Laika ziņu eksperts Toms Bricis komentē pulksteņa grozīšanu un pāreju uz “ziemas laiku” – Latvijā tas notiks jau svētdien

Foto – ekrānuzņēmums

Meteorologs Toms Bricis raidījumā “Rīta Panorāma” atklāja, kādas ir viņas domas par “ziemas laiku”, kad jāpārgriež pulkstenis par stundu atpakaļ.

Pulksteņa pārgriešana uz tā saucamo “ziemas laiku” patiesībā nozīmē atgriešanos “standarta laikā”. Tas notiek parasti oktobra beigās, kad pulksteņa rādītājus pārgriež par vienu stundu atpakaļ. Attiecīgi – šis process seko pēc vasaras, kad savukārt pavasarī pulkstenis bija jāpagriež par vienu stundu uz priekšu.

Kāpēc vispār ir jāgroza pulkstenis? Sākotnējais mērķis, ieviešot laika maiņas, esot bijis samazināt mākslīgā apgaismojuma nepieciešamību, tādējādi ietaupot pilsētām un pašvaldībām naudas līdzekļus – tātad, agrāk pārceļot stundu cilvēki varēja izmantot vairāk dabiskās dienasgaismas.

Tomēr ir daudzi, kas ir “pret” šādu pulksteņa grozīšanu, jo dažādi pētījumi liecina, ka pārejas no vasaras uz ziemas laiku un otrādi cilvēkiem rada sliktu pašsajūtu, jo izmainās arī miega grafiks un dienas ritms.

Dažas valstis pasaulē ir apsvērušas iespēju atteikties no pulksteņa grozīšanas, savukārt citās valstīs vēl aizvien uzskata, ka tas palīdz sabiedrībai pielāgoties dabiskajiem dienas cikliem.

Foto – Pixabay

Daudzi Latvijā cerēja, ka šogad pavasarī tā būs pēdējā reize, kad jāgroza pulkstenis, tomēr Ekonomikas ministrija atklājusi, ka iniciatīva pārtraukt šo procesu uz laika maiņām ir diemžēl iestrēgusi Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta izskatīšanā.

Lasi vēl: Gan šonedēļ, gan oktobra beigās, gan novembra sākumā – tā tas turpināsies: meteorologs Toms Bricis paziņo gaidāmos laika apstākļus tuvākajām nedēļām

Vēsturiski pirmo reizi uz vasaras laiku pulksteņus sagrozīja 1908.gadā un tas notika Anglijā, savukārt Latvijā uz vasaras laiku pirmo reizi pārgāja 1981.gadā. Mūsdienās pāreja uz vasaras laiku notiek 76 valstīs, taču ne visur tas notiek vienlaicīgi. Tomēr ir tādas valstis, kur pulkstenis netiek grozīts vispār – Āfrikā, Dienvidamerikā, lielā daļā ASV štatu, kā arī Austrālijā un Ēģiptē.

Foto – Pixabay

Toms Bricis teic, ka Rīgā rudens turpinās jau 50.dienu. Un tikai desmit dienas saules ir bijis mazāk, visās pārējās dienās saulīte ir bijusi daudz un spīdējusi pat 10 līdz 11 stundas, tas gan, tiesa, noticis septembra pirmajā pusē, kad gaismas bija vairāk un arī vakari ilgāk bija gaiši.

Svētdien, 27.oktobrī, pagriežam pulksteni “ziemas laiku” un svētdien Rīgā saule norietēs jau 16:50 pēcpusdienā. Bricis secina – ziemas tumsa ir iestājusies.

Leave a Comment