5 padomi autovadītājiem Dziesmu un deju svētku laikā

Būtiski satiksmes ierobežojumi, divas reizes vairāk autobusu par pilsētā jau kursējošo trolejbusu un sabiedriskā transporta autobusu skaitu, kā arī ap pus miljons svētku apmeklētāju sagaida Rīgu nedēļas garumā. Lai svētki izdotos arī galvaspilsētas ielās, Dziesmu un deju svētku ilggadējais atbalstītājs Circle K aicina autovadītājus koncentrēties uz ceļā notiekošo, palīdzēt 1300 svētku autobusu šoferiem, sekot līdzi satiksmes ierobežojumiem, braukt ārpus sastrēgumstundu laika un pārvietoties ar alternatīviem transportlīdzekļiem.

“Par ciemiņiem draudzīgu pilsētu liecina tas, kā iedzīvotāji spēj uzņemt masu pasākumus. To laikā no izmaiņām ikdienas ritmā izvairīties nevaram, taču mums visiem var palīdzēt pozitīva un saprotoša attieksme,” saka SIA “Circle K Latvia” izpilddirektore Gunta Jēkabsone.

1. Visu uzmanību velti uz ceļa notiekošajam

Lieliem svētkiem ir raksturīga cilvēku pārvietošanās grupās un daudz steidzīgo, kas uz pasākumiem dodas pēdējā brīdī. Brauc nedaudz lēnāk nekā ikdienā, jo ielu šķērsošana var notikt ne pie zaļā luksofora, kā arī vietās, kur gājēju pāreja nemaz nav iezīmēta.

Svētku pasākumi notiks gan Rīgas centrā, gan ārpus tā, un arī dziedātāji un dejotāji būs izmitināti visā pilsētā. Tas nozīmē, ka ceļam jākoncentrējas visos pilsētas rajonos, jo negaidīts gājējs pāri ielai var doties ne tikai Mežaparka vai Daugavas stadiona tuvumā.

2. Esi pozitīvs pret svētku dalībnieku šoferīšiem

Dod priekšroku svētku autobusu šoferiem sastrēgumā un stāvvietas atrašanā, atbalsti ar padomu un palīdzi dziedātājus un dejotājus droši nogādāt uz mēģinājumiem, koncertiem vai naktsmājām. Svētku dalībnieku šoferiem grafiks ir ļoti saspringts, tāpēc Circle K sadarbībā ar Valsts policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju un Drošas braukšanas skolu sagatavojis šoferiem praktisku informatīvo materiālu. “Tajā atgādinām par acu kontakta izmantošanu saziņā ar citiem satiksmes dalībniekiem, drošas telpas atstāšanu velobraucējiem, operatīvu rīcību ceļu satiksmes negadījumos un 20 minūšu spēka snaudu cīņā ar nogurumu. Tikmēr autovadītājus aicinām būt draudzīgiem un nenosodīt svētku šoferus saspringtās situācijās,” norāda Gunta Jēkabsone.

3. Seko līdzi satiksmes ierobežojumiem

Pirms došanās ceļā iepazīsties ar satiksmes ierobežojumiem, apdomā alternatīvus maršruta variantus un noteikti rēķinies ar papildu laiku ceļā. Transportlīdzekļu satiksme tiek ierobežota jau no 30. jūnija. Lielākie ierobežojumi paredzēti no 7. līdz 9. jūlijam Mežaparka un Daugavas stadiona apkārtnē, bet nedēļas garumā līdz 9. jūlijam dažādos centra rajona ielu posmos aizliegts apstāties un stāvēt. Kartes ar ielām, uz kurām attiecas apstāšanās un stāvēšanas ierobežojumi visā svētku laikā, meklē pašvaldības mājaslapā. Izmaiņām satiksmē seko līdzi pašvaldības vai svētku mājaslapā, bet par aktuālāko, esot ceļā, uzzini radio.

4. Izvēlies braukt mierīgajās stundās

Braukšanai sastrēgumstundās vidēji tiek patērētas papildu 30 minūtes, turklāt intensīvā satiksmē stress, aizkaitināmība un līdz ar to ceļu satiksmes negadījumu iespējamība palielinās. Tāpēc plāno braukt mazāk populārajā laikā, piemēram, darbadienas rīta pusē līdz pulksten 7.30 vai tieši otrādi – izvēlies vēlāku laiku ap pulksten 10.00. Ja arī tad neizdodas izvairīties no sastrēguma, nogaidi satiksmes izlīdzināšanos tuvākajā degvielas uzpildes stacijā un izmanto laiku lietderīgi, piemēram, atbildot uz e-pastiem, veicot steidzamus zvanus u.tml.

5. Izmēģini velosipēdu vai sabiedrisko transportu

Papildus sastrēgumiem jārēķinās ar ceļu remontiem, kuri turpināsies arī svētku laikā, kā arī ar grūtībām atrast brīvu auto stāvvietu, ņemot vērā plašos apstāšanās un stāvēšanas ierobežojumus. Svētku nedēļā pamēģini izmantot velosipēdu vai kādu no sabiedriskā transporta veidiem. Apmeklējot koncertus, der zināt, ka Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona tuvumā skatītāju personīgajiem auto stāvvietu nebūs, taču Mežaparkā un pie Daugavas stadiona būs ierīkota apsargājama velonovietne.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment