Latvijas iedzīvotājiem jau rudenī jārēķinās, ka krietni pieaugs izmaksas un pašiem naudas paliks mazāk

Tuvojas rudens sezona, un jau tagad tiek prognozēti izmaksu pieaugumi iedzīvotājiem vairākās svarīgās pozīcijās.

Jau vairākas pilsētas un uzņēmumi paziņojuši par siltumenerģijas tarifa pieaugumu, tāpat cenas aug vairākiem atkritumu apsaimniekotājiem, tomēr tas, kas pilnīgi noteikti skars visus – elektroenerģijas cenas pieaugums.

Rudenī, tuvojoties apkures sezonai, tiek prognozēts straujāks elektroenerģijas cenu pieaugums, norāda “Enefit” juridisko klientu segmenta vadītājs Raimonds Vērdiņš. Saskaņā ar “Enefit” datiem, elektroenerģijas vidējā cena Latvijas reģionā augustā, salīdzinot ar jūliju, pieauga par 9,1%, sasniedzot 106,95 eiro par megavatstundu (MWh).

Lasi arī: Vecmāmiņas metode, kā izmantot kultūraugu atliekas: aizmirstiet par nabadzīgu augsni un zemu ražu. Dabas spēks darbībā

Lai arī tika novēroti īslaicīgi cenu kritumi, prognoze septembrim liecina par turpinājumu cenas pieaugumam.

Latvijā augustā tika saražotas 254 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas aptuveni sedza pusi no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa – 482 GWh. Lielākā daļa saražotās enerģijas nāca no dabasgāzes spēkstacijām ar 103 GWh, hidroelektrostacijas nodrošināja 93 GWh, bet vēja un saules parki – attiecīgi 13 un 14 GWh. Trūkstošā elektroenerģija tika importēta no kaimiņvalstīm.

Vērdiņš skaidro, ka cenu pieaugums bija saistīts ar augošo enerģijas pieprasījumu un palielinātu termoelektrostaciju darbību. Jāņem vērā, ka Latvijā augustā no gāzes saražotā elektroenerģija veidoja apmēram piekto daļu, vidēji maksājot 124 eiro par MWh. Vēja enerģija maksāja 87 eiro par MWh, bet saules enerģija – 74,7 eiro par MWh. Cenu atšķirības iemesls ir tas, ka gāzes enerģija tika izmantota rīta stundās, kad elektroenerģijas cenas tirgū ir augstākas, skaidro Vērdiņš.

Eksperts norāda, ka septembris solās būt siltāks un sausāks par klimatisko normu, taču elektroenerģijas pieprasījums pieaugs, jo dienasgaismas ilgums neizbēgami samazināsies. Tas, kopā ar apkures sezonas tuvošanos, var veicināt straujāku elektroenerģijas cenu pieaugumu.

Kādam dzīvniekam tu esi līdzīga atbilstoši savai zodiaka zīmei

Līdzīga situācija ir arī Lietuvā un Igaunijā, kur pieprasījuma pieaugums lika biežāk darbināt termoelektrostacijas, paaugstinot elektroenerģijas cenu līdz aptuveni 106,95 eiro par MWh. Papildu pieprasījums un spiediens no Ukrainas ofensīvas Krievijas teritorijā pakāpeniski paaugstina arī gāzes cenas. Tomēr gatavošanās ziemas sezonai norit veiksmīgi, un gāzes krātuves ir pietiekami piepildītas, ar prognozi septembrim sasniegt 90-95% līmeni.

Elektroenerģijas cenu pieaugumu veicina arī fakts, ka turpinās Somijas-Igaunijas starpsavienojuma “Estlink 2” remontdarbi, kas ierobežo lētākas enerģijas piegādi no Skandināvijas uz Baltijas valstīm. Paredzams, ka remonts tiks pabeigts septembra sākumā.

Jau ziņots, ka “Enefit” pagājušajā gadā sasniedza 197,572 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 32% mazāk nekā 2022. gadā, bet uzņēmuma zaudējumi pieauga 2,6 reizes, sasniedzot 2,948 miljonus eiro.

Lasi vēl: Viegli pagatavojamas vakariņas “Mamma atpūšas”: visu saliec, pagaidi un baudiet (ar iecienītākajām sastāvdaļām)

Uzņēmums ir reģistrēts 2006. gadā, un Latvijas “Enefit” vienīgais īpašnieks ir Igaunijā reģistrētais “Enefit”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment