Vai zinājāt, ka suņi jūt “sliktos” un “labos” cilvēkus? Mēs pastāstīsim kā tas izpaužas!

Kopš neatminamiem laikiem suņi tika uzskatīti par cilvēka labākajiem draugiem. Šie uzticīgie četrkājainie kompanjoni ir pavadījuši mūs tūkstošiem gadu, palīdzot medībās, sargājot mūsu mājas un vienkārši iepriecinot mūs ar savu klātbūtni.

Tomēr ir diezgan izplatīts uzskats, ka papildus lojalitātei suņiem ir vēl viena unikāla īpašība – spēja kaut kā noteikt “labos” un “sliktos” cilvēkus, vai tā ir taisnība?

Šis jautājums satrauc daudzus četrkājaino mājdzīvnieku īpašniekus, īpaši tos, kuri ir saskārušies ar situācijām, kad viņu mīlulis pret atsevišķiem cilvēkiem uzvedies piesardzīgi vai pat agresīvi, savukārt pret citiem izturējies pilnīgi mierīgi. Vai suņi tiešām kaut kā spēj atpazīt iespējamos cilvēku draudus? Lai saprastu šo intriģējošo jautājumu, pievērsīsimies zinātniskiem datiem un suņu īpašnieku pieredzei.

7 sieviešu vārdi, kas sola bagātību un veiksmi to īpašniecēm

Vai suņi var sajust sliktus cilvēkus: zinātniskie pētījumi?

Viens pētījums parādīja, ka suņi patiesībā var atpazīt ne tikai pamata cilvēka emocijas, piemēram, prieku, skumjas vai dusmas, bet arī smalkākas garastāvokļa nokrāsas.

Eksperimentā suņiem tika rādīti video, kuros redzami cilvēki ar dažādām emocionālajām izpausmēm. Rezultāti parādīja, ka mājdzīvnieki atšķir draudzīgas sejas izteiksmes no naidīgām, kā arī spēja atšķirt sejas ar pozitīvām un negatīvām emocijām. Zinātnieki ir secinājuši, ka suņi paļaujas ne tikai uz vizuālām norādēm, bet arī uz citiem faktoriem, piemēram, balss toni, ķermeņa valodu un cilvēka smaržām.

Ir arī pierādījumi par to, kā suņi reaģē uz dažāda veida cilvēku uzvedību. Piemēram, pētījums, kas publicēts žurnālā Animal Cognition, parādīja, ka suņi mēdz izvairīties no agresīviem un dominējošiem cilvēkiem, dodot priekšroku mierīgākiem, draudzīgākiem. Tādējādi zinātniskie pētījumi apstiprina, ka suņiem ir iespēja kaut kā noteikt “labos” un “sliktos” cilvēkus. Turklāt zinātnieki ir pierādījuši, ka suņi atšķir tīšu un netīšu cilvēku darbības.

Eksperti izskaidro, ko nozīmē, ja kaķim patīk gulēt blakus saimniekam

Veidi, kā atpazīt “labo” un “slikto”

Bet kā suņi nosaka, kuri cilvēki ir “labi” un kuri ir “slikti”? Zinātnieki ir atklājuši, ka mājdzīvnieki ir atkarīgi no daudziem faktoriem, tostarp ķermeņa valodas, smaržām un balss intonācijām.

Piemēram, suņi spēj noteikt vismazākās izmaiņas pozā, sejas izteiksmēs un žestos. Agresīvi vai dominējoši cilvēki mēdz rīkoties saspringtāk, un viņu kustības var būt pēkšņas. Draudzīgi cilvēki parasti ir brīvāki un atvērtāki.

Mājdzīvnieki arī ļoti jūt smakas, ko cilvēks izdala stresa vai baiļu stāvoklī. Turklāt viņi lieliski atpazīst balss toņa izmaiņas – draudīgas vai maigas, glāstošas ​​intonācijas.

Lasi vēl: Plānas pankūkas, kuras cep gudras saimnieces – vīrs nevar pretoties un pērk man ziedus

Pastāstīsim pāris dzīves stāstus, kur konkrēti še gadījumi ir arī minēti. Tad paši varēsiet pārliecināties!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment