2025. gada 17. aprīlī atzīmē Lielo ceturtdienu jeb „Tīro ceturtdienu”. Tīrā vai Lielā ceturtdiena ir īpaši nozīmīgi svētki pareizticīgajiem. Katru gadu šie svētki tiek svinēti atšķirīgos datumos atkarībā no Lieldienu datuma.
Ar Tīro ceturtdienu saistītas daudzas tradīcijas
Lielajā ceturtdienā ierasts veikt mazgāšanās rituālu. Tomēr šo rituālu vajadzētu veikt nevis vakarā, bet agri no rīta, pirms saullēkta. Saskaņā ar tradīciju seju jāmazgā no sudraba trauka – pat karote der. Ūdeni vajag iesmelt un pārliet pār seju, sakot:
“Nomazgāju to, ko uz mani uzsūtījuši, to, kas dvēseli un miesu nomāc – viss tiek noņemts ar Tīro ceturtdienu.” Tiek uzskatīts, ka šis rituāls attīra no grēkiem.
Pēc mazgāšanās un peldes tika sākta ģenerālā mājas uzkopšana – noslaucīja putekļus, mazgāja grīdas un logus, visu lika savās vietās, atbrīvojās no liekā. Tika uzskatīts, ka līdz ar putekļiem no mājas pazūd arī viss sliktais.
Lielajā ceturtdienā bija pieņemts pārskaitīt visus savus naudas līdzekļus. To darīja ne reizi vien, bet trīs reizes – pirms saullēkta, pusdienlaikā un pēc saulrieta. Šī tradīcija, kā ticēts, piesaista labklājību un bagātību.
Viena no galvenajām tradīcijām bija Lieldienu maizes (kuliča) cepšana un olu krāsošana. Mīklu lika celties ceturtdienas rītā, bet cepšanu uzsāka tikai vakarā pēc lūgšanas. Tika ticēts, ka no tā, kāds iznāks kuličs, būs atkarīgs arī nākamais gads: ja maize būs gaisīga un skaista – tas nesīs laimi; ja sausa un cieta – tas sola nabadzību un kaites.
20.aprīlis – gatavosimies negaidītiem likteņa pavērsieniem; kas jums noteikti jāņem vērā
Ceturtās nedēļas ceturtdienas sāli (t.s. “Ceturtdienas sāli”) gatavoja tikai reizi gadā – naktī no trešdienas uz ceturtdienu vai Tīrās ceturtdienas rītā. Tika sajaukta rupjā mitrinātā sāls ar skābās mīklas atliekām vai rudzu maizes mīkstumu, kas iepriekš tika izmērcēts ūdenī. Maisījumu ielika auduma maisiņā vai vecā bērza tāss kurpē. Tad to lika cepeškrāsnī karstākajā vietā vai iebēra pelnos, cieši aizverot krāsns durvis uz 3–4 stundām. Sāls ieguva melnu krāsu un īpašas īpašības.
Kad sāls bija kļuvusi melna, to ļāva pilnībā atdzist, pēc tam ieber auduma maisiņā un veda svētīt uz baznīcu. Ceturtdienas sāli glabāja visu gadu. No tās pa mazai šķipsniņai kaisīja visos mājas stūros. Priekšā pie sliekšņa izkaisīja plānu sāls strēmelīti, sakot:
“Nepienāc šai mājai nelaime. Nepārkāp šo slieksni ļauns cilvēk. Tikai labums un svētība.
Ko drīkst un ko nedrīkst darīt Tīrajā ceturtdienā
Ticējumos teikts, ka svētītās Lieldienu olas jātur blakus ikonām – tās sargājot māju no ugunsgrēkiem un citām nelaimēm. Olas var likt arī kopā ar graudiem groziņā – tas sola bagātu ražu.
Zināma arī tradīcija šajā dienā doties uz pirti. Ja tas nav iespējams, tad cilvēks noteikti mazgājas mājās. Ūdenim šajā dienā piedēvē īpašas īpašības – mazgāšanās Tīrajā ceturtdienā palīdzot atbrīvoties no slimībām un piesaistot veselību.
Tīrās ceturtdienas rituāls ietver arī došanos pēc kadiķa zariem. Pirms tos lauzt, no auga lūdza piedošanu un skaitīja lūgšanu. Pēc uzkopšanas mājokli izkūpināja ar kadiķa dūmiem, lai attīrītu telpu no negatīvās enerģijas.
Aizliegumi Tīrajā ceturtdienā: – Nedrīkst ēst gaļu, piena produktus, olas un zivis – tas saistīts ar Lielo gavēni.
– Nedrīkst lietot alkoholu.
– Nedrīkst rīkot izklaides pasākumus, kāzas, laulības ceremonijas – šī ir stingrākā, septītā Lielā gavēņa nedēļa.
– Nedrīkst zīlēt, jo šī diena ietilpst Kristus ciešanu nedēļā
– Ticīgajiem ir svarīgi doties uz grēksūdzi un saņemt Svēto Vakarēdienu. Vakarā ieteicams apmeklēt dievkalpojumu un izturēt to ar aizdegtu sveci.
Lasi vēl: Pēc 2025. gada 20. aprīļa – šīs zodiaka zīmes, ar lielu iespējamību, var saņemt iespaidīgu laimestu
– No mājas neko nedrīkst iznest vai aizdot – arī naudu nedrīkst aizdot.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..
Tevi noteikti interesēs
- Izskan ļoti nepatīkama prognoze uz Lieldienu brīvdienām saistībā ar laikapstākļiemby Sandra Ločmele
- Seni tautas ticējumi: 8 lietas, ko nedrīkst darīt Lielajā Piektdienā, lai nepiesauktu neveiksmiby Laura Blūma
- Tomāti būs brīvi no fitoftoras – eksperts atklāj labāko veidu, kā atbrīvot dārzeņus no kaitesby Anete Vītola