6 lietas, kuras nevajag praktizēt dažās valstīs, lai nekristu kaunā un neiekļūtu nopietnās nepatikšanās

Varētu šķist, ka mūsdienu globalizācijas tendencei būtu jāvieno cilvēki visā pasaulē. Tomēr tradīciju ietekme joprojām ir spēcīga – atsevišķās valstīs joprojām pastāv daudzi uzvedības un ētikas noteikumi, kā arī neizteikti aizliegumi.

Un, lai gan dažās valstīs viens uzvedības veids ir norma, citās attiecīga rīcība var būt sliktas uzvedības pazīme vai pat pārkāpums. Lūk, dažas lietas, ko nevajadzētu darīt dažādās valstīs, lai izvairītos no nepatikšanām.

Francija: publiski apspriest finanšu stāvokli

Francijā sarunās labāk neminēt algas lielumu vai nopirkto lietu vērtību. Francijā nav pieņemts publiski izpaust informāciju par savu finansiālo stāvokli, un neviens arī neizrāda savu bagātību. Tomēr noslēpumainībai par pēdējo ir tīri pragmatisks mērķis: Francijā turīgi cilvēki maksā augstus nodokļus.

Indija: publiska jūtu izrādīšana pret savu partneri

Indijas iedzīvotājus diezgan spēcīgi ietekmē pagātnes tradīcijas – pat kastu sistēma zināmā mērā joprojām ir dzīva. Un starp neizrunātajiem tabu joprojām ir iemīlējušos pāru savstarpējo jūtu publiska izpausme. Tāpēc labāk nevajag uzbrukt savai otrai pusītei ar skūpstiem Indijas pilsētas vidū – vietējie iedzīvotāji jūs labākajā gadījumā vienkārši nesapratīs.

Japāna: netiek praktizēta dzeramnaudas došana

Japānā dzeramnaudas atstāšana nav tik izplatīta kā citur pasaulē: paši japāņi nekad neatstāj dzeramnaudu, kā arī neļauj to darīt ārzemniekiem. Jums vienkārši atgriezīs naudu, ko jūs nolemjat atstāt virs pieprasītās rēķina vai čeka summas. Iemesls ir pavisam vienkāršs, un to izskaidro pašu japāņu pragmatisms – viņi uzskata, ka uzņēmuma īpašniekam ir jānodrošina pienācīga alga darbiniekam, lai klienti viņam nemaksātu papildus.

Turcija: “ok” žests ir nepieklājīgs

Godīgi sakot, šis žests daudzās pasaules valstīs ir divdomīgs. Piemēram, Brazīlijā tas nozīmē netradicionālas orientācijas cilvēkus, un dažās Eiropas valstīs tas būs pat aizvainojošs, jo, to parādot, jūs pateiksiet, ka persona, kurai tas adresēts, pēc jūsu domām, ir nekas. Tas ir aizskarošs arī Turcijā: tur ir vienkārši nepieklājīgi rādīt “ok”.

Vācija: apsveikumi dzimšanas dienas priekšvakarā

Tikai daži cilvēki to zina, bet vācieši izvairās sveikt dzimšanas dienā pirms tā ir pienākusi. Vācijā viņi arī uzskata, ka, ja dāvanu vai apsveikuma vārdus teiksiet iepriekš, jubilārs var nesagaidīt nākamo dzimšanas dienu.

Čīle: ēšana ar rokām

Izrādās, čīlieši ļoti cītīgi ievēro etiķetes noteikumus pie galda. Viņi jūtas aizvainoti, ja kāds līdzās ēdienu ēd ar rokām – viņi uzskata, ka ēdiena ēšanas laikā rokām jābūt tīrām. Tāpēc Čīlē pat ātri pagatavojamu ēdienu izvēlas ēst, izmantojot galda piederumus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment