Veģetatīvā distonija: astoņi speciālistu ieteikumi kā ar to cīnīties, kā arī pieredzes stāsti no dzīves

Ko darīt, lai veģetatīvā nervu sistēma nezaudē līdzsvaru? Neaizmirsti par nakts miegu!

Katram ir individuāls miegam nepieciešamais stundu skaits. Mazgulētājiem var būt gana ar 6 stundām, ilggulētājs arī pēc 8 stundu nakts miega jutīsies noguris. Galvenais ir ieklausīties savā ķermenī un dot tam nepieciešamo atpūtu. Ievēro miega higiēnu (vēsa, tumša, klusa telpa; izvairies no kofeīna un nikotīna lietošanas pirms miega, nepārēdies, bet vairies būt badā pirms gulētiešanas)!

Ēd veselīgi!

Uztura speciālisti nebeidz atgādināt, ka svarīgi ikdienā uzņemt pārtiku, kas saturētu visas organismam nepieciešamās uzturvielas pareizās proporcijās. Ievēro mērenību! Neaizmirsti par šķidrumu pietiekamā daudzumā!

Vingro!

Pasaules veselības organizācija iesaka vidējas intensitātes aerobu fizisku slodzi (piemēram, ātra staigāšana, nūjošana, vingrošana, peldēšana, zāles pļaušana, volejbola spēle) vismaz 150 minūtes nedēļā. Fiziska slodze palīdz ne tikai uzturēt labu formu, možu garu un skaidru galvu, bet arī pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, diabēta, dažām vēža formām, locītavu problēmām un depresijas.

Valdi pār stresu!

Stress ir neizbēgama cilvēka dzīves sastāvdaļa. Neliela deva stresa pat ir veselīga un vajadzīga. Stress palīdz labāk un mērķtiecīgāk koncentrēties darāmajam. Ilgstošs un nepārtraukts stress ir toksisks ķermenim un garam. Apzinies savas robežas, resursus, vēlmes un vērtības. Rīkojies saskaņā ar to un stresa situācijas risināsies vieglāk.

Rūpējies par savu emocionālo labsajūtu!

Smiekli un pozitīvas emocijas samazina stresa hormonu līmeni, uzlabo imunitāti, palielina skābekļa daudzumu organismā. Tiesa, dzīvē neizdodas izvairīties arī no grūtām emocijām. Mūs visus piemeklē dusmas, skaudība, kauns, vainas sajūta. Apzinies šīs emocijas, nosauc tās vārdā, centies izprast to cēloni. Pavēro savu reakciju, izjūtot šīs emocijas. Reizēm emocionālo pasauli labāk izprast var palīdzēt psihoterapija.

Dzīvo „šeit un tagad”!

Mēs daudzas lietas darām „autopilotā”, nemaz nedomājot līdzi. Reizēm domās „iestrēgstam” pagātnē, vai bīstamies no nezināmas nākotnes, palaižot garām to, kas patiešām svarīgs šobrīd. Esi klātesošs tagadnes brīdī. Izmēģini apzinātības meditācijas vingrinājumus – apzinies un vēro notiekošo apkārtnē, savās domās un sajūtās, nekādā veidā nevērtējot to. Dažādus praktiskus apzinātības vingrinājumus var atrast internetā. Par tiem var pastāstīt ari kognitīvi biheiviorālais terapeits.

Meklē sabiedrību!

Cilvēks nav vientuļa sala. Mums visiem nepieciešams kāds, kam uzticēties, ar ko dalīties, ar ko būt kopā. Velti laiku sarunai ar vecākiem, paziņām, draugiem vai kolēģiem. Reizēm pat vienkārša saruna par to, kāds ārā laiks var būt atspirdzinoša un iedvesmojoša! Nepaliec vienatnē un meklē palīdzību, ja ir grūtības!

Velti laiku sev!

Pārdomā savas vērtības un mērķus. Jebkuru lietu ir vieglāk darīt, ja tai piešķir vērtību. Ik pa laikam svarīgi saprast, kas katram dzīvē ir svarīgi šobrīd, ko var atlikt uz vēlāku laiku, kas sniegtu gandarījumu, bet kas būtu tikai veltīgs, ārišķīgs, nesvarīgs laika patēriņš.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment