14 vērtīgi padomi tālo attālumu mērotājiem

1. Pirms došanās ceļojumā ar autobusu, vēlams pārskatīt savus ēšanas paradumus – vai ēdienkartē nav pārāk saldi, sāļi vai trekni ēdieni. Ja tādi ir, pāris nedēļas pirms došanās ceļā, ieteicams samazināt to lietošanu, un dienas laikā apēst apmēram 0,5 kg svaigus dārzeņus un augļus. Vasaras laikā no nav grūti izdarīt!

2. Ceļojuma laikā būtu jāievēro līdzīgs ēšanas režīms, kāds tas ir mājās, piemēram, brokastis, pusdienas un vakariņas.

3. Tā kā fiziskā aktivitāte ir ievērojami mazāka, ēdienam ir jābūt vienkāršam un jāēd ir mazām porcijām – tieši lielas porcijas var būt par pamatu kuņģa/zarnu trakta darbības traucējumiem.

4. Priekšroka būtu dodama pilngraudu produktiem – rudzu, graudu maizei, sausmaizītēm. Laba izvēle ir aplejamās putras – auzu, griķu – kas papildinātas svaigu gurķi, burkānu, paprikas ripiņu – būs labs balastvielu avots un rūpēsies, lai brauciena laikā nebūtu vēdera aizcietējumi.

5. Nav ieteicamas lietot ātri aplejamās zupas uz buljonu bāzes, pastas, biezeņus, jo to sastāvā ir daudz sāls, pārtikas piedevas un garšas pastiprinātāji, kas var veicināt šķidruma aizturi organismā un izraisīt tūskas uz kājām, rokām, sejas.

6. Līdzi ņemšanai laba izvēle būs kefīrs, paniņas vai lakto pudelē. Glāze šāda skābpiena produkta var būt nelielas maltītes aizstājējs. Tāpat varat izvēlieties jogurtus bez piedevām.

7. Sagatavojiet līdzi kārbiņu ar žāvētajiem augļiem un riekstiem – daži rieksti vai kāda žāvēta plūme būs laba uzkoda brīžos, kad kārosies kādu našķi!

8. Konfektes, cepumi, bulciņas ir lieki tauki un kalorijas, kas var veicināt svara pieaugumu, tādēļ tie noteikti nedrīkst aizstāt pilnvērtīgu un sabalansētu maltīti, nedz arī kļūt par laika kavēkli.

9. Lai ceļojuma laikā izvairītos no tūskām, paaugstināta arteriālā asinsspiediena, vēl pirms došanās ceļā ir jāsamazina sālītu ēdienu lietošana – nātrijs ietekmē nieru spēju atbrīvot lieko šķidrumu. Uzturs ar samazinātu sāls daudzumu nesamazinās asinsspiedienu tiem cilvēkiem, kuriem tas nav ikdienā paaugstināts! No pārlieku liela uzņemtā sāls daudzuma iespējams izvairīties uzturā lietojot dārzeņus, augļus, piena produktus, liesu gaļu un zivis. Ieteicams vairāk gatavot mājās un sāls vietā izmantot garšaugus un garšsaknes.

10. Atcerieties, ka alkohola lietošana vienmēr iet roku rokā ar sāļajām vai saldajām uzkodām. Pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt hipertensiju, sirds aritmiju, tauku šūnu koncentrāciju aknās, tūsku, un citas veselības problēmas, tāpēc ceļojuma laikā no alkohola lietošanas būtu jāatturas. Atcerieties, ka alkohols ir kalorijām bagāts un var veicināt arī svara pieaugumu!

11. Neaizmirstiet par šķidruma lietošanu – vislabāk slāpes ir remdēt ar ūdeni, nevis ar saldajiem, gāzētajiem dzērieniem. Padzerieties maziem malkiem! Svarīgi ir sekot līdzi uzņemtā un izvadītā šķidruma daudzumam!

12. Liene Sondore atgādina, ka pirms došanās ceļā nepieciešams laikus sagatavot līdzņemšanai nelielu aptieciņu ar vienkāršajiem medikamentiem, plāksteriem. Ja ikdienā tiek lietotas kādas zāles, piemēram, hipertensijai, noteikti jāpaņem arī tās. Pirms tālāka brauciena vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu par savu veselības stāvokli, laikus iegādāties Evak apdrošināšanu un veselības apdrošināšanu ceļojuma laikā.

13. Vēnu problēmu gadījumā, laikus ir jāparūpējas par kompresijas zeķēm, kuras pasargās no vēnu mazspējas komplikācijām. Kompresijas zeķes pirms ceļojuma palīdzēs piemeklēt flebologi vēnu centros. Ilgstoša sēdēšana var būt par iemeslu kāju pietūkšanai. Pat, ja problēmas ar vēnām nav, ieteicams brauciena laikā kājās turēt profilaktiskās vēnu kompresijas zeķes, kuras brauciena laikā atslogos kājas. Kad vien iespējams ieteicams, izvēzēt kājas pa labi, pa kreisi, vismaz 25 reizes uz katru pusi. Kājām patiks, ja nedaudz pakāpelēsiet – uz soliņa, uz apmales vismaz pāris minūtes.

14. Brauciena laikā, ik pa stundai vēlams apļot pēdas, plaukstas – vismaz divdesmit reizes uz vienu un otru pusi, kustināt kāju pirkstus, lai varētu pēc iespējas labāk nodrošināt asiņu atplūdi.

 

Avots: 

30-interesanti-fakti-2-7

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment