Rudenī savācu pilnas kabatas ar kastaņiem un iemetu tos verdošā ūdenī: tā man ieteica vecs dziednieks

Ko darīt ar kastaņiem, kad sezona ir sasniegusi savu kulmināciju? Mans vienkāršais ieteikums ir ievākt vēl vairāk kastaņu!

Tas ir gadījums, kad labums un lietderība burtiski atrodas zem kājām. Par to, kā izmantot rudens dabas dāvanas savā labā, sīkāk pastāstīsim raksta turpinājumā.

Vispirms sniegsim nelielu ieskatu par kastaņiem.

Kastaņi ir nelieli līdz vidēja lieluma koki vai krūmi, kas pieder pie ģints Castanea no ozolkoku ģimenes (Fagaceae). Tie ir pazīstami ar savām garšīgajām ogļainajām sēklām, kuras bieži cep vai vāra un izmanto kā delikatesi.

Uzzini, kas tev un katrai zvaigžņu zīmei paredzēts oktobrī

Izskats:Kastaņa koks var izaugt līdz pat 30 metriem augstumā. Tā lapas ir garas un platas, ar zobiņotu malu un spilgti zaļu krāsu. Sēklas, ko sauc par kastaņiem, ir aizsargātas ar cietu, neregulāras formas, naga formas apvalku, kuram ir mazās, asas adatiņas. Kad apvalks nobriest, tas atveras un atbrīvo brūnganas sēklas.

Izplatība: Kastaņi nāk no Eirāzijas un Ziemeļamerikas, un Eiropas kastaņs (Castanea sativa) ir vispazīstamākais un izplatītākais sugu pārstāvis Eiropā.

Kultūras nozīme: Kastaņi tiek audzēti dārzos un parkos kopš seniem laikiem, kā arī tiek izmantoti komerciāli ogļaino sēklu iegūšanai. Šajās kultūrās, kā Francija, Itālija un Spānija, kastaņi ir svarīga sastāvdaļa svētku un ziemas ēdienu izvēlē.

Lietošana: Kastaņi tiek plaši izmantoti ēdienu pagatavošanā, gan saldos, gan sāļos ēdienos. Tos var cept, vārīt, pārvērst pastā vai miltos, un kombinējot ar citiem sastāvdaļām, veidot gan desertus, gan galvenos ēdienus.

Vēsture: Senatnē kastaņi kalpoja kā nozīmīgs uztura avots daudziem eiropiešiem, īpaši kalnu reģionos, kur citu kultūru audzēšana bija apgrūtināta.

Ekoloģija: Kastaņu koki kalpo par patvērumu un barības avotu daudziem dzīvniekiem, tostarp putniem un bezmugurkaulniekiem.

Kastaņi ir vērtīgs dabas dāvinājums, kas piešķir nozīmi gan kultūras, gan ekoloģiskajā kontekstā.

Zelta rudens ienāk Austrumeiropā, tostarp Latvijā – ārzemju sinoptiķi publicē pirmo ilgtermiņa prognozi

Mūsu senči uzskatīja, ka kastaņiem ir maģiskas īpašības, kas palīdz aizsargāt mājokļus no negatīvās enerģijas. Kastaņu kokus, augļus, ziedus, lapas un mizu tautas medicīnā izmanto veselības uzlabošanai.

Tas ir loģiski, ņemot vērā, ka kastaņos ir liels daudzums noderīgu vielu, tostarp šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu.

Kastaņu tinktūra ir efektīvs līdzeklis pietūkuma mazināšanai, imunitātes stiprināšanai un gremošanas trakta slimību simptomu un seku mazināšanai.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kā to pagatavot

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment