro atlīdzību vīrietim, kura sievu un meitiņu notrieca trolejbuss

Senāts samazinājis piespriesto atlīdzību, jo iepriekš tiesa bija piespriedusi 100 000 eiro morālo kompensāciju.

Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments nospriedis, ka apdrošināšanas uzņēmumam “Gjensidige Akcine draudimo bendrove” jāizmaksā 60 000 eiro kompensācija par labu Ansim Priedem, kurš 2014. gadā zaudēja sievu un meitu – viņas Rīgā uz gājēju pārejas notrieca trolejbuss, raksta laikraksts Latvijas avīze un portāls la.lv.

 

Atsaucas uz tiesu praksi

Lieta tika skatīta pēc Lietuvas apdrošināšanas uzņēmuma “Gjensidige Akcine draudimo bendrove” (pirms puses procesuālo tiesību pārņemšanas – apdrošināšanas AS “Gjensidige Baltic”) kasācijas sūdzības, informē Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja.

Augstākā tiesa spriedumā, kas pasludināts š. g. 31. janvārī, norādījusi uz apelācijas instances tiesas sprieduma nepilnību, ievērojami pārsniedzot citās, faktisko apstākļu ziņā salīdzināmās lietās piespriestās summas.

AT spriedumā norādījusi, ka gadījumos, kad dzīvība zaudēta noziedzīga nodarījuma rezultātā, morālais kaitējums ir prezumējams un nav jāpierāda. Prasītāja morālās ciešanas, vienā negadījumā zaudējot laulāto un bērnu, nav apšaubāmas. Turklāt jāņem vērā, ka atjaunot iepriekšējo stāvokli, kāds tas bija pirms negadījuma, nav iespējams, un jebkāda mantiskā kompensācija var pildīt tikai palīglīdzekļa funkciju prasītāja garīgā līdzsvara atjaunošanai.

Tomēr AT vērš uzmanību, ka tiesas pienākums ir spriedumu pamatot ar racionāliem juridiskiem apsvērumiem. Atzīstot, ka katrā gadījumā kompensācijas apmērs nosakāms individuāli, AT tomēr uzskata, ka tiesu prakses piemēri ir izmantojami salīdzināšanai. Spriedumā minēti daži piemēri no tiesu prakses Latvijā par piespriestajām morālajām kompensācijām par tuva radinieka bojāeju. Piemēram, 28 457,44 eiro (20 000 lati) tika piespriesti Talsu traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem.

Tāpat kādai mātei sakarā ar pilngadīga dēla (karavīra) bojāeju Nacionālo bruņoto spēku rīkoto mācību laikā tiesa 2013. gadā noteikusi 20 000 latu (28 457,44 eiro) kompensāciju. Citā lietā tiesa 2015. gadā piespriedusi morālā kaitējuma atlīdzību 30 000 latu (42 686,15 eiro) bērnam sakarā ar abu vecāku zaudējumu ceļu satiksmes negadījumā. Vēl citā lietā tiesa 2015. gadā kā morālā kaitējuma atlīdzību arī bija noteikusi 20 000 latu (28 457,44 eiro) katram no vecākiem pēc bērna zaudējuma ceļu satiksmes negadījumā.

Tāpēc AT šajā gadījumā noteica 60 000 eiro piedzenamās apdrošināšanas summu jeb 30 000 eiro par katru personu. AT spriedums nav pārsūdzams.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk (kas šobrīd notiek ar trolejbusa vadītāju, ko saka apdrošinātāji)

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment