Dažas drošas metodes, lai tavs Smart-ID konts nenonāktu krāpnieku rokās un tavas finanses būtu drošībā!

Dažas drošas metodes, lai tavs Smart-ID konts nenonāktu krāpnieku rokās un tavas finanses būtu drošībā, izrādās, ka daudzi nemaz šo nenojauš. Tomēr tas ir ļoti būtiski. 

Lai droši iepirktos internetā, pārbaudītu konta atlikumu internetbankā vai izmantotu citus tiešsaistes pakalpojumus, ir nepieciešama droša autentifikācija jeb personības apliecināšana.

Latvijā populārākais autentifikācijas rīks ir Smart-ID lietotne, kuru izmanto jau vairāk nekā 3,5 miljoni lietotāju visā Baltijā. Neskatoties uz tās popularitāti un vienkāršo lietošanu, arī Smart-ID izmantošana var radīt dažādus drošības riskus.

Par to, kā pasargāt savas finanses un kas jāņem vērā, izmantojot Smart-ID, stāsta Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Lai gan Smart-ID ir izstrādāts, lai aizsargātu lietotājus no finanšu krāpniekiem, katram pašam arī jārūpējas par savu datu drošību.

Neapstiprini neatpazītus maksājumus: lietojot Smart-ID, galvenais noteikums ir nekad neievadīt apstiprinājumu, ja pats neesat to ierosinājis vai neizmantojat internetbanku vai mobilo banku. Ja pēkšņi tiek prasīts ievadīt PIN kodu Smart-ID lietotnē, iespējams, kāds mēģina piekļūt jūsu internetbankai.

Lasi vēl: Dabas vērotājs Vilis Bukšs sniedz pirmās prognozes par to, kad Latvijā sagaidīsim pirmo sniegu

Pievērs uzmanību informācijai Smart-ID: veicot darījumus, īpaša uzmanība jāpievērš kodam, kas parādās jūsu telefonā Smart-ID lietotnē, un kodam, kas parādās tiešsaistē, kur veicat darbību, piemēram, pieslēdzaties internetbankas kontam vai veicat maksājumu.

Pirms PIN koda ievades, jāpārliecinās, vai abi kodi sakrīt. Tāpat svarīgi pārbaudīt, vai darījuma summa ir atbilstoša vēlamajam maksājumam un vai Smart-ID netiek norādīta cita, iespējams, lielāka summa. Ja kodi, summa un saņēmēja informācija sakrīt, tad var droši ievadīt PIN kodu un apstiprināt maksājumu.

 

Padomā par PIN kodiem 

Lai gan eksperti iesaka šo drošības taktiku ievērot attiecībā uz jebkuriem drošības kodiem, piemēram, bankas karšu vai viedtālruņa kodiem, cilvēki bieži vien šo padomu ignorē.

Lai pasargātu sevi, visdrošāk ir PIN kodus neatklāt pat tuvākajiem radiniekiem vai draugiem, tādējādi maksimāli samazinot iespēju, ka svešas personas varētu piekļūt jūsu Smart-ID kontam.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment