Ļoti rupja kļūda, ko pat pieredzējuši dārznieki pieļauj zemeņu kopšanā: tās dēļ augs pat var iet bojā

Foto – Pixabay

Lai iegūtu pienācīgu zemeņu ražu, ir jāzina to audzēšanas nianses un īpatnības. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka katrā periodā ogām ir nepieciešama noteikta kopšana, un šis noteikums attiecas arī uz brīdi pēc ražas novākšanas. Neskatoties uz to, daudzi dārzkopji izdara šīs rupjās kļūdas, domājot, ka tās nesīs labumu…

Zemeņu kopšana pēc ražas novākšanas ietver noteiktu noteikumu ievērošanu attiecībā uz šo augu apgriešanu, apstrādi un barošanu laikā, kad zemeņu stādi atpūšas pēc augļu novākšanas.

Tāda augam kā zemenes, ir nepieciešama pastāvīga kopšana – no tā ir atkarīga tās dzīvotspēja, pilnvērtīga augšana un, protams, raža. Īpaši svarīga ir kopšana rudenī, kad jau tuvojas aukstums.

Tomēr, kā rāda pieredze, dārzkopji bieži pieļauj ļoti rupjas kļūdas, kas negatīvi ietekmē ražas un garšas īpatnības.

1. Nogrieztās zemeņu lapas atstājam turpat pie krūma

Visu zemeņu augļkopības periodu to lapas ir pakļautas dažādām kaitēm. Un līdztekus tās var sākt izplatīties uz blakus esošajiem krūmiem. Tāpēc nogrieztās lapas ir jāsavāc un jāsadedzina, nevis jāatstāj blakus augam.

Meteorologs Toms Bricis apstiprina: Latvijai tuvojas karstuma vilnis, bet diemžēl tas nav vienīgais, par ko vajadzētu satraukties…

2. Zemeņu laistīšana pusdienlaikā

Zemeņu laistīšana pēc ražas novākšanas ir nepieciešama, un labi, ka lielākā daļa dārzkopju to atceras.
Tomēr procedūras veikšana saulainas dienas vidū, izmantojot instrumentus ar spēcīgu ūdens spiedienu, ir tieši saistīta ar krūmu bojāeju.

Foto – Pixabay

Fakts ir tāds, ka augstās temperatūrās ūdens ātri iztvaiko un nepaspēj uzsūkties zemē, un auga lapotne iegūst apdegumus. Zemenes ieteicams laistīt agri no rīta vai vēlu vakarā, ja iespējams, izmantojot lejkannu, nevis tiešo strūklu.

Kādas vēl ir rupjākās kļūdas, ko pieļauj pat pieredzējuši dārznieki, lasi nākošajā lapā:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment