7 obligātie pasākumi tomātu kopšanai jūlija vidū un beigās – Svarīgi noteikumi, lai paātrinātu tomātu nogatavošanās procesu

Jūlijs ir laiks atcerēties svarīgus tomātu kopšanas noteikumus, lai paātrinātu to nogatavošanās procesu. 

Daudzos reģionos tomāti sāk nogatavoties jūlijā, taču katrā reģionā šis process notiek ar atšķirīgu intensitāti un ievērojami atšķirīgos laikos.  Īpaša uzmanība jāpievērš tomātu stādījumiem tā sauktajās riskantajās lauksaimniecības zonās, kur no augusta sākuma dienas un jo īpaši nakts temperatūra ievērojami pazeminās, parādās auksta rasa un pastāv risks, ka tomātu augus var skart sēnīšu sli***as.

Tāpēc jūlijā nevajadzētu domāt, ka varat atpūsties un tikai gaidīt, kad nogatavosies tomāti. Šajā laikā, jo īpaši no jūlija vidus, ir jāpieliek visas pūles, lai radītu apstākļus, kas veicina ātru nogatavošanos, un novērstu ražas zudumus sli***u dēļ. To izdarīt nav viegli, bet ne neiespējami.

Pareizi kopjot un nepieļaujot kaitējumus, tomātus var audzēt līdz pat diezgan vēsiem rudens laikapstākļiem. Ja vēlaties saglabāt tomātus līdz aukstajam laikam, ievērojiet šos septiņus vienkāršos soļus.

1. Formulējiet tomātus.

Krūmu pamata veidošana jau ir veikta pavasara beigās un vasaras sākumā, kad ir noteikts, cik daudz stublāju krūms ir ieaudzis, kad regulāri tika noņemtas liekās lapas. Tomēr sulīgi zaļā tomātu masa turpina veidoties līdz pat rudenim, īpaši ar slāpekli bagātā augsnē. Tāpēc nevajadzētu apstāties un atteikties no lieko lapu un pakājiņu savlaicīgas noņemšanas.

Nav pieļaujama krūma atstāšana pilnīgi bez lapām “kails”, tas nespēs normāli funkcionēt, bet arī liels daudzums zaļumu, kā sezonas sākumā, tam vispār nav nepieciešams, jo auga spēkam jābūt vērstam uz augļu nogatavošanos.

Kā Olbersa komētas enerģija var radikāli mainīt likteni un kas tev jādara

Tāpēc noņemiet visus jaunos dzinumus, atstājot tikai nelielus (līdz 1,5 cm) kociņus, noņemiet apakšējās lapas, ja tās vēl ir saglabājušās, un jo īpaši, ja tās ir sākušas dzeltēt, noņemiet masīvās lapas vai vismaz saīsiniet tās, noņemiet lapas, kas atrodas pie nogatavojušos krūmu pamatnes. Atcerieties, ka, jo tuvāk rudenim un aukstajām naktīm, jo lielāka ir iespējamība, ka attīstīsies fitoftoroze, kas visvieglāk uzbrūk neventilētiem stādījumiem. Tāpēc tomātu stādījumus pēc iespējas labāk vēdiniet.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment