Tas sāksies 5. oktobrī un ilgs 15 dienas pēc kārtas. Meteorologi sniedza prognozi par gaidāmo laiku

Meteorologi pastāstīja par jaunām lielām laikapstākļu izmaiņām, kas sāksies jau no 5. oktobra. Pēc meteorologu teiktā, no šī datuma sāksies jauns klimatiskais periods, kas ilgs gandrīz divas nedēļas pēc kārtas. Un šī situācija būs visai negaidīta rudens vidum.

Saskaņā ar Gismeteo sinoptiķu prognozēm jaunais klimatiskais periods drīzumā aptvers ļoti daudzus Eiropas reģionus. Laikapstākļi būs gandrīz vienādi vairākās lielās teritorijās. Un tas būs netipisks oktobra sākumam.

Tāpēc sinoptiķi brīdināja, ka jau no 5. oktobra jauns aukstuma vilnis aptvers ievērojamu daļu Austrumeiropas teritorijas. Piemēram, Baltijas valstu daļā pēc vairākām salīdzinoši siltām dienām iestāsies dziļš rudens. Tur temperatūra pazemināsies līdz 10-12 grādiem, un šajā līmenī tā saglabāsies visas nākamās nedēļas.

5 Zvaigžņu zīmes, kuras, ar lielu iespēju, var atrast savu patieso mīlu līdz šī gada beigām

Un, kā norāda meteorologi, laikapstākļi šajā gadalaikā parasti strauji mainās pat dažu dienu laikā. Tāpēc viena un tā pati temperatūra 15 dienas pēc kārtas ir anomālija.

Tajā pašā laikā līdzīga situācija būs vērojama arī Eiropas Centrālajā daļā. Arī tur termometra stabiņi ilgu laiku turēsies pie 12 grādiem, un šajā laikā gandrīz nebūs lietus, kas rudens vidum būs pārsteidzoši.

Arī Rietumos no 1. oktobra termometri sasniegs šo līmeni. Un līdzīgi laikapstākļi būs arī Ziemeļos līdz aptuveni mēneša vidum.

Lasi vēl: Šīs Zvaigžņu zīmes sagaida lielas pārmaiņas no novembra līdz 2025. gada janvārim

Gaisa temperatūra. Ziemeļrietumu un Centrālajā apgabalā gaisa temperatūra gaidāma ilggadīgo vidējo vērtību līmenī. Tomēr lielākajā daļā citu reģionu tiek prognozēts, ka temperatūra par 1-1,5°C pārsniegs normu.

Nokrišņu daudzums. Savukārt zem normas nokrišņu daudzums var būt dienvidu reģionā un apgabala dienvidos, bet pārējā teritorijā nokrišņu daudzums būs normāls.

Prognoze lauksaimniekiem. Agrometeoroloģiskie apstākļi ražas novākšanas darbu pabeigšanai, kā arī ziemāju graudu sēšanai dienvidu reģionos kopumā ir labvēlīgi. Siltuma un mitruma padeve ziemāju kultūrām lielākajā daļā Ne-Melnzemes reģiona platību būs pietiekama, kas nodrošinās labu sākumu turpmākajām ražām. Eiropas ziemeļu daļā ziemāju veģetācijas perioda pārtraukšanas laiks ir paredzams nedaudz vēlāks par ilggadējiem vidējiem rādītājiem.

Oktobra vidus samulsinās ikvienu. Arī Lietuvas Meteorologi sniedza prognozi par otro rudens mēnesi, konkrētāk tā vidu. 

Karstās vasaras un saulainā septembra laikā austrumeiropieši pierada pie labiem laika apstākļiem. Šķiet, ka siltums vēl ilgi nebeigsies, un aukstums ir kaut kur pavisam tālu.

2024. gada septembris ir kļuvis par siltāko meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tā vidējā temperatūra ir pat par 2 grādiem augstāka par 1947. gada rekordlielumu.

Tomēr eksperti prognozē, ka meteoroloģiskā vasara beigsies jau šonedēļ. Un nedēļas nogalē temperatūra pazemināsies par 5-7 grādiem. Līdz pavasarim vairs nebūs siltāks par +20 grādiem. Tikai Eiropas dienvidos klimatiskā vasara aizkavēsies vēl par divām nedēļām.

Noskaidrosim, kas gaida Latviju lasot tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment