Kā rudenī apgriezt vīnogulājus. 5 kļūdas, kuru dēļ nākamajā sezonā vari zaudēt ražu

Vīnogu novākšana ir visu vīnkopju rituāls rudens sezonā. Taču, lai turpmākie gadi nepieviļ ar niecīgu augļu apmēru, vīnogulājs ir jāapgriež katru gadu. Šodien pastāstīsim, kā to izdarīt pareizi un no kādām kļūdām vajadzētu izvairīties, lai nekaitētu augam.

Saskaņā ar leģendu agrāk cilvēki neredzēja vajadzību apgriezt vīnogulājus. Šīs procedūras efektivitāti nejauši pierādīja ēzelis, kas grauza vīnogulāju dzinumus vīna dārzā senajā Grieķijā. Nākamajā gadā vīnogu raža tur bija daudzkārt bagātāka, un cilvēki sāka vīnogulājus apgriezt it visur.

Mūsdienās dārzkopjiem jau sen vairs nav šaubu par vīnogu atzarošanas priekšrocībām. Šī procedūra palīdz atrisināt vairākas vīnogu audzēšanas problēmas, proti:

Sagatavo vīnogas ziemai. Atzarošana palīdz atbrīvoties no vājiem un slimiem dzinumiem, kas var nepārdzīvot ziemas aukstumu.

Uzlabo ventilāciju un apgaismojumu. Lieko dzinumu nogriešana veicina labāku gaisa apmaiņu un vīnogulāja apgaismojumu, kas samazina saslimšanas risku.

Veido vīnogulāja krūmu. Apgriešana rudenī palīdz iestatīt pareizo krūma formu, kas atvieglo tā kopšanu nākotnē.

Stimulē augšanu. Veco un neefektīvo dzinumu noņemšana ļauj augam koncentrēties uz spēcīgāku, produktīvāku vīnogulāju attīstību.

Vīnogulāju atzarošana rudenī

Rudenī iestādītus jaunus vīnogu stādus nevajadzētu apgriezt. Šajā laikā augam ir jāpaplašina sakņu sistēma, jāveido jauni dzinumi un lapas, un pirms pirmās ziemošanas jāpiegūst spēks. Atzarošana šādā periodā tikai vājinās jaunos un trauslos stādus. Pirmo jauno vīnogulāju atzarošanu vislabāk veikt nākamā gada pavasarī.

Pats rudens apgriešanas process nav tik sarežģīts, kā varētu šķist, tomēr tas prasa zināmas zināšanas. Nepareiza atzarošana var novest pie tā, ka krūms nedod augļus vai pat var iznīkt. Lai izvairītos no nopietnām kļūdām, ir svarīgi apgriezt vīnogulāju pa posmiem.

Ir divi pamatnoteikumi, kas palīdzēs izvairīties no lielām kļūdām. Pirmais ir īstais laiks apgriešanai. Piemērotākais laiks šai procedūrai ir pirms ziemas iestāšanās, kad vīnogulāji nonāk miera stāvoklī un nokrīt lapas. Šajā gadījumā jauniem un krūmiem, kas jau izveidojušies, atzarošanas laiks var atšķirties.

Otrs svarīgs noteikums ir kvalitatīva un asi uzasināta instrumenta izmantošana. Atzarošana jāveic tikai ar uzticama griešanas instrumenta palīdzību, kas spēj glīti saīsināt dzinumus ar vienu kustību.

Precīzi griezumi nodrošina to, ka dzinumi nesadalīsies, bet augam būs vieglāk sadziedēt lielas brūces.

Kā apgriezt vīnogulājus rudenī?

Rudens atzarošanas procedūru labāk veikt divās pieejās. Pirmā jāveic pēc ražas novākšanas. Šajā periodā jānoņem sažuvuši un ļoti biezi zari.

Otro posmu veic 14 dienas pēc visu lapu nokrišanas. Vēlams, lai temperatūra nesamazinātos vairāk par +6 grādiem.

Pati atzarošanas procedūra nav tik sarežģīta, taču tai ir vajadzīgas zināmas zināšanas.

Pareiza atzarošana lielā mērā ir atkarīga no auga vecuma.

Pirmais gads

Pirmkārt, atbrīvojies no nedzīviem, savījušamies vai bojātiem vīnogulājiem. Pēc tam atlasi divus vai trīs veselīgos un apgriez atlikušos.

Otrais gads

Ja pēc ziemošanas izdzīvojis tikai  viens vīnogulājs, to saīsinām līdz 3. acij; ja divi – līdz 2 acij. Sezonas laikā jāveidojas vismaz 3 spēcīgiem dzinumiem: no tiem formējas “piedurknes”. Tās vajadzētu piesiet pie režģa.

ddd

Trešais gads

Veidošanās ir atkarīga no dzinumu skaita:

ja ir 2 no tiem, saīsini līdz 3-4 pumpuriem;

ja ir 3, tad veido “plecus” no divām, trešo saīsini līdz 3-4 acīm, lai uz tās aug jaunas “piedurknes”;

ja 4, tad izdari visu ar “piedurknēm”, saīsini līdz 3 dzinumiem.

Ceturtais gads

Līdzīgi kā iepriekšējā periodā:

izvēlies jaunas saites un “pleciņus”;

lai izveidotu jaunas “piedurknes”, noņem augšējo vīnogulāju no vecās “piedurknes”;

apgriez atlikušos zarus, lai veidojas jauni dzinumi;

Piesien krūma skeletu.

Pēc lapu parādīšanās ieteicams noņemt bojātus un izžuvušus vīnogulājus. Pēcaprūpe ietver atlikušo zaru un augļus nesošo vīnogulāju noņemšanu, jaunu augļus nesošo saišu veidošanu un lieko vīnogulāju zaru  apgriešanu.

Pieredzējis vīnkopis Valērijs Pomeļņikovs lieliski parādīja, kā apgriezt vīnogulājus.

VIDEO (Kriev.val):

Kādas ir dažas izplatītas kļūdas, no kurām jāizvairās apgriešanas laikā? Galotņu  apgriešana

Daudzi iesācēji vīnkopji baidās nogriezt lielus zarus un aprobežojas tikai ar vieglu galotņu apgriešanu.

Rezultātā  vīnogulāji laika gaitā sabiezē, dzinumu augšana palēninās un tie kļūst plānāki, kā arī samazinās ražas kvalitāte un daudzums.

Nebaidies apgriezt par daudz. Atceries, ka ik gadu no augļus nesoša vīnogulāja ir jānoņem 50–90% pieauguma.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment