Ar vienu apstrādi atbrīvosieties no kāpostu baltajiem tauriņiem visas vasaras garumā

Kāpostu baltenis jeb kāpostu tauriņš ir viens no bīstamākajiem kāpostu kaitēkļiem. Vienas sezonas laikā šis tauriņš var radīt līdz pat piecām paaudzēm, kas barojas ar kāpostu lapām un nodara nopietnus bojājumus augiem.

Kāpostu baltenis (Pieris brassicae), plašāk pazīstams kā kāpostu tauriņš, ir viens no visbiežāk sastopamajiem un izplatītākajiem tauriņiem, kas pieder pie balteņu dzimtas (Pieridae). Tas ir plaši izplatīts Eiropā, Āzijā un Ziemeļāfrikā. Šis tauriņš ir īpaši pazīstams dārznieku un lauksaimnieku vidū kā nozīmīgs kaitēklis, kas bojā krustziežu dzimtas augus, piemēram, kāpostus, brokoļus, ziedkāpostus un citus līdzīgus dārzeņus.

Kāpostu balteņa spārni ir balti ar melniem plankumiem uz priekšējiem spārniem un melnu joslu uz aizmugurējiem spārniem. Spārnu plētums ir apmēram 5-6 cm. Savukārt tā kāpuri ir zaļi vai dzelteni ar melniem punktiem un matiem. Tie var izaugt līdz 4 cm gari.

Kāpostu baltenis iziet vairākus dzīves cikla posmus:

Olas: Mātītes dēj olas grupās uz augu lapām. Olas ir dzeltenas un ovālas formas.
Kāpuri: Kad olas izšķiļas, kāpuri sāk baroties ar augu lapām, radot lielus bojājumus.
Kūniņas: Pēc vairākiem attīstības posmiem kāpuri pārvēršas par kūniņām, kurās tie pārvēršas par pieaugušiem tauriņiem.
Pieaugušie tauriņi: No kūniņām izšķiļas pieaugušie tauriņi, kas turpina dzīvot un vairoties.

Kāpostu baltenis ir uzskatāms par kaitīgu dārza un lauku kultūrām vairāku iemeslu dēļ:

Kāpuri intensīvi barojas ar krustziežu augu lapām, radot būtiskus bojājumus. Tie var izēst lapas līdz skeletveidīgai struktūrai, atstājot tikai dzīslas. Lielu invāziju gadījumā kāpuri var ievērojami samazināt ražu, jo bojātie augi kļūst mazāk dzīvotspējīgi un bieži vien ir nepiemēroti tirdzniecībai.

5 sliktākās manikīra idejas īsiem nagiem, ko stilīga sieviete nekad neīstenotu

Bojātie augi ir uzņēmīgāki pret dažādām sli***ām, kas var vēl vairāk pasliktināt ražas kvalitāti un daudzumu. Kāpostu baltenis spēj ātri vairoties un izplatīties, tādējādi radot plašas invāzijas īsā laika periodā.

 

Ir svarīgi savlaicīgi atbrīvoties no šī kaitēkļa. Pastāstīšu, kā viena apstrāde palīdzēs pasargāt kāpostus no kāpostu tauriņa.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment