14.novembrī Pasaules diabēta dienā, klīnika Piramīda veic bezmaksas glikozes testus

14.novembris ir Pasaules Diabēta diena, kad ikviens tiek aicināts pievērst uzmanību diabēta riskiem. Klīnikas Piramīda speciālisti, Diabēta dienas pasākumu ietvaros, Centrāltirgus sakņu paviljonā laika periodā no 14.00-17.00 veiks bezmaksas glikozes testus, kā arī konsultēs par nepieciešamajām aktivitātē slimības risku mazināšanai.

Būs iespēja veikt arī bezmaksas holesterīna testus. Klīnikas Piramīda speciālisti kopumā ir veikuši 7400 bezmaksas holesterīna un glikozes eksprestestus, Rīgas domes Labklājības departamenta projekta “Mēs par veselīgu Rīgu!” ietvaros.

35% no klīnikas Piramīda veikto bezmaksas glikozes testu uzrādīja paaugstinātu glikozes līmeni, savukārt holesterīna līmenis bija paaugstināts 60% veiktajos bezmaksas holesterīna testa rezultātos.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs. Glikoze organismā ir viens no galvenajiem enerģijas avotiem. No izmainīta glikozes (cukura) līmeņa asinīs cieš viss organisms. Būtiskākais risks no paaugstināts glikozes līmeņa asinis ir cukura diabēta diagnosticēšana. Paaugstināts cukura līmenis negatīvi ietekmē asinsvadus, acis, nervu sistēmu un nieres funkcijas. Tad ir novērojama tirpšana kājās, svara samazināšanās, bieža urinēšana, slāpes, parādās redzes traucējumi un slikti dzīst brūces. Bet pazeminātam cukura līmenim ir negatīva ietekme uz smadzenēm un šajā situācijā iestājas enerģijas krīze; parādās tādi simptomi, kā nomāktība, pavājinās atmiņa un koncentrēšanās spējas.

Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs ir viens no sirds-asinsvadu saslimšanas riska faktoriem. Saskaņa ar Slimības profilakses un kontroles centra datiem 70% iedzīvotāju vecumā no 25-74 gadiem ir paaugstināts holesterīna līmenis. Vecot asins analīzes, nosaka: kopējo holesterīnu (norma ir zem 5 mmol/l); triglicerīdus; ABH (labais holesterīns) norma ir virs 1,0 mmol/l; ZBH (sliktais holesterīns) norma ir zem 3,0 mmol/l. Holesterīna un triglicerīda līmenis asinīs atspoguļo tauku vielu maiņu organismā. Savukārt asins analīzēs rādījums – glikoze plazmā – norāda uz cukura līmeni asinīs. Pirms ēšanas (tukšā dūšā) normāls cukura līmenis asinīs ir 3,3-6,0 mmol/l.

Ja asins analīzēs tiek uzrādīta neatbilstība normai glikozes vai holesterīna līmenim asinīs, obligāti ir jāpiesakās konsultācijai pie ģimenes ārsta, kas sagatavos nepieciešamos norīkojumus pie speciālistiem un izstrādās piemērotu ārstēšanās programmu. Pašārstēšanās var nodarīt vēl lielāku kaitējumu organismam.

Holesterīns pats par sevi organismam ir ļoti vērtīgs, jo veic vairākas būtiskas funkcijas šūnu līmenī. Holesterīns ir līpīds jeb taukviela, kas ir atbildīga par hormonu veidošanos, kā arī tas piedalās šūnapvalku un nervu šūnu veidošanās procesā. Arī vielmaiņas normālai norisei holesterīnam ir ļoti liela nozīme. Lielāko daļu holesterīna pat līdz 90% organisms izstrādā pats, bet tikai apmēram 10% tiek uzņemti ar pārtiku. Veselības problēmas rodas situācijās, kad pašregulācijas process organismā ir traucēts, tas ir pārslogota. Ar laiku organismā notiek izmaiņas un holesterīns tiek izstrādāt pārāk daudz vai arī tā noārdīšanās ir samazināta. Lai izvairītos no paaugstināta holesterīna līmeņa asinīs ir jāievēro divi galvenie veselīga dzīves veida pamatprincipi – jābūt fiziski aktīviem un jāēd veselīgs ēdiens. Fiziskās aktivitātes var būt mērenas, bet tām ir jābūt regulārām un ēdienkartē ir vairāk jāiekļauj augu eļļas, zivis, dārzeņi.

Sīkāka informācija par vietām, kur tiek veikti bezmaksas eksprestesti var uzzināt mājaslapā www.veseligsridzinieks.lv un www.piramida.lv

Bezmaksas holesterīna un glikozes testi tiek veikti Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2./16/I/021 “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros”. Projekta mērķis ir organizēt izglītojošus un veselību veicinošus publiskos pasākumus Rīgas pašvaldības teritorijā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment