7 obligātie pasākumi tomātu kopšanai jūlija vidū un beigās – Svarīgi noteikumi, lai paātrinātu tomātu nogatavošanās procesu

2. Turpināt tomātu mēslošanu.

Jūlija pirmajā pusē tiek veikta trešā (bieži pēdējā) tomātu mēslošana. Dažkārt novājinātus tomātus ar mazu augļu birstīšu skaitu, vāji augošiem tomātiem, bālām lapām ir vērts papildus piebarot ar komplekso mēslojumu ar mikroelementiem. Barošana ar šādu mēslojumu ir visoptimālākā, jo vienkāršam dārzeņu audzētājam bieži vien ir grūti noteikt, kura elementa pietrūkst pilnvērtīgai attīstībai un augļu veidošanai. Tomēr to ir iespējams noteikt pēc dažām acīmredzamām ārējām pazīmēm, bet tas ir temats citai publikācijai.

Jūlija mēslošanas laikā galvenā uzmanība tiek pievērsta potenciālajam augļu veidošanās potenciālam, nevis zaļās masas pieaugumam, tāpēc uzsvars tiek likts uz kālija mēslojumu. Iespējams arī organiskais mēslojums, bet barības šķīdumā papildus ir svarīgi mikro- un makroelementi.

Kā vienu no tomātu mēslošanas iespējām jūlijā var izmantot mēslošanas līdzekli ar šādu sastāvu:

1 litrs govs mēslu,

20 g superfosfāta,

20 g kālija sulfāta, 10 g urīnvielas,

10 g kaļķu,

2 g vara sulfāta uz 10 litriem ūdens.

Ar šo šķīdumu krūmus laista šādi:

– augstražīgiem augiem būs nepieciešami 2 litri uz krūmu.

– zema auguma un vidēji augošiem augiem – 1-1,5 litri uz krūmu.

Tiem, kam ir grūti pagatavot šādus šķīdumus, es iesaku izmantot mēslojumu, piemēram, kālija ar mikroelementiem no Factorial, ko es vienmēr izmantoju un varu ieteikt. Šeit var pievienot arī kalimagnēziju, turklāt jūlijā nav izslēgts pievienot superfosfātu. Lai labāk uzsūktos, tas pats superfosfāta un kālija maisījums pirms tam jāatšķaida ar karstu ūdeni, lai maksimāli palielinātu kristālu šķīdību.

3. Laistiet, mulčējiet un augsni pienācīgi uzirdiniet.

Kāds uzskata, ka ideāls risinājums tomātiem ir pilienveida apūdeņošana. No vienas puses, tā nodrošina tomātus ar nepārtrauktu mitruma padevi, no otras puses, šāda laistīšana attīsta slinku, virspusēju sakņu sistēmu, un dažos gadījumos, kad šāda laistīšana nav pietiekama, tomāts nespēj nodrošināt sevi ar mitrumu no dziļākajiem augsnes slāņiem.

Ieteicamākā ir standarta un regulāra laistīšana zem saknēm. Nogatavojušos tomātu krūmus ar nokaltušiem augļiem vēlams laistīt 1-2 reizes nedēļā, izlejot 4-5 litrus ūdens uz krūmu. Vienmēr ir jāveic korekcijas, ņemot vērā to, ka daudziem dārzkopjiem nav iespējas pastāvīgi atrasties uz vasarnīcas un viņi ierodas tikai nedēļas nogalēs. Šī iemesla dēļ laistīšana tiek samazināta līdz vienai reizei nedēļā, un tādā gadījumā ūdens daudzumu var palielināt. Ja tomātus audzē dienvidos, kur šajā laikā ir liels karstums bez lietus, laistīšanas biežums un apjoms palielinās vairākas reizes. Tomēr daži dārzkopji dienvidu reģionos tomātus laista ne bieži, bet ar lielu ūdens daudzumu, citi gluži pretēji – pa druskai, bet gandrīz katru dienu, kādam izdodas nelietot vispār. Ir svarīgi vērot augu un reaģēt uz tā vajadzībām.

Lai saglabātu mitrumu un novērstu sēnīšu sli***<as, ieteicams augsni mulčēt.

Mulčētus stādījumus jālaista retāk, un pirms atkārtotas mitrināšanas augsne zem mulčas jāpārbauda.
Papildus ūdenim tomātu saknēm nepieciešams arī gaiss, un augsne lielākajā daļā mūsu dārzu pēc laistīšanas bieži vien ir smaga vai garozas veidošanās. Tāpēc neaizmirstiet par regulāru (vēlams reizi nedēļā) augsnes uzirdināšanu zem krūmiem.

Lasi vēl: Sarkans plankums svaigā olā – kas tas ir un vai to drīkst ēst

Tajā pašā laikā cenšamies nebojāt saknes, neiedziļināties dziļāk par 7-10 cm.

 

 

4 Apstrādājiet tomātus pret slim***m un kaitēkļiem.

Vasaras kulminācijas laikā kukaiņu kaitēkļu ir ne mazāk, un slimību skaits ir vēl lielāks. Jūlijā profilaktiskā apstrāde ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Ir vērts atcerēties, ka augļkopības periodā nevar izmantot daudzus ķīmiskos preparātus, tāpēc nāksies ķerties pie daudziem tautas līdzekļiem.

Labākais veids jūlijā ir tomātus apsmidzināt ar sūkalām. Pagatavojiet šķīdumu no 1 litra sūkalu 3 litros ūdens ar 10-20 pilieniem joda un 30 pilieniem zaļās krāsas. Augus var apsmidzināt ik pēc 7-10 dienām.

No jūlija trešās dekādes rūpīgi jāpārbauda tomātu stādījumi, meklējot pirmās fitoftoras pazīmes. Inficētās lapas nekavējoties jānoņem. Papildus iepriekš minētajai apstrādes metodei, kurai ir vairāk profilaktiska iedarbība, skartie krūmi jāapstrādā ar vara saturošiem preparātiem: Bordo šķidruma 1 % šķīdumu, OxyHom, Indigo, Abiga-Pick, Ordan u. c. līdzekļiem. Pirms apstrādes vēlams noņemt visus nogatavojušos un brūnos augļus, atstājot tikai tos, kuriem ir vismaz 7-10 dienas līdz nobriešanai.

5. Audzējiet tomātus.

Šis pasākums nenozīmē stādīšanu pilnā nozīmē, bet drīzāk augsnes pievienošanu saknēm, kas ir tukšas laistīšanas un nokrišņu dēļ.

Tomēr jūs varat veikt radikālāku sēdēšanu, pie stumbriem pieberot līdz pat 20 cm augsnes. Augsnes pievienošana pārklās saknes un daļu stumbra, padarīs augu stabilāku, augs dos papildu saknes, kas savukārt nodrošinās augu ar papildu barības vielām, no kā iegūs tomāti. Daži dārzkopji uzskata, ka papildu sakņu augšana tomātiem kavē augļu veidošanos un vispārējo krūma attīstību, taču to neviens nav zinātniski pierādījis. Tāpēc, ja dārznieks šaubās par šī pasākuma efektivitāti, tad, pārklājot kailās saknes ar nelielu daudzumu augsnes, tomātiem noteikti nekaitēs.

6. Savlaicīgi izņemiet nogatavojušos augļus.
Ir tomātu šķirnes, kas nogatavojas uzreiz, ķekariem. Dažām šķirnēm ir ilgs nogatavošanās periods vienā slotiņā. Ja jums ir šāds variants, neaizmirstiet noņemt tomātus, kad tie nogatavojas, lai tie neatņemtu augam spēku un neaizkavētu citu augļu attīstību. Ja vieta ir reti aizņemta, izeja no šīs situācijas ir tomātu noņemšana no krūma brūnā stāvoklī, pēc tam tos nogatavinot mājās.

Ja pastāv bažas, ka jūsu reģiona īsajā vasarā vai nelabvēlīgos konkrētā gadalaika apstākļos nebūs iespējams iegūt nogatavojušos tomātus tieši no krūma, labāk ir rīkoties tāpat un, negaidot nogatavošanos, agrāk novākt nenogatavojušos tomātus, dodot pārējiem iespēju brūnēt.

7. Nogrieziet tomātu augu galotnes.

Tomātu stublāju galotņu apgriešana ir ļoti svarīga darbība. Tas galvenokārt attiecas uz augstražīgām indeterminantām šķirnēm un hibrīdiem ar neierobežotu augšanu. Augstražīgus tomātus, jo īpaši, ja tie ir tomāti ar lieliem augļiem, parasti audzē ar 1 kātu, dažus augstražīgus tomātus, piemēram, ķiršu tomātus vai tomātus ar maziem augļiem, dažkārt audzē ar 2 kātu galotnēm.

Ja determinētām tomātu šķirnēm un hibrīdiem ir ierobežota augšana un tie aug neatkarīgi, pietiek tikai pareizi regulēt stublāju skaitu, tad nenoteiktās šķirnes ir jāsakniebj ne vēlāk kā jūlija pēdējās dienās, pretējā gadījumā nebeidzama augšana, dēšana.

Lasi vēl: Venera ir iezīmējusi zelta ceļu: trīs zvaigžņu zīmes, kuras gaida pārsteidzoša veiksme

Jauni ziedu un jauns tomātu stādījums paņems visu spēku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment