Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozē, cik barga varētu būt gaidāmā ziema

Foto – Pixabay

Vilis Bukšs ir viens no pazīstamākajiem laika zīmju vērotājiem Latvijā. Viņa prognozes itin bieži ir piepildījušās gandrīz vai nekļūdīgi. Tagad viņš pastāsta, kurās dienās vēl septembrī var novērot dabu un izdarīt secinājumus par to, kāda tad varētu būt gaidāmā ziema.

Viņš raksta, ka 22. septembrī sākas Dzelzu nedēļa, kas turpinās līdz pat Miķeļiem – tas ir līdz 29. septembrim. Šī nedēļa tiek uzskatīta par sējas aizlieguma laiku, un rudens sējai līdz šim laikam bija jābūt pabeigtai. Dzelzu nedēļā, līdz ar jaunā mēness sākumu, sākas arī Veļu laiks, kas šoruden sāksies 3. oktobrī.

Ticējumi nosaka:

Foto – Pixabay

1. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem, tad gaidāma silta un viegla ziema; ja no vakariem vai rītiem – būs mērena ziema.
2. Ja šajā laikā vāc kāpostus, tie būs rūgti un cieti. Arī rudzu sēja šajā laikā nav ieteicama, jo tie slikti augs.

Lasi vēl: Toms Bricis nosauc konkrētu laiku, kad temperatūra visā Latvijā noslīdēs līdz +3 grādiem un kad gaidāmas jau pirmās salnas

Miķeļi tiek svinēti 29. septembrī, un tos uzskata par ziemas laika sākumu. Miķeļi ir apjumības jeb appļāvības – pēdējā pļaujas diena, kad ar rituāliem cenšas nodrošināt veiksmi nākamajam gadam un iegūt Jumja labvēlību. Šie svētki tiek svinēti lepni: senči kāva aunu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus un brūvēja alu, ziedojot pirmos kumosus un alus Mājas gariņam.

Foto – Pixabay

Ticējumi vēstī:

1. Ja ap Miķeļiem līst, ziema būs silta un mīksta.
2. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem, tad gaidāma auksta un dziļa ziema.
3. Saule Miķeļos sola sātīgu lopbarību.
4. Miglaina Miķeļu diena un nakts liecina par labu nākamo vasaru.
5. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos (10. novembrī) būs sniegs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment