5 ieteikumi, kā celt savu pašapziņu un visur justies ērti

1. Maini šī brīža apstākļus, ja tajos nejūties kā tu pats

Tu esi starp cilvēkiem. Bet cik ļoti tu esi tu? Ļauj cilvēkiem iepazīt sevi pilnībā. Runā par to, kas tev patīk, nepatīk, nevis par to, kas ir pieņemts kā sabiedrības interešu norma. Līdz ar savu patieso interešu atklāšanu, tu sapratīsi, kuri ir tavi domubiedri un kuri nav. Un, iespējams, tev un taviem līdzcilvēkiem ir daudz vairāk kopīgā, nekā tev līdz šim šķitis. Bet varbūt situācija ir tieši pretēja un jūs nesaista itin nekas.

Cenšoties iederēties, tu seko sabiedrības naratīvai un izpildi tajā pieņemtās normas. Bet šis normas attēlo tikai galveno ideju, kas vieno cilvēkus – aiz tās ir daudz vairāk dažādi ietekmējošie faktori, kas ir atšķirīgi katrai sabiedrības daļai, katram indivīdam.

Tu esi viens un unikāls. Un tas vien, ka tu eksistē, ir pelnījis to, ka tu esi tu – dzīvo savu dzīvi, nevis pielāgojies vairākumam.

2.    Īsteno savus, nevis citu nepiepildītos sapņus

Cenšoties iederēties, tu lieliski paveiksi to, ko citi cilvēki vēlas paveikt, bet, iespējams, aizmirsīsi par to, ko vēlies paveikt pats. Zīmēt, gleznot, rakstīt – ja šādas aktivitātes nav iederīgas tavā draugu lokā, iespējas, ka tu arī tām nepievērsīsies, jo, cilvēki paliek cilvēki, tādēļ pakļaujas sociālajam spiedienam viegli.

Dari to, kas tev patīk un cilvēki to pieņems, tādējādi pieņemot arī tavu patieso „es”, bet, ja nepieņems, tu būsi atbrīvojies no vides, kas tev neļauj tiekties pretī savu sapņu īstenošanai.

3. Esi ar cilvēkiem, kuri tev ļauj justies patiesi

Cilvēki ir būtnes, kas alkst sabiedrību, bet bieži, izpildot šo vajadzību, attopas starp cilvēkiem, kas nepiepilda vēlmi pēc draudzības un sapratnes. Ja tu jūti, ka cilvēki, ar kuriem esi, neveido ar tevi spēcīgu emocionālo saikni vai arī neatbild centieniem to nodibināt, turpini „savu cilvēku” meklējumus. Cilvēki ir dažādi un citi vairāk, citi mazāk atbildīs tavām interesēm. Nebaidies iepazīt jaunus cilvēkus un nevadies pēc sabiedrības stereotipiem, tu iepazīsi jaunu, interesantu pasauli.

4. Atceries mantru sev „es esmu sev pati svarīgākā persona”

            Daudzi ir centušies iegūt cilvēku atzinību, esot nepārtrauktā devēja lomā. Ir labi būt labam, bet ne pārāk labam. Tu esi tikpat svarīgs kā ikviena persona no pūļa, tādēļ necenties dot pārāk daudz, zaudējot sevi. Cilvēki tevi cienīs tad, kad tu cienīsi sevi.

5. Apzinies, ka tu esi lielisks jau tagad, pat esot pašattīstības procesā        

Dzīvē ir daudz un dažādi mērķi un vairums no tiem noteikti nav tevis izdomāti vai radīti. Jā, tu vari sasniegt daudz, un, jo vairāk tu sasniegsi, jo vairāk būsi apguvis un iemācījies, tādējādi arī guvis apkārtējo atzinumu un cieņu. Bet arī tagad, kad tu vēl ej uz savu mērķi, tu esi lielisks cilvēks un tev nav jāizpilda sabiedrības noteiktie standarti, lai iederētos kategorijā „labs cilvēks”.

Avots:

1logo2

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment