Rekordliels karstums un viesuļvētras ASV var būtiski ietekmēt degvielas cenas

Rekordaugsta karstuma un viesuļvētru divkāršais trieciens tuvākajās nedēļās pārbaudīs ASV naftas pārstrādātāju izturību, palielinot ārkārtīgi svārstīgu degvielas cenu risku ceļojumu sezonas kulminācijas vidū, norāda analītiķi.

Atlantijas okeāna viesuļvētru sezona no jūnija līdz novembrim ir ikgadējs drauds ASV naftas pārstrādes rūpnīcām. Puse no valsts naftas pārstrādes vietām atrodas Amerikas Savienoto Valstu līča piekrastē, kas ir ļoti jutīga pret tropiskām vētrām. ASV ir lielākais degvielas tirgus pasaulē.

Šogad naftas pārstrādātājiem var nākties rēķināties ar lielākām vētrām nekā parasti. Sinoptiķi prognozē, ka tuvākajos mēnešos gaidāmas līdz pat septiņām lielām viesuļvētrām, kas ir divreiz vairāk nekā vidēji gadā – trīs lielas Atlantijas okeāna viesuļvētras ar vēja ātrumu virs 111 jūdžu stundā.

Citgo Petroleum Corp sestdien, 6. jūlijā samazināja ražošanas apjomus Korpuskristī naftas pārstrādes rūpnīcā, kas saražo 165 000 barelu dienā, un plāno, ka brīdī, kad tropiskā vētra Berils sasniegs Teksasas piekrasti, rūpnīca darbosies minimāli.

Lielākās Teksasas ostas arī slēdza operācijas un kuģu satiksmi, gatavojoties Berilam.

Berila intensitāte un laiks, kad Berils vienā brīdī kļuva par visagrāko 5. kategorijas viesuļvētru vēsturē, signalizē par gaidāmo aktīvo un traucējošo sezonu, sacīja Neils Krosbijs, Sparta Commodities naftas tirgus analītiķis. Viņš norāda, ka lielākais benzīna cenu risks joprojām ir viesuļvētras.

Pirms vētrām var tikt veikti rīkojumi, kas var palielināt uzkrājumus un palielināt degvielas pieprasījumu, izraisot benzīna, dīzeļdegvielas un citu rafinēto produktu cenu kāpumu.

ASV līča piekrastes naftas pārstrādes sistēmu skars spēcīga vētra, tā var likvidēt līdz pat miljonam barelu degvielas piegādes dienā un izraisīt ilgstošus pārtraukumus vai pat pastāvīgus slēgšanas gadījumus, kā norāda ASV Enerģētikas informācijas pārvalde (EIA)

Vētra, kas virzās uz Meksikas līča piekrasti, varētu arī izjaukt līdzīgu daudzumu jēlnaftas piegāžu, jo Meksikas līča piekrastes reģionā atrodas aptuveni 14 % no ASV jēlnaftas ieguves.

2021.gadā ASV naftas un gāzes uzņēmumi pēc viesuļvētras “Ida” apturēja vairāk nekā 1,7 miljonu barelu naftas ieguvi.

Aptuveni 1,5 miljonu barelu naftas ieguves un pārstrādes jaudu vecums var izraisīt benzīna cenu lēcienu par 25 līdz 30 centiem, saskaņā ar EIA datiem.

Papildus viesuļvētrām naftas pārstrādes rūpnīcām šogad jārisina vēl citas problēmas, kas saistītas ar karstumu.

Jaunākās ASV mēneša temperatūras prognozes paredz, ka jūlijā, kas parasti ir karstākais mēnesis, lielā ASV daļā būs virs vidējās temperatūras.

JPMorgan analītiķi pagājušajā mēnesī rakstīja, ka pārmērīgi augstas temperatūras ietekmē preču piegādes ķēdes, tostarp naftas un degvielas piegādes ķēdes.

Naftas pārstrādes rūpnīcas ir paredzētas darbam 32 līdz 95 grādu temperatūrā pēc Fārenheita. Lielāka temperatūra var izraisīt iekārtu darbības traucējumus un samazināt naftas pārstrādes jaudu.

JPM analītiķi rakstīja, ka pagājušajā gadā karstums izraisīja ASV līča piekrastes rafinēto produktu ražošanas apjoma samazināšanos par 500 000 bpd. Līdzīga ietekme jūtama arī šogad.

Pēdējos mēnešos pieprasījums ir palīdzējis arī naftas pārstrādes rūpnīcām veidot degvielas krājumus, kam vajadzētu kalpot kā buferim pārtraukumu gadījumā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment