5 atšķirības starp margarīnu un sviestu (tas, par ko cilvēki nav informēti)

Gan jau, ka ikviens ir aizdomājies par to, kas gan ir veselīgāks – sviests vai margarīns? Kādreiz tika stāstīts, ka margarīns ir veselīgāks, savukārt pēdējos gados, kad cilvēki aizvien biežāk izvēlas dabīgus produktus, visur tiek slavēts sviests. Kā tad ir patiesībā? Kādas ir galvenās atšķirības starp šiem šķietami tik līdzīgajiem produktiem?

Sastāvdaļas

Produkti no sviesta sastāv no ūdens, piena olbaltumvielām, fermentēta piena un saldā krējuma. Dažām sviestu šķirnēm pievieno klāt arī piena sāli, bet pats produkts parasti nav sālīts. Margarīna sastāvā nav piena produktu, tikai emulgatori, augu eļļas un sāls. Īsumā sakot – sviests ir dabīgs produkts, bet margarīns nav. Margarīns tiek ļoti spēcīgi apstrādāts, bet sviests – nē.

Tauki

Sviesta sastāvā ir ne mazāk par 80% tauku. Būdami dzīvnieku izcelsmes tauki, to sastāvā ir ļoti liels daudzums piesātināto tauku – daudz vairāk nekā ir margarīnā. Sviestā esošie tauki visbiežāk ir omega-3 un omega-6 taukskābes.

Apstrāde

Sviests tiek pakļauts sadalīšanai un sakulšanās – procesi, kuru laikā no piena taukiem iegūtais saldais krējums tiek pārmaisīts speciālā aparātā. Pēc tam tas tiek pasterizēts un dodas apmēram 24 stundu garā kulšanas procesā.

Savukārt margarīns tiek pakļauts procesam, kas zināms kā hidrogenēšana – tas ir mazāk sarežģīts process, kurā šķidrās augu eļļas ķīmiski pārvēršas cietos vai puscietos taukos.

Barības vielas

Margarīnā vispār nav nekādas barības vielas, kā, piemēram, omega-3 vai omega-6, kuriem ir nozīmīga loma smadzeņu pilnvērtīgā darbībā un sirdsdarbībā. Ņemot vērā vēl citas barības vielas, tad tajā ir mazs daudzums A, D un E vitamīnu.

Turklāt tik smagi apstrādāti produkti, kāds ir tas pats margarīns, vienmēr ir daudz kaitīgāks produkts cilvēkam, nekā, piemēram, minimāli apstrādātie produkti.

Garša un tekstūra

Neskatoties uz to, ko mums stāsta reklāmas rullīšos, margarīnam un sviestam ir ļoti manāma atšķirība garšā un tekstūrā. Īsāk sakot, produkti, kas iegūti no dzīvnieku valsts tauku apstrādes nekad nebūs pēc garšas līdzīgi tam produktam, kas ir briesmīgi apstrādāts. Šāda atšķirība ir vismanāmākā maizes šķirņu vidū, kuros tiek izmantots vai nu sviests, vai margarīns. Produkti, kas gatavoti no margarīna, ir daudz zemākas kvalitātes kā tie, kas gatavoti no sviesta.

Lasi vēl: Kuri ir tie 6 produkti, kas spēj nogalināt vēža šūnas? Kurš to būtu domājis!

Avots: fithacker.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment