Kas ar ko draudzējas: Augu saderība dārzeņu dārzā, kas noteikti jāņem vērā

Iespējams, ka dārzā nebūs pietiekami daudz vietas, lai katra auga suga, ko vēlaties audzēt, atrastos pietiekami tālu viena no otras, tāpēc jāņem vērā atsevišķu augu sugu saderība.

Lietderīga kaimiņu vide labvēlīgi ietekmē augu attīstību un ražas kvalitāti.

Izvēloties saderīgus augus, jāņem vērā, ka katram augam ir savs veģetācijas periods, kas var ilgt 3 nedēļas agrīniem augiem, aptuveni 60 dienas vidēji nobriedušiem augiem un aptuveni 180 dienas vēlajiem augiem. Turklāt katram augam nepieciešams noteikts saules gaismas daudzums. Daži augi dod priekšroku ēnai.

Jebkurā gadījumā galvenais princips, pēc kura izvēlas kaimiņus, būs sakņu iegremdēšanas dziļums. Augiem nevajadzētu cīnīties savā starpā par resursiem. Pareizi izvēloties, augi uzsūks barības vielas no dažādiem dziļumiem.

Augus var arī kombinēt atkarībā no tā, cik daudz ūdens tie uzsūc. Saskaņā ar šo principu kāpostus ir izdevīgi novietot blakus gurķiem un selerijām.

Jāsaka, ka dažu augu pozitīvās ietekmes pakāpi uz citiem nosaka daudzi faktori, starp kuriem vienā no pirmajām vietām ir audzēšanas apstākļi. Dažkārt augi viens otru labvēlīgi ietekmē ar savu sakņu izdalījumiem. Zinātnieki ir atklājuši, ka augi savā starpā apmainās ar dažādām vielām caur saknēm. Šādā veidā augi savā veidā atbalsta viens otru. Jo īpaši sinepju sakņu izdalītās vielas palīdz attīstīties zirņiem.

Kartupeļus un gurķus var stādīt kopā. Pirmie ir iestādīt zemē līdz 25. maijam, un bumbuļi tiek novietoti 30 cm dziļumā dobēs, un attālums starp tiem ir 70 cm. Kad augs izaug 10 cm, pēc tam gurķus var stādīt starpkārtā ar 30 cm intervālu.

Lasi vēl: Tomātu mērce kā pie “itāļu vecmāmiņas”: vienkārša recepte, kuru tev prasīs daudzi

Burkāni ir labi sīpolu kaimiņi. Burkānu sēklas iestrādā zemē tā, lai starp tām būtu 25-30 cm brīvas vietas, un starp burkānu rindām ar 8-10 cm intervālu sēj sīpolu sēklas. Turklāt sīpoli darīs pakalpojumu, aizsargājot stādījumu no burkānu mušām.

Zirņus var stādīt pie burkāniem, lai tos sablīvētu, bietes var stādīt pie lapu salātiem ar tādu pašu mērķi, bet spinātus vai lapu salātus var stādīt pie tomātiem un gurķiem. Tomāti un agrie kāposti, agrie kartupeļi un vēlie kāposti būs lieliski kaimiņi.

Blakus ķiršiem var stādīt avenes, un baklažāni labi sadzīvo ar krūmmellenēm, kuras ļoti nepatīk Kolorādo kartupeļu vabolēm. Pupas vienmēr priecājas, ja blakus ir gurķi.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Par pākšaugiem būtu jārunā atsevišķi, jo tie pēc savas dabas ir labi palīgi apkārtējiem augiem. Pākšaugiem piemīt spēja piesaistīt slāpekli no gaisa. Tāpēc pākšaugiem slāpekļa mēslojums ir vajadzīgs maz vai nav vajadzīgs vispār. Tās nodrošina šo vielu gan sev, gan saviem kaimiņiem. Lielākā slāpekļa daļa tiek uzglabāta saknēs, un augi to iegūst tikai tad, kad pākšaugi atmirst, taču arī bez tam slāpekļa daļa, ko izdala dzīvi pākšaugi, ir ievērojama. Parasti labā kaimiņa lomu spēlē krūmcidonijas, dažkārt pupas.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment