Pārtrūkstot peļņas sērijai un piedzīvojot “neveiksmi”, eirozonas investoru morāle krītas

8.jūlijā veiktā aptauja liecina, ka eiro zonā pārtrūkst astoņus mēnešus ilgusī uzlabojumu sērija, jūlijā samazinoties vairāk, nekā gaidīts. Investori rezultātus raksturo kā “rūgtu neveiksmi”.

Sentix indekss eiro zonai jūlijā samazinājās līdz -7,3 punktiem no 0,3 punktiem jūnijā, tādējādi barometrs atkal atgriezās sarkanajā zonā. Reuters aptaujātie analītiķi gaidīja, ka indekss šomēnes samazināsies mērenāk – līdz 0,0 punktiem.

Samazinājās arī gaidu indekss – no 10,0 jūnijā līdz 1,5 jūlijā, kas, pēc Sentix teiktā, “varētu satraukt prognozētājus”.

“Nesenā Eiropas ekonomikas atveseļošanās ir strauji beigusies,” sacīja Sentix.

Apsekojumā teikts, ka investori bija noraizējušies par Francijas vēlēšanām, gaidāmajām Vācijas federālo zemju vēlēšanām un nenoteiktību saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanām šā gada beigās.

Arī Vācijas, kas ir Eiropas lielākā ekonomika, jūlijā bija vērojams morāles kritums, pašreizējās situācijas indeksam samazinoties līdz -32,3 no -26,3 jūnijā. Šis kritums sekoja pēc tam, kad trīs mēnešus pēc kārtas bija vērojams pieaugums.

2024.gadā jautājums par investoru morālo panīkumu Eiropā ir kļuvis par nozīmīgu diskusiju tematu. Financial Times rīkotajā Eiropas samitā par morālo naudu (Moral Money Summit Europe) ir uzsvērtas pieaugošās debates par ilgtspēju uzņēmējdarbībā un finansēs. Uzņēmumu vadītāji tiek arvien vairāk spiesti pievērsties klimata riskiem un atbalstīt sociālās un ekonomiskās iniciatīvas, ņemot vērā politisko pretestību, kas vērsta pret privātā sektora uzņēmumiem.

Turklāt ir vērojamas ievērojamas pārmaiņas investoru noskaņojumā. Daudzi investori arvien lielāku uzmanību pievērš ilgtspējīgiem ieguldījumiem, un vairāk nekā 50 % investoru plāno palielināt savu ilgtspējīgu ieguldījumu portfeli 2024. gadā. Šī tendence liecina par pieaugošu izpratni par ētisku un ilgtspējīgu ieguldījumu nozīmi. Tomēr, neraugoties uz šo pozitīvo virzību, joprojām pastāv problēmas. Piemēram, ieguldītāji ir piesardzīgi ekonomiskās nenoteiktības un mainīgās regulatīvās vides dēļ, kas dažkārt var būt pretrunā ar ilgtspējīgu un ētisku ieguldījumu mērķiem.

Kopumā, lai gan tiek īstenoti centieni uzlabot morāles standartus ieguldījumu jomā, situācija ir sarežģīta, un gan panākumus, gan neveiksmes ietekmē ekonomiskie, politiskie un sociālie faktori.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment