Ko darīt rudenī ar zemenēm, lai nākamajā sezonā raža palielinātos 5 reizes

Lai nākamajā sezonā iegūtu labu zemeņu ražu, par tām jārūpējas jau kārtējā gada rudenī.

Ir jāsakārto dobes: jānovāc slimās lapas, jāapstrādā un jāpiebaro krūmi. Tad veselīgs augs jums pateiksies ar ražu, kas būs piecas reizes lielāka nekā pagājušajā gadā.

Vai rudenī jāgriež zemenes

Septembris ir tieši tas laiks, kad zemenēm nepieciešama īpaša kopšana. Ir rūpīgi jāpārbauda krūmi, jāapgriež visas bojātās un sausās lapas, jānoņem arī nokaltušās un kaitēkļu skartās auga daļas. No dobes jānovāc visas nezāles, bet tā, lai nebojātu krūmu saknes.

Ja uz zemeņu krūmiem nav kaišu pazīmju, tad dobi neaiztieciet, jo tas negatīvi ietekmēs zemeņu ražu nākamajā gadā. Jo tieši septembrī vasaras lapas nomainās pret rudens lapām, ar kurām augs pārziemos. Tāpēc ir jāstimulē rudens lapu veidošanās, lai krūmi varētu izveidot ziedpumpurus.

Lai atjaunotu dobi ar zemenēm, jānovāc vecie un vājie krūmi, kuriem ir rupjas saknes zemes virskārtā. Tie jāaizstāj ar jaunām rozetēm no spēcīgākajiem augiem.

Bīstams Mēness aptumsums 2024. gada 18. septembrī. Ko drīkst un ko nedrīkst darīt šajā dienā

Rudenī nedrīkst nogriezt zemeņu ūsas, tādējādi var viegli sabojāt visu krūmu. Labāk ir izmantot dārza šķēres. Īsas ūsas nav jānogriež, to garumam jābūt līdz 10 cm.

Lasi vēl: Marinēti redīsi: neparasta, kraukšķīga un pēc garšas maiga uzkoda

Kā apstrādāt zemenes septembrī, lai tās dotu lielisku ražu

Ir ļoti svarīgi, lai kaitēkļi un fitopatogēni nepaliktu uz krūmiem līdz ziemai. Pēc tam, kad esat nogriezuši slimās lapas un skartās krūmu daļas, varat apkaisīt dobi ar koka pelniem un ūdeni ar kālija permanganāta šķīdumu. Ja vasarā uz zemenēm pēkšņi parādījās ērces vai citi kaitēkļi, krūmi jāapstrādā ar biopreparātiem. Šāds mēslojums neuzkrājas augsnē.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Lai nākamajā sezonā nebūtu pelēkā puve, brūnā vai baltā plankumainība, dobes jāapstrādā ar preparātiem, kas satur siena nūjiņu Bacillus. Bet šāda apstrāde jāveic tikai vakarā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment