Tie iznīcina pamatus – koki, kurus nevajadzētu stādīt pie mājas

Dārzkopji bieži saskaras ar problēmām, kas saistītas ar koku saknēm, kuras izaug zem māju pamatiem, žogiem, saimniecības ēkām un var tās iznīcināt. Kādi koki šajā ziņā ir bīstami?

 

Protams, ka kokiem mājas tuvumā ir daudz priekšrocību. Koki nodrošina dabisku ēnu, kas var samazināt mājas pārkaršanu vasarā. Tie palīdz uzturēt vēsumu un samazināt nepieciešamību pēc gaisa kondicionētājiem, tādējādi ietaupot enerģiju. Ziemā, ja koki ir zaļojoši un aug stratēģiskās vietās, tie var arī samazināt vēja ietekmi uz māju, kas palīdz saglabāt siltumu.

Tie arī adara mājas apkārtni pievilcīgāku, uzlabojot teritorijas estētisko izskatu. Pētījumi liecina, ka mājokļiem ar skaisti apzaļumotām teritorijām, īpaši ar kokiem, ir augstāka tirgus vērtība.

Ar šo mājas metodi skaistai ādai un tumšo plankumu noņemšanai, rokas var izskatītie pat 20 gadus jaunākas

Lielāki koki var kalpot kā dabīgs barjers, kas nodrošina privātumu un aizsargā no ziņkārīgām acīm. Tie arī absorbē skaņas, palīdzot samazināt ielu vai kaimiņu radīto troksni. Bet…

Ja atklātā pamatu daļā parādās plaisas, sāk deformēties logu vai durvju atveres un pagraba grīda kļūst nelīdzena, iemesls var būt saknes, kas aug zem pamatiem. Visbiežāk saknes iekļūst esošajās pamatu plaisās. Taču, ja dārzā ir sausums un augi cieš no mitruma trūkuma, saknes var sākt stiepties uz pamatiem, aktīvi augot zem celiņiem un piebraucamajiem ceļiem, jo tur uzkrājas mitrums.

Kādus kokus nevajadzētu stādīt mājas tuvumā

Daži koki var nodarīt kaitējumu pamatiem. Ieteicams izvairīties no šādu koku stādīšanas mājas tuvumā: visas vītolu sugas; lielas kļavu sugas, piemēram, sudraba kļava; gobas.

Nav ieteicams stādīt lielus, ātri augošus kokus tuvāk par 5-6 metriem no mājas. Koka sakņu sistēma parasti sniedzas tādā pašā rādiusā kā vainags. Tādi koki kā riekstu koks aug ātri un var radīt problēmas.

Ko tava miega poza atklāj par tavu raksturu un personību

Daži koki veido ne tikai dziļas, bet arī virspusējas sakņu sistēmas, kas var traucēt celiņiem, pacelt flīzes un sabojāt rotaļu laukumus un autostāvvietas.

Galvenie padomi gan vēk tikai sekos!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment