24.septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izskanēs Ineses Zanderes jubilejas koncerts “Uz Rīgu peld mana debesu Dole”

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, aktieri Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš un diriģents Māris Sirmais aicina klausītājus apmeklēt koncertu “Uz Rīgu peld mana debesu Dole”, kurā tik atzīmēta Ineses Zanderes jubileja. Koncertā izskanēs jau zināmas dažādu komponistu dziesmas ar Ineses Zanderes dzeju, kā arī pirmatskaņojumi un vēl nepublicētas dzejas lasījumi.

Atzīmējot latviešu dzejnieces un grāmatu autores Ineses Zanderes apaļo jubileju, koncertā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē tiks atspoguļotas daudzveidīgās, bieži vien paralēlās un radikāli atšķirīgās interpretācijas, kas rodas dzejas tekstu mijiedarbībā ar komponistu muzikālajām idejām. Inese Zandere dzeju un grāmatas raksta gan bērnu, gan pieaugušo auditorijai un savos darbos ar dažādiem līdzekļiem panāk šķietamu vieglumu, vienkāršību un ļoti tiešu emocionālu iedarbību. Iespējams, ka tieši šo iemeslu dēļ tik daudz komponistu izvēlas viņas tekstus savām kompozīcijām. 24. septembra koncerta programmā iekļauti komponistu Valta Pūces, Riharda Dubras, Raimonda Paula, Artura Maskata, Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Platona Buravicka, Mārtiņa Bruna u.c. skaņdarbi, kuros izmantota Ineses Zanderes dzeja. Koncerta skaņdarbus vienotā plūdumā savīs aktieru Gunas Zariņas un Kaspara Znotiņa lasījumi.

Apmeklētājiem pirms un pēc koncerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrija Draugu telpā būs iespēja vērot Ināras Kolmanes veidoto videofilmu par Inesi Zanderi un citus Latvijas Televīzijas arhīva materiālus, kā arī koncertu un izrāžu ierakstus.

Interesanti, ka savu 50 gadu jubileju dzejniece svinēja vietā, kur tagad uzcelta Latvijas Nacionālā bibliotēka – latviešu tautas zinību, garīgā spēka un gaismas simbols. Desmit gadus atpakaļ tur bija tikai pamati, bet šogad dzejniece savu jubileju atzīmēs bibliotēkā, Ziedoņa zālē.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī internetā: https://www.bilesuparadize.lv/events/event/66892

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment