Kā laistīt dobes augusta beigās un rudenī, lai nākamajā gadā pasargātu kartupeļus, gurķus un tomātus no kaitēkļiem un slimībām

Fitoftoru var attiecināt uz visbiežāk sastopamajām kartupeļu, gurķu un tomātu slimībām. Atbrīvoties no patogēniem augsnē var būt ļoti grūti, tāpēc labākais veids, kā to izdarīt, ir laicīgi dārza darbi vasaras beigās un rudenī.

Laisti dobes ar produktu, kas sagatavots pēc mūsu receptes, un nākamgad kodīgā fitoftora noteikti nespēs sabojāt jūsu gurķu un tomātu ražu.

Dārza apstrāde

Galvenās fitoftoras briesmas ir tās visur esošo sporu lavīnai līdzīga izplatība. Šīs sporas atrodas uz ietekmētajiem augļiem, to sēklām, siltumnīcu virsmām un augu atliekām.

Lietus vai laistīšana izskalo daļu sēņu patogēnu, un tie nonāk augsnē, kur var dzīvot ļoti ilgu laiku. Tāpēc vasaras beigās un rudenī, tiklīdz novākta raža,  jums ir jādod nežēlīgs trieciens fitoftorai dobēs.

Un labākais ierocis būs vara sulfāts, salīdzinoši netoksisks līdzeklis cilvēkiem un dzīvniekiem, no kura fitoftoras sporas baidās kā no uguns.

Recepte cīņai ar fitoftoru

Jums būs nepieciešami 150 grami vara sulfāta pulverī. Atšķaidiet to litra burkā ar siltu ūdeni.

Iegūto maisījumu spainī atšķaida ar 10 litriem ūdens un ielej lejkannā.

Lēnām aplejiet visas dobes, kurās jau esat novākuši ražu, un kurās nākotnē grasāties audzēt kartupeļus, papriku, tomātus un gurķus.

Pavasarī, tūlīt pēc sniega kušanas, procedūru var atkārtot, bet ar citu maisījumu. Pieredzējuši dārznieki iesaka laistīt dobes ar karstu kālija permanganāta šķīdumu (1 grams uz spaini). Šāda apstrāde būs pietiekama, lai ievērojami samazinātu fitoftoras populāciju jūsu dārzā.

Lasi vēl: Kad uzzināsi, kāpēc Maheras klosterī rīta maltītē pasniedz ābolu etiķi ar medu, sekosi viņu piemēram

Bet vienreiz un uz visiem laikiem no tās atbrīvoties nevar. Tāpēc, aizsargājot savu dārzu, jums vajadzētu visaptveroši izmantot visus pieejamos līdzekļus.

Bioloģiskās lauksaimniecības piekritēji ķīmiskās vielas var aizstāt ar zaļmēslu stādīšanu. Visefektīvākie dezinfekcijas augi ir redīsi, baltās sinepes, kliņģerītes un facēlijas.

Papildus profilaktiskajai augsnes apstrādei jāizmanto pret vēlo puvi izturīgas dārzeņu šķirnes, stingri jāievēro augsekas noteikumi, pirms sēšanas jādezinficē sēklas, rūpīgi jāsavāc un jāiznīcina augu atliekas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment