Latvijas dabas vērotājs paziņojis, kad gaidāms pirmais sniegs un uzsver, ka ziema nebūs mierīga

Latvijas dabas vērotājs ir prognozējis, kad varētu parādīties pirmais sniegs. Ziema solās būt ļoti dramatiska un to mēs jau sāksim izjust jau rudenī. 

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka šī gada oktobris būs ar mainīgiem laika apstākļiem.

Saskaņā ar viņa vērojumiem pirmais sniegs Latvijā varētu parādīties jau ap 20. līdz 23. oktobri. Oktobra trešajā dekādē gaidāms vairāk dienu ar brāzmainiem vējiem un intensīvākiem nokrišņiem, kas var izpausties kā krusa vai slapjš sniegs, un temperatūra dienas laikā būs no plus 3 līdz plus 8 grādiem.

Šajā laikā, ja ziemeļrietumu vēji pierims un debesis skaidrosies, naktīs iespējams sals līdz pat mīnus 5 grādiem. Pēc 25. oktobra un mēneša beigās laikapstākļi varētu uzlaboties, temperatūrai dienā paaugstinoties līdz plus 8–12 grādiem, un nokrišņi būtu īslaicīgi, norāda Vilis Bukšs.

Pirms apkures sezonas veikšana šīs darbības ir svarīga: Radiators darbosies ar maksimālu efektivitāti, un rēķini samazināsies 

Kāds laiks gaidāms oktobrī? 

Oktobris ir raksturīgs ar lietu un rudens vējiem. Ja oktobris sākas ar siltu laiku, tad mēnesis noslēdzas ar aukstu laiku un otrādi. Saskaņā ar ticējumu, ja oktobris ir skaidrs un sauss, tad ziema būs vējaina. Ja oktobrī vēl ir siltas dienas, tad Ziemassvētki varētu būt silti. Ja Veļu mēnesī ir daudz miglas, tad ziema būs sniegaina. Skaists oktobris liecina par agru un jauku pavasari.

Laikapstākļi, kas novēroti nozīmīgajās dienās augustā (16. augustā) un septembrī (6., 8., 21. septembrī), norāda, ka oktobrī būs mainīgi laikapstākļi.

Mēneša pirmajā pusē, līdz Vecmiķelim (12. oktobrī), saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, kuras atnesīs īslaicīgus lietus nokrišņus un reizēm arī krusu. Dažviet lietus var būt ilgstošs. Temperatūra dienas laikā pārsvarā būs no plus 9 līdz plus 15 grādiem. Skaidrās un bezvēja naktīs dažviet iespējamas nelielas rudens salnas. Līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris) laikapstākļi būtiski neatšķirsies no oktobra pirmās puses vidējiem rādījumiem.

Mēneša vidū, ap 14. oktobri, laikapstākļi būs mainīgi. Pastiprināsies vējš, un piekrastes tuvumā var rasties rudens vētras. Nokrišņi pārsvarā būs īslaicīgi, galvenokārt lietus. Temperatūra šajā laikā būs no plus 10 līdz plus 15 grādiem.

Ņemu 500 g kartupeļu un gatavoju plātsmaizi ar skābo krējumu – lieliski brokastīm aizstāj maizi

Oktobra otrajā pusē mākoņainas dienas mijas ar saulainākām, un temperatūra būs rudenīgi vēsa. Dienas laikā tā būs robežās no plus 5 līdz plus 10 grādiem. Naktīs daudzviet iespējamas nelielas rudens salnas, kas iznīcinās pēdējos vasaras ziedus.

Laikā ap 20. līdz 23. oktobri gaidāmas vairākas dienas ar brāzmainiem vējiem un intensīvākiem nokrišņiem, kas var būt gan krusa, gan slapjš sniegs, un temperatūra dienas laikā būs no plus 3 līdz plus 8 grādiem. Šajā periodā, ja ziemeļrietumu vēji pierims un debesis skaidrosies, naktīs iespējams sals līdz mīnus 5 grādiem.

Vēlāk, pēc 25. oktobra un līdz mēneša beigām, laikapstākļi varētu uzlaboties, kad dienas temperatūra paaugstināsies līdz plus 8–12 grādiem, un nokrišņi būs īslaicīgi.

Par ziemu gan ir mazliet savādāks raksturojums.. Skatāmies! Ziema iestāsies pēkšņi. Meteorologi pastāstīja, kur un kad snigs. 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment