Samtenes: esmu nolēmusi izskaidrot, kāpēc es tās vairs nesēšu un kāpēc neļaušu savām draudzenēm to darīt!

Samtenes ir populāras dārzos, jo tās tiek uzskatītas par līdzekli pret nematodēm, tāpēc tās tiek stādītas arī siltumnīcās.

 

Tās ir bieži redzamas pilsētu puķu dobēs, jo ir viegli kopjamas, neprasa daudz ūdens un zied līdz pirmā sniega iestāšanās brīdim.

Krāšņie samtenes ziedi ir īsta dabas dāvana, kas ar savu spilgtumu un daudzveidīgajām krāsām spēj iepriecināt ikvienu dārzkopja sirdi. Šie ziedi, kas pieder pie Asteraceae dzimtas, izceļas ar saviem sārti oranžajiem, dzeltenajiem un sarkanajiem tonis, radot dzīvotspējīgu krāsu paleti jebkurā dārzā vai puķu dobē.

Samtenes ir ne tikai estētiski pievilcīgas, bet arī viegli kopjamas, padarot tās par populāru izvēli gan iesācējiem, gan pieredzējušiem dārzniekiem. To spilgtās krāsas un ilga ziedēšanas perioda laikā tās piešķir dzīvotspēju un dzīvotspēju jebkurai ainavai, un tās ir zināmas arī ar spēju atbaidīt dažādus kukaiņus un uzlabot augsnes kvalitāti.

Mākslā tās ir attēlotas, kā redzams Kiprenska gleznā “Nabaga Līza” un Tolstoja gleznā, kurā ir vāze, putns un tauriņš, par kurām bērni raksta esejas ģimnāzijās.

Salāti ar sarkanajām zivīm, kas pārspēs visus citus ēdienus

Es centos no tām izvairīties un pat vienu gadu tās nesēju savā dārzā, taču vasaras beigās es sapratu, ka tās pietrūka un dārzs šķita ļoti garlaicīgs.

Samtenes!

Mana mīlestība un mana lielā vilšanās šogad.

Man ļoti patīk samtenes to krāšņo ziedu un prieka dēļ, ko tās sniedz, kā arī to īpašās smaržas dēļ. Lai gan citiem tās var nešķist pievilcīgas, man tās izraisa atmiņas par vasaru, basām kājām, spēlēšanos ar lellēm, ziedu vākšanu un skolas pagalmu brīnišķīgā septembra dienā.

Es arī ļoti novērtēju samtenes par to, ka tās varu izaudzēt pat no sēklām.

 

Vienmēr pavasarī mani pārsteidz, cik dārgi ir samteņu stādi tirgū un lielajos hipermārketos. Vai tās tiešām var maksāt tik daudz kā petūnijas? Man šķiet, ka to cena būtu jābūt tikai centos. Kāpēc tās ir tik dārgas?

 

Samtenes nevajag sildīt siltumnīcā jau no janvāra, un pat pilsētas dzīvokļa palodze nav jāizmanto. Sēj tās aprīlī kastē, pēc mēneša pārstādi atklātā zemē, un jau no jūlija tās sāk ziedēt.

Pagājušajā gadā saņēmu dažādu samteņu šķirņu sēklas no paziņām. Tagad, kad augi zied, es saprotu, ka nākotnē negribu vairs vākt samteņu sēklas.

Turklāt, šeit ir arī galvenās kļūdas…

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment